Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Sestdiena, 28. decembris
Inga, Irvita, Ivita, Ingeborga

Karstā laikā auksti ēdieni

Jūniju pasludinām par Auksto mēnesi – ar cerību, ka laiks būs silts un receptēs varēsim piedāvāt kaut ko aukstu! Tas nenozīmē tikai saldējumu un citus tikpat ledusaukstus našķus – nē, aukstās receptes ir arī tādi ēdieni, kurus var sagatavot iepriekš un celt galdā vai ņemt līdzi piknikā aukstā, atdzisušā vai atdzesētā versijā.

Vienkārši garšīgie vistas salāti

Šis ir vistas salātu variants, kuru var pielāgot gan viesībām, gan ikdienai. Var pasniegt vienkārši kā salātus, var uz grauzdētām maizītēm, var pildīt tortiljās vai baudīt kopā ar grilētiem dārzeņiem – kā sirds un vēders vēlas!

Pagatavošanas laiks: 15minūtes

Daudzums: 4 porcijas 

Sarežģītības pakāpe: elementāri 

Sastāvdaļas:

  • 350 g ceptas vai vārītas vistas gaļas (der dažāda – stilbu, šķiņķīšu, filejas gaļa bez ādas un kauliem)
  • 1 selerijas kāts
  • ½ paliela ābola (sulīgi saldskāba, piemēram, zaļā Granny Smith)
  • ½ neliela sarkanā sīpola

Mērcei:

  • 50 g majonēzes
  • 50 g skābā krējuma
  • 1 tējk. Dižonas sinepju
  • 1 tējk. svaigi spiestas citrona sulas
  • sauja sakapātu pētersīļu
  • sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Salātiem var pievienot arī svaigus gurķus, konservētu kukurūzu, avokado un citus labumus pēc ieskatiem.

 

Gatavošana:

1. Vistas gaļu sagriež mazos gabaliņos, sīpolu smalki sakapā, ābolu un selerijas kātu arī sīki sagriež. Visu ber salātu bļodā.

2. Atsevišķā traukā liek majonēzi, krējumu, sinepes, svaigi spiestu citrona sulu, sīki sakapātus svaigus pētersīļus, sāli un piparus – visu samaisa viendabīgā mērcē.

3. Mērcīti lej pie salātiem, rūpīgi izmaisa, pagaršo, vai vēl ko nevajag papildināt.

4. Ja ir laiks, var atļaut salātiem ievilkties, ja ne – arī nebūs ne vainas. Pasniedz uz grauzdētām maizītēm vai pie grilētiem dārzeņiem.

 

Aukstā biešu zupa ar olu 

Sāksim auksto zupu sezonu ar klasiku! Bet kas tad ir klasika? Kā zināms, piemēram, rasola gadījumā klasika katram nozīmē ko citu, un arī tādas vienas patiesi ideālās aukstās biešu zupas jau nemaz nav. Tāpēc, lūk, viena no versijām!

Pagatavošanas laiks: 15 minūtes (+ atdzesēšanas laiks)

Daudzums: 4-6 porcijas

Sarežģītības pakāpe: nekā sarežģīta

Sastāvdaļas:

  • 1 burka (750 g) marinētu, rīvētu biešu
  • 1 svaigs garais gurķis
  • 3 vidēji marinēti gurķi
  • 3 cieti vārītas olas
  • ap 1,5 l kefīra vai paniņu
  • ap 100 ml marinētu gurķu marinādes
  • 1 tējk. sinepju
  • sāls pēc garšas
  • ūdens pēc vajadzības
  • dilles un lociņi

 

Gatavošana:

1. Liek marinētās bietes ar visu šķidrumu katlā vai lielā bļodā. Pielej kefīru vai paniņas.

2. Gurķus sagriež sīkos kubiciņos vai sarīvē (gaumes jautājums), olas tāpat. Visu ber klāt bietēm, samaisa.

3. Pievieno sinepes, sāli un gurķu marinādi, kā arī ūdeni pēc vajadzības – skatoties, cik biezu vai šķidru gribas zupu. Pagaršo, vai kā netrūkst.

4. Iemaisa zupā zaļumus – tradicionāli sīki sakapātas dilles un, ja patīk, arī zaļos lociņus. Tad zupu ieliek ledusskapī atdzesēties un lai garšas savelkas. Pasniedz galdā aukstu un atsvaidzinošu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Nestāsti man pasakas

Kā parasti, tuvojoties gada izskaņai, SestDienā piedāvājam kinodarbus, kas nedaudz lauž Ziemassvētku kanonu, ierastos žanrus, tematiku un, iespējams, arī labas gaumes žodziņus.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata