Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Improvizācija ar pazudušo urnu

Politika nudien ir sarežģīta lieta. Nepietiek savākt domubiedrus vienuviet – pēc tam vēl viņi jānotur kopā un jāorganizē viņiem sapulces. Un, ja vēl pazūd balsošanas urna un ja sakrīt ne tie cipari, tad pavisam…

Tāds mistisks ievads, teiksiet? Nebūt ne, vismaz ne tiem, kas bija klāt vai arī lasīs šīs nedēļas SestDienā par KPV LV kongresa norisi. Lai nu kā, bet aizdomāties liek un pēcgaršu atstāj. Kādu – tas jau katra paša ziņā. Un galu galā nekas vienkāršāks jau nav arī ar politiku ASV, un vēl sarežģītāk viss ar siseņu bariem vēl citā pasaules daļā.

Kaut neko laikam tur nevar darīt, jo pēc sarunas ar Igaunijas biobankas direktoru Andresu Metspalu ir abso­lūti skaidrs, ka visa tā sarežģītība apkārt jau no gēniem, kuru līmenī mūsos iekodēti visi iespējamie riski un vājās vietas. "Iedomājies situāciju, kad cilvēki restorānā pasūta ēdienu, septiņiem procentiem atnes tukšus šķīvjus, bet liek maksāt tik un tā. Tas taču būtu skandāls! Tāpēc labi, ja cilvēkam ir iespēja uzzināt, kuru enzīmu viņam trūkst," skaidrojot gēnu nozīmi, viņš uzsver sarunā ar SestDienu.

Bet varbūt visu vajag uztvert daudz vienkāršāk – kā vienu lielu improvizāciju. 

Par to SestDienas redakcijā šonedēļ lika aizdomāties mana "ēna" Gusts Ābele. "Kad pirms nedēļas improvizācijas teātrī man vaicāja, kāda ir mana pieredze tajā, atbildēju, ka patiesībā jau improvizēju katru dienu un ka mana dzīve ir viena mūžīga improvi­zācija. Šajā nedēļā sanācis improvizēt vairāk, nekā ierasts, jo dzīve priekšā izmet pilnīgi neredzētas situācijas, tostarp tikšanos ar bariņu kolorītu žurnālistu SestDienas redakci­jā. Dzīve kā intervija, kad nepārtraukti ieklausies it visā, kas notiek apkārt, lai varētu izdomāt lielisku nākamo jautājumu," tā viņš.

Lielisks nākamais jautājums nudien vienmēr noder. Vēl vairāk – ir gluži vienkārši nepieciešams.

Jo bez jautājumiem nav atbilžu, bet bez tām – nekādi netikt pie nāka­majiem lieliskajiem jautājumiem, kas dzen uz priekšu, liek atrast ko jaunu un ieinteresēties par kaut ko, kas varbūt vēl nemaz nav bijis un noticis.

P.S. Šoreiz arī kāds īpašs sveiciens. Saistībā ar to pašu Ēnu dienu sanāca iepazīties ar absolūti lielisku vienas Rīgas skolas izdevumu – L’Avīzi. Savukārt tajā līdzās atdzejotai Jeseņina dzejai, pārdomām par klimatu un dažādām aktuālām un pārlaicīgām lietām atradu arī, ja ne gluži labāko, tad pilnīgi noteikti atsvaidzinoši atbruņojo­šāko un burvīgi patiesāko recenziju par teātra izrādi, kādu pēdējā laikā nācies lasīt. Bravo jaunajiem kritiķiem! Un, izrādās, 18+ joprojām kaut ko nozīmē.

Šīs SestDienas, 14.– 20. februāra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Dambja dzīves un skaņu ābece. Komponists Pauls Dambis un viņa aizsāktais jaunais folkloras vilnis savulaik bija īsta latviešu koramūzikas revolūcija. Viņa ceļš: no atzīta komponista, Komponistu savienības priekšsēdētāja un tās partijas sekretāra, kuram nācies dažādi izlocīties nomenklatūras priekšā, līdz Vācijas mazpilsētas ērģelniekam un relaksētam, bet joprojām radošam vecmeistaram, kura mūža ieguldījumu šomēnes cildinās ar Latvijas Lielo mūzikas balvu.

POLITIKA. Notika sapulce. No runām par skaitļiem, kas pasaka visu par nākotni, līdz detektīvromānu cienīgai balsošanas urnas pazušanai un vēlākai atrašanai. Sarmīte Kolāte par partijas KPV LV kongresu, kurā garlaicīgi nebija ne mirkli.

PASAULĒ. Kurš stāsies pretī Trampam? ASV Demokrātiskās partijas biedri un atbalstītāji sākuši izvēlēties politiķi, kurš gada nogalē cīnīsies ar pašreizējo prezidentu Donaldu Trampu par tiesībām nākamos četrus gadus atrasties pie ASV stūres.

ZINĀTNE. Droši kā bankā. Mēs gribam strādāt ar veseliem, nevis jau slimiem cilvēkiem, jo tā var izdarīt vairāk un lētāk, uzsver Igaunijas biobankas direktors Andress Metspalu. Arī Latvijā tiek nopietni strādāts pie biobankas attīstības.

TĒMA. Cik ilga ir mūžība. Latvijas Nacionālā bibliotēka un tekstgrupa Orbīta pret laika varu.

KINO. Kāds parazīts Oskara biogrāfijā. Vai dienvidkorejieša Džunho Bona Parazīta triumfs 92. Amerikas Kinoakadēmijas balvas ceremonijā piesaka jauno desmitgadi ar antiamerikānisku Oskara balvas seju?

VIDE. Sīkie marodieri. Sen nepieredzēta siseņu invāzija Austrumāfrikā nodarījusi milzu postījumus lauksaimniekiem un atstās bez pārtikas miljoniem cilvēku reģionā, kur jau tagad bads ir aktuāla problēma. Zinātnieki apgalvo, ka viens no galvenajiem insektu uzlidojuma cēloņiem ir straujās klimata pārmaiņas.

CEĻOJUMS. Dzīvnieki ar pievienoto vērtību. Indija ir dzīvajai radībai draudzīga zeme, kur mērkaķus var īpaši pielūgt, ziloņa galvu uzlikt cilvēka rumpim, padarot par svētu, kaziņām pirms upurēšanas atļauts apēst visu, kas ceļā, govis var apturēt kaut sešjoslu satiksmi, ziloņi tiek izrotāti hennas ornamentiem, katram lopiņam un kukainītim ir sava sargājošā dievība, turklāt Asamas provincē mītošie vienraga degunradži paši ir kļuvuši par dabas svētceļnieku pielūgsmes objektu.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Dostojevskis
D
Improvizācija par politiku... davai , nodibināsim partiju! Ko darīsim? Tad jau redzēs!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Skaļa balss klusumā

Horeogrāfam ir jābūt kā rentgenam – saka horeogrāfe un Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniece Milana Komarova (35). Skatoties, kā dejotājs kustas, uzreiz jāsaprot, kur ir viņa stiprā puse, u...

Jumta svētki

SestDiena pirms 30 gadiem rakstīja...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata