Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā pirmizrādi piedzīvos četras VFS Films veidotās filmas

Rīgas Starptautisko kino festivālu atklās Uģa Oltes filma Tesa Man, pirmizrādes piedzīvos filmas Beigas, Dzīves tango, kā arī animācijas filmu cikls Brīnumskapis, informēja VFS Films pārstāvji

Uģa Oltes Tesa Man ir pirmā no četrām studijas VFS Films filmām, kuras pirmizrāde notiks Riga IFF ietvaros, un filmas uzreiz pēc festivāla nonāks kinoteātru repertuārā.

"Pusaudža gados pavadīju neskaitāmus vakarus, spēlējot mūziku ar draugiem. Mūzika man joprojām šķiet vismaģiskākā no mākslām (lai gan kino ir visaizraujošākā). Toreiz sapratu, ka spēlēšana grupā ir ne tikai visspēcīgākā neverbālās komunikācijas forma, bet arī rituāls, kurā dzimst kaut kas tāds, ko viens cilvēks radīt nespēj. Filmā Tesa Man vēlējos iemiesot šo sajūtu. Uzgleznot uz ekrāna šo spēku, kas virmo gaisā, kad cilvēki kaut ko dara kopā. Šādam alķīmiskam eksperimentam Latvijā nav spēcīgāku sastāvdaļu par grupas Tesa mūziku un Andra Eglīša iztēles skartu Vidzemes ainavu. Pievienojot tam vēl bariņu talantīgu cilvēku, kas šo reakciju spēj ierakstīt un nofilmēt, un nedaudz tukšuma, kur izpausties nejaušībai," par savu jaunāko filmu Tesa Man saka tās režisors un scenārija autors Uģis Olte. Filma Tesa Man šogad izvēlēta par Rīgas Starptautiskā kino festivāla atklāšanas filmu, tā būs skatāma vēl vienā Riga IFF seansā (27.10. plkst. 19.00 Forum Cinemas), un pēc tam nokļūs kino repertuārā.

 

Sestdien, 19. oktobrī, plkst. 11.00 kinoteātrī Splendid Palace Riga IFF apakšprogrammas Kids Reel ietvaros notiks muzikālās sērijas Brīnumskapis jauno animācijas filmu pirmizrāde, ko papildinās radošā darbnīca. Šobrīd tapušais jau piecas animācijas īsfilmas: Dziesma par Brīnumskapi un Māsiņas puteklītes, kā arī jaunās sērijas Durvju Burvis, Viss, ko nedrīkst un Manai mammai nav bail.

"Animācijas filmu ciklu Brīnumskapis iecerēju kā palīgu vecākiem un pedagogiem, lai iedrošinātu pirmsskolas vecuma bērnus aktīvi, radoši darboties un izzināt pasauli,” uzsver Brīnumskapja cikla režisore Krista Burāne. “Man bija svarīgi ne tikai izveidot mākslinieciski interesantus un aizraujošus darbus jaunākajiem skatītājiem, bet apzināti tajos ietvert arī izglītojošus aspektus. Pētīju Skola 2030 pirmsskolas programmas un meklēju tajās mācību mērķus, ko varētu sasniegt, strādājot ar Brīnumskapja filmām. Animāciju īsfilmas var būt aizraujošs veids, kā sākt iepazīt matemātiku, dabaszinības, mūziku, savas emocijas un daudz ko citu un vienlaicīgi - arī lielisks mākslas darbs.”

Producents Uldis Cekulis Brīnumskapja sēriju uz pirmizrādes seansu pavada ar vārdiem: “Muzikālā projekta Brīnumskapis vizualizācijas aizsākumi meklējami pirms vairāk nekā 10 gadiem, kad kopā ar Ingu Ulmani un Andri Sējānu LTV ēterā atvērām Brīnmskapja skolas raidījumu ciklu vairākās sezonās. Nu piecu gadu laikā vēl lielākā komandā ir tapušas četru talantīgu mākslinieku dažādos rokrakstos animētas piecas īsfilmas. Kad sūtījām pirmizrādes ielūgumus, 2019. gada pierakstos atradu šādu frāzi no pirmās sapulces: “Kā panākt, ka notis ir jēgpilnas?” Nu man jāatzīst, ka cikla režisorei Kristai Burānei ar galveno mākslinieci Kristīni Jurjāni un kopā ar sapņu komandu tas ir izdevies pilnā mērā.”

 

Rīgas Starptautiskā kino festivāla radošā direktore Sonora Broka akcentē: “Šogad ar uzviju - četrkārtīgi - turpināsim Riga IFF nu jau par lielisku tradīciju kļuvušo Latvijas filmu pirmizrāžu svinēšanu kopā ar studiju VFS Films. Beigas, Dzīves tango, animācijas filmu cikls Brīnumskapis un Tesa Man, ar kuru atklāsim festivālu, veido pilnasinīgu Latvijas laikmetīgā kino ainavu, kurā savu filmu atradīs kā pavisam jauni skatītāji, tā seniori.”

Māra Maskalāna filmas Beigas pirmizrāde - un vienīgais seanss Riga IFF programmā - notiks 22. oktobrī plkst. 18.30 Kinoteātrī Splendid Palace un pēc tam būs skatāma kinoteātros, daudzviet ar diskusijām pēc filmas. Režisors Māris Maskalāns uzsver: “Filmas stāsta un struktūras stūrakmeņi ir četri varoņi. Viņi iepriekš nebija pazīstami un viens par otru nekad un neko nebija dzirdējuši. Bet viņiem ir īpaša vienojoša dziņa, kas filmas laikā viņus savedīs kopā. Kristians Brekte ir mākslinieks-huligāns, Anna Gintere ir astronome-aitkope, Edgars Dreijers - malakologs-taksidermists, un Ilmārs Tīrmanis - dabas pazinējs-fotogrāfs. Četri varoņi, kas - kā vairums no mums - mierīgi dzīvo savu dzīvi, skaidri apzinoties, ka viņi mirs. Viņu darbs, realitāte, sadzīve, radošā darbība un fantāzijas tiem biežāk atgādina par nāves klātbūtni mūsu dzīvē nekā lielākajai daļai cilvēku, kas ir aizņemti ar ikdienu un aizmirst par “memento mori” esamību.” Beigu autors atzīst: “Filmas iekšējo struktūru veido dabas un cilvēka, kā arī nāves un dzīvības savstarpējā mijiedarbība, kas iedalās pragmatiski racionālajā un emocionāli iracionālajā noskaņā un darbībā. Abas šīs filmas vadlīnijas savstarpēji viena otru papildina, savelkot kopā mūsu varoņu savdabīgo dzīves filozofiju, kosmosu un mirušo dzīvnieku pasauli, kurā patiesībā norisinās daudz vairāk dzīvības nekā varam iedomāties. Katram ir savas bailes, dēmoni un... katram būs pēdējā minūte pirms nāves.”

 

“Es neesmu izgudrojis jaunas stratēģijas, kā tikt ar to galā,” teic dokumentālās filmas Dzīves tango galvenais varonis Klaudio, kura Parkinsona slimība progresē. Viņš apzinās, ka ķermenis strauji piekāpjas diagnozes priekšā un drīz nonāks ratiņkrēslā, tomēr viņa miesu un garu uztur tango. Klaudio savai sievai Ivanai ir apsolījis, ka kādreiz viņi dejos Buenosairesā, tomēr laika nav atlicis daudz. Kaisle pret tango viņus saved kopā ar komponistu Arturu Maskatu, kurš kļūst par viņa terapeitu, bet viņa radītās muzikālās virāžas - par neticami iedarbīgām zālēm.

“Dokumentālās filmas Dzīves tango stāsts man svarīgs, jo atklāj to, ka māksla palīdz cilvēkiem dzīvot. Ne tikai pārnestā, bet arī tiešā nozīmē. Un es ļoti ceru, ka filmas laikā notikusī galvenā varoņa Klaudio, viņa sievas Ivanas un izcilā latviešu komponista Artura Maskata satikšanās palīdzēs arī citiem Parkinsona slimniekiem, kuru aizraušanās ir tango dejošana,” atzīst filmas līdzrežisore Krista Burāne. Filmas Dzīves tango pirmizrāde un vienīgais seanss Riga IFF programmā notiks 20. oktobrī plkst. 17.00 kinoteātrī Splendid Palace, klātesot režisorēm Kristai Burānei un Ērikai Lifrēdo, kā arī abiem galvenajiem varoņiem Klaudio un Ivanai. Filma Dzīves tango jau godalgota ar prestižo Itālijas kino industrijas balvu - Sudraba zvaigzni un izrādīta visā Itālijā kinoteātros, un pēc Riga IFF tā būs skatāma kinoteātros visā Latvijā. Seansos piedalīsies deju terapeiti un filmas autori.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja