Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Ministram jābūt profesionālam politiķim

Nost ar politiķiem, valdībā vajag profesionāļus! Šādi lozungi parādās gandrīz katras valdības veidošanas laikā, bet šoreiz Dombrovska valdībai patiešām piekarināta "profesionāļu komandas" birka. Zatlera Reformu partijas līderis Valdis Zatlers uzskata, ka izveidota "profesionālākā valdība atjaunotās Latvijas vēsturē"; Dombrovska vadīto Ministru kabineti viņš pat salīdzinājis ar "zvaigžņu komandu".

Daži no ministriem gan uzņēmušies vadīt nozares, ar kurām viņiem līdz šim bijusi tikai attāla saistība. Satiksmes ministrs Aivis Ronis to neuzskata par savu trūkumu, jo arī neviens no iepriekšējiem ministriem nav bijis "dzelzceļnieks vai lidmašīnas pilots". Arī jaunā kultūras ministre Žaneta JaunzemeGrende domā, ka no malas iespējams objektīvāk raudzīties uz visu nozari. "Ja es būtu literāte, man būtu kārdinājums sevišķi atbalstīt literatūru, bet es esmu neitrāla."

Latvijā ministru amatos nereti darbojušies cilvēki, kuru izglītībai nav tiešas saistības ar konkrēto nozari. Piemēram, Finanšu ministrijā saimniekoja fiziķi Ivars Godmanis, Valdis Dombrovskis un Einars Repše, lauksaimnieki Gundars Bērziņš un Atis Slakteris, pedagogs Andris Piebalgs un ģeogrāfs Andris Vilks. Taču politikas eksperti uzsver, ka ministram jābūt nevis nozares profesionālim, bet gan profesionālam politiķim, kurš piedāvā plašāku skatījumu. "Ministrs ir cilvēks, kurš sēž pie mašīnas stūres; viņam nav jāzina, kā strādā motors, viņam jāzina, kādā virzienā viņš grib braukt," secina Dnb Nord bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Spējīgu vadītāju nonākšanu pie ministriju stūres neveicina salīdzinoši pieticīgais atalgojums (premjera alga pirms nodokļiem ir 1908 lati, bet ministri saņem 1718 latu), kas nav konkurētspējīgs ar privāto sektoru.

"Sabiedrība jebkurā gadījumā par to samaksā netiešā veidā, jo slikts ministrs nodara lielākus zaudējumus, nekā izmaksātu laba profesionāļa algošana," spriež uzņēmējs Edgars Štelmahers.

Vairāk par to, vai ministru amatā jābūt profesionāļiem, lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata