Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Pirmdiena, 11. novembris
Rainers, Nellija, Ojārs

Zupa gan kā pamatēdiens, gan deserts

Noslēdzot mērenās atslodzes mēnesi, piedāvājumā divas zupas. Viena kā pamatēdiens ar sātīgu bāzi, kur sastopas turku zirnīši, spināti un kartupeļi, un otra – saldā zemeņu zupa ar meloni un piparmētrām desertam. Jā, arī deserts var būt visnotaļ viegls un gremošanas sistēmu nenoslogojošs!

Spinātu zupa ar turku zirņiem un kartupeļiem

Zupa, kas dos tīkamu sāta un siltuma sajūtu ziemas dienā. Ir arī variāciju iespējas – var pievienot burkānu, var pētersīļa sakni, var turku zirņus aizstāt ar pupiņām. Spinātus gan ieteicams atstāt receptē, jo tie zupai piešķir zināmu biezumu un, protams, arī veselīgu akcentu.

Pagatavošanas laiks: apmēram 30 minūtes

Daudzums: 3 porcijas

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta

Sastāvdaļas:

  • 2 ēd. k. olīveļļas
  • 1 sīpols
  • 3 ķiplokdaiviņas
  • 1–2 tējk. kumīna sēklu
  • 1 tējk. koriandra graudu
  • 600–800 ml dārzeņu buljona (cik biezu vēlas zupu)
  • 3 vidēji lieli kartupeļi
  • 1 kārbiņa (400 g) konservētu turku zirņu
  • ap 50 ml saldā krējuma
  • 200 g spinātu (var arī saldētus)
  • 1 ēd. k. kukurūzas cietes
  • sāls, melnie pipari pēc garšas
  • šķipsna paprikas pulvera (pēc gaumes – saldās vai asās)

Pasniedzot pēc vēlēšanās var pārkaisīt vēl asos Kajennas piparus.

 

Gatavošana:

1. Katlā vai dziļā pannā sakarsē eļļu. Sīki sakapā sīpolu un ķiplokdaiviņas, ber sakarsētajā eļļā un uz nelielas uguns maisot apcep, līdz sīpoli mīksti un caurspīdīgi.

2. Pievieno koriandra un kumīna sēklas, maisot pacep, tad pārlej karstu buljonu, pieber gabaliņos sagrieztus kartupeļus un pavāra visu uz nelielas uguns 10 minūšu.

3. Pieber konservētus turku zirņus ar visu konservēšanas šķidrumu un vāra vēl apmēram piecas minūtes, līdz kartupeļi gatavi.

4. Pievieno svaigus spinātus (ja saldēti – atlaidinātus), pielej saldo krējumu, pēc garšas pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus, kā arī saldās vai asās paprikas pulveri. Uzvāra un uz nelielas uguns ļauj paburbuļot vēl pāris minūšu.

5. Krūzē izšķīdina kukurūzas cieti divās trīs ēdamkarotēs auksta ūdens un iemaisa zupā. Ļauj uzvārīties, lej bļodās un pasniedz karstu ar iemīļotiem zaļumiem.

 

Svaigā zemeņu zupa ar meloni un krējuma akcentu

Ātri pagatavojams garšīgs deserts, ja vien ledusskapja saldētavā vēl patvērušās vasarā sasaldētās zemenes. Patlaban svaigas zemenes ir kosmiskā cenā, bet pašu lasītās saldētavā – par brīvu! Der gan blendētas biezenī, gan veselas ogas – tās var aši sablendēt.

Pagatavošanas laiks: 15minūtes

Daudzums: 3 porcijas

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Sastāvdaļas:

  • 300–500 g zemeņu (vai blendētas, saldētas zemenes)
  • 125 ml augļaina baltvīna
  • 4 tējk. cukura
  • 1 tējk. citrona miziņas
  • ½ citrona
  • 100 g saldā un skābā krējuma maisījuma (50 : 50)
  • melones šķēle
  • svaigas piparmētru lapiņas dekoram

Meloņu mīkstuma bumbiņas var ērti izgrebt ar saldējuma karoti vai vienkārši ar tējkaroti, pielietojot apļveida grebšanas kustību.

 

Gatavošana:

1. Saldētās zemenes laikus izņem no saldētavas un pārliek ledusskapī, lai lēnām atlaidinās.

2. Katliņā lej baltvīnu, pieber cukuru un rīvētu citrona miziņu. Maisot uzkarsē, līdz cukurs izkūst. Pievieno sablendētas zemenes (ja saldētas veselas, tās sakapā gabaliņos), mazliet pakarsē visu kopā un ņem no plīts nost.

3. Pievieno sulu no citrona pusītes un visu mazliet sablendē. Atdzesē ledusskapī.

4. Samaisa saldo un skābo krējumu, var pielikt arī nedaudz cukura. Zemeņu zupu lej dziļajos šķīvjos, iepeldina melones bumbiņas un pārlaista ar krējuma maisījumu. Dekorē ar svaigām piparmētrām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Spoku redzēšana saistīta ar miega paralīzi

Kokiem lapas nobirušas, vakari kļuvuši neomulīgi tumši, un veļu laiks rit pilnā sparā. Ja var ticēt latviešu folklorai, šis ir pateicīgākais gada periods, lai savām acīm redzētu spokus. Bet vai ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata