Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Plāksteri vai skalpeli?

Pēc gadiem ilgām runām par nepieciešamību ieviest obligātās veselības apdrošināšanas sistēmu šī ideja beidzot tuvojas īstenošanai. Ar reformu paredzēts nošaut uzreiz divus zaķus: novirzīt papildu līdzekļus veselības aprūpei, kā arī pabiedēt nodokļu nemaksātājus, kas riskē palikt bez valsts apmaksātiem medicīnas pakalpojumiem. Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) rosina saistīt medicīnas pakalpojumu nodrošināšanu ar nodokļu nomaksu: valsts apmaksās plānveida veselības aprūpi nodokļu maksātājiem, bet nemaksātāji būs spiesti par ārstēšanos maksāt no savas kabatas.

Plānotā reforma gan rada jautājumu, cik ētiski ir izmantot medicīnas pakalpojumu pieejamību cīņā pret nodokļu nemaksātājiem. Daļa ārstu nav sajūsmā, ka viņiem nāksies iejusties nodokļu inspektoru lomā. «Es kā ģimenes ārste būšu tā, kas būs spiesta paziņot: «Nē, jūs nevarat saņemt šo pakalpojumu, jo neesat maksājis nodokļus!» Nezinu, vai man būs viegli to izdarīt. Man taču jāpilda Hipokrāta zvērests!» uzsver Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja un Balvu ģimenes ārste Līga Kozlovska. «Ja pie manis atnāks cilvēks ar augstu asinsspiedienu, man nāksies paziņot: «Jums pienākas tikai neatliekamā palīdzība. Ja ir ļoti slikti, varat izsaukt ātro palīdzību!» Šie pacienti galu galā tāpat nonāks slimnīcā, kur viņus atvedīs ar ātro palīdzību. Rezultātā veselības aprūpes izmaksas var sanākt vēl lielākas.»
Gaidāmā reforma radīs sarežģījumus vēl kādai iedzīvotāju grupai, kas izmanto Latvijas medicīnas pakalpojumus, bet nemaksā nodokļus mūsu valsts budžetā. Tie ir latvieši, kas dzīvo un strādā ārzemēs, bet regulāri ierodas Latvijā, lai apmeklētu ārstu un savestu kārtībā veselību. «Šodien pat man bija kādi četri pacienti no ārzemēm. Vasarā atbraukuši izmeklēties un ārstēties pēc pilnas programmas. Es jau neko nevaru teikt; viņi ir mani pacienti. Taču skaidrs, ka pēc tam viņi atkal aizbrauks uz ārzemēm un maksās nodokļus citas valsts budžetā,» stāsta daktere Kozlovska.

Reformas atbalstītāji uzskata, ka šāds modelis nodrošinātu lielāku veselības aprūpes budžeta prognozējamību, jo medicīna saņemtu noteiktu daļu no valsts nodokļu ieņēmumiem. Tieši no nepietiekamā finansējuma izriet visas pārējās Latvijas medicīnas problēmas. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem valsts veselības aprūpei pašlaik tērē tikai 3,2% no iekšzemes kopprodukta, kas ir krietni mazāk nekā vairumā Eiropas valstu. Tomēr būtu kļūdaini apgalvot, ka Latvijas medicīnā viss kļūst arvien sliktāk, jo sabiedrības veselības indikatori liecina par pretējo. Piemēram, Latvijas iedzīvotāju vidējais mūža ilgums turpina palielināties; tas ir par vairākiem gadiem ilgāks nekā padomju laikā, kad bija «bezmaksas» medicīna.

Vairāk par plānoto veselības reformu un iespējamām sekām lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata