Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

(Ne)izsmeļamie enerģijas avoti

Gada pirmais mēnesis aizvadīts, bet sajūta, ka nekas vairs nekad nebūs vienkārši, nebeidzas, un spriedze apkārt tikai pieaug. Turklāt nu jau tā augstus punktus sasniegusi teju visās jomās – pandēmijas rēgs joprojām nekur nav zudis, starptautiskajā arēnā saspīlējums tikai palielinās, un nu jau kādu laiku ikdienas aktualitāte ir arī enerģētiskā krīze, kuras nestās grūtības absolūti visi jūtam savā ikdienā. Ņemot vērā pēdējo, jautājums, kur lai gūst enerģiju visu problēmu risināšanai, šķiet, kļūst jau daudznozīmīgs.

Čelliste Kristīne Blaumane sarunā ar SestDienu atzīst, ka viņas “vitamīni” ir Itālijas kultūra un līdz pandēmijai viņa bieži devusies turp, lai vienkārši uzņemtu enerģiju. Gribētos, lai šādi  “Romas vitamīni”, no kuriem smelties papildu spēku, būtu arī mūsu ikdienā lietotajiem energoresursiem, jo citādi, saņemot rēķinus, jau sāk likties, ka būs jāatgriežas pie akmeņu šķiltajām dzirkstīm. Bet šoreiz par enerģiju SestDienā runājam vēl vairākos aspektos.

Proti, ar ievadrakstu šīs nedēļas numurā sākam rakstu sēriju par jaunu iniciatīvu Eiropas līmenī – Jauno Eiropas Bauhaus. Kāpēc tas šķita svarīgi? Tā dēvētais Eiropas zaļais kurss jau labu laiku ir daudzu diskusiju krustpunktā, un ne visi atbalsta tā noteiktās izmaiņas. Tomēr atsevišķos aspektos tā rosinātajām pārmaiņām noteikti ir vērts pievērst uzmanību arī visiem tiem, kurus tiešā veidā tas it kā neskar. Proti, vide, kādā dzīvojam, strādājam un atpūšamies, ietekmē mūs visus. Un var jau, protams, pavīpsnāt par ideju novietot bites uz kādas augstceltnes jumta vai ierīkot dobi betona džungļu viducī, taču pašos pamatos domu par to, ka visi gribam savu laiku pavadīt pēc iespējas ērtākā, veselīgākā un gluži vienkārši arī skaistākā vidē, šķiet, neviens neapšaubīs. Ko tas no mums prasa? Jāatzīst, bieži atbilde slēpjas ne tikai dažādu risinājumu pieejamībā vai dārdzībā, bet arī domāšanā – vai esam gatavi pieņemt līdz šim neierasto un kādu aspektu vērtēt no pilnīgi jauna skatpunkta. Un kā tajā visā iekļaujas pašreiz aktuālā enerģētiskā krīze, un vai domāšanas maiņa palīdz arī šīs problēmas risināšanai. Vai vispār gribam mainīt savus priekšstatus un idejas par to, kādā vidē vēlamies dzīvot. Ja jā, cik ātri tas var notikt un ko varam
darīt lietas labā?

Kristīne Blaumane cita starpā vēl min, ka dzīvošana ārvalstīs viņai ļāvusi spilgtāk ieraudzīt arī savu tautiešu labās īpašības. “Latvijā patiešām varu uz cilvēkiem paļauties. (..) Ir sajūta, ka šeit cilvēciskais kontakts un attiecības ir svarīgākas par līgumiem un naudu,” viņa saka. “Jācenšas saglabāt arī latviešiem tipisko attieksmi pret dabu. Tādu saikni ar dabu nekur citur Eiropā neesmu novērojusi.” Izklausās labi. Ir vērts par to labo atcerēties un nepazaudēt arī laikā, kad apkārt plosās visdažādākās krīzes un, šķiet, jautājumu ir vairāk nekā atbilžu. Un varbūt izrādīsies, ka tieši šajās lietās meklējams tas mūsu katra ikdienā nepieciešamais enerģijas lādiņš.

Šīs SestDienas, 28. janvāra  – 3. februāra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Skaņas ideāls. Čelliste Kristīne Blaumane par mūziku un dzīvi Londonā, sapņu pilsētu Itālijā un gadalaikiem dzimtajā Latvijā.

PASAULĒ. Cīņas ieroči pret enerģētisko krīzi. Reaģējot uz kontinenta lielāko daļu pārņēmušo enerģētisko krīzi – nesamērīgi augstajām energoresursu un elektrības cenām –, Eiropas valstis cenšas atbalstīt savus iedzīvotājus un pirmām kārtām jau to trūcīgāko daļu. Risinājumi ir visdažādākie: no konkrētiem pabalstiem atsevišķām iedzīvotāju grupām līdz nodokļu atvieglojumiem un tarifu griestiem.

TEHNOLOĢIJAS. Vieds mājoklis idilliskai dzīvei. No durvju slēdzenēm bez atslēgas līdz ar balsi kontrolējamai vannai – katra nākamā sadzīves tehnikas paaudze ienes mūsu dzīvē kādu jaunu iespēju.

JAUNAIS BAUHAUS. Izdrukāti paneļi putniem. Bites uz jumta, dārzi pilsētā, funkcionāls dizains un arhitektūra, kas iekļaujas apkārtējā ainavā. Tās ir tikai dažas no lietām, ko pārstāv Jaunais Eiropas Bauhaus, savienojot Eiropas zaļo kursu ar cilvēku dzīves telpu un pieredzi. SestDiena sāk rakstu sēriju par to, ko īsti tas nozīmē un vēl nozīmēs mūsu ikdienā un kur jau redzams apkārtnē.

LAIKA MAŠĪNA. Radio balsis no Amerikas. Pirms 80 gadiem darbību ar pirmo pārraidi vācu valodā sāka radiostacija Amerikas balss, kuras mērķis Otrā pasaules kara laikā bija sniegt objektīvu informāciju cilvēkiem, kas dzīvoja nacistiskās Vācijas un tās sabiedroto kontrolētajās teritorijās.

TĒMA. Skaidrs kā bilde: latgalieši atkal priekšā. Tapusi grāmata, kādas citiem novadiem vēl nav, –  par Latgales fotogrāfiem no XIX gadsimta līdz mūsdienām.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Islāma radikāļi no... Tadžikistānas

Saistībā ar radikālajiem islāmistiem regulāri izskan bijušās PSRS valsts Tadžikistānas vārds. Eksperti jau vairākus gadus pauž bažas, ka šī salīdzinoši nelielā un ārkārtīgi nabadzīgā valsts var ...

Skaļa balss klusumā

Horeogrāfam ir jābūt kā rentgenam – saka horeogrāfe un Latvijas Nacionālās operas baleta māksliniece Milana Komarova (35). Skatoties, kā dejotājs kustas, uzreiz jāsaprot, kur ir viņa stiprā puse, u...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata