Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sniega prieks un jaunas sirdis

Pēdējā laika nebeidzami aktuālos tematus – pandēmiju un Krievijas iespējamo agresiju – vismaz man personīgi nupat pārspēja izskanējušās vēstis par cilvēkam veiksmīgi pārstādītu cūkas sirdi. Kādas sajūtas šīs ziņas raisa vairāk, pat grūti pateikt – gribot negribot uzreiz nāk prātā ne tikai vairāki literāri darbi un dažu prātu fantāzijas šajā sakarā, bet arī aitas Dollijas un citu eksperimentu liktenis un to iezīmētā nākotne. Katrā gadījumā pārdomas tas viennozīmīgi raisa un dažai labai diskusijai ne tikai zinātnieku un mediķu aprindās vielu pilnīgi noteikti dod. Par to arī SestDienas lappusēs šonedēļ vairāk vēsta Egīls Zirnis.

Taču ne jau tas vien iezīmīgs noticis. Šī nedēļa Latvijā noteikti paliks atmiņā ar dažu labu nonestu jumtu. Gribētos jau teikt, ka tas visādās nozīmēs, bet šoreiz tas vairāk vistiešākajā veidā – lielais vējš, lai gan nebija ilgs, pavisam burtiski bez jumta atstāja dažu labu māju, un arī tiem, kas it kā drošībā sēdēja četrās sienās un ārā nerādījās, lika pārdomāt savu sienu stingrību un pamatu noturību. Var tajā, protams, saskatīt zīmes un dabas mēģinājumus par sevi atgādināt – varbūt tas ir veids, kā pievērst sev uzmanību? Lai gan uzmanību esam aicināti pievērst arī daudz mierīgākos apstākļos – gada godā celtie putni, dzīvnieki, augi un dzīvotnes tepat apkārt ir atrodami un teju katru dienu novērojami. Mēģiniet pamanīt! Pēc pieredzes varu teikt: tā radīsit sev ne vienu vien skaistu stundu un vēlāk stāstāmu stāstu, ja vien pacietības pietiks un paši būsit īstajā noskaņojumā.

Jā, un kas tad vēl? Vēl, protams, ārā ziema. Pēc pagājušā gada sniegiem varbūt tā vairs nešķiet tik nopietna, tomēr gana skaista un balta, lai atcerētos par sniega prieku, šļūktu no kalniem un iemēģinātu arī īpaši veidotās trases. Kas zina, varbūt tā, ar slēpēm vai dēli no kalna laižoties vai pa iebrauktu trasi metot lokus, arī līdz savai īstajai vietai nonāksit. Un tad varbūt gluži kā Raimonds Dombrovskis par savu Vanagkalnu varēsit teikt: tas ir mans patvērums.

“Kad nekā nebija, braucu uz šejieni un kaut ko darīju, piemēram, iztīrīju krūmus. Vakarā sēdēju un biju gandarīts, ka viena vietiņa ir sakopta. (..) Kad visi 2008. gadā runāja par krīzi, es vispār nesapratu, par ko ir runa. Man nebija ne kredītu, ne arī kādu citu saistību. Dzīve Vanagkalnā neprasīja lielas izmaksas. Es varēju šeit sēdēt un kalt nākotnes plānus,” tagad, atskatoties uz sava lolojuma veidošanās sākumu, SestDienai stāsta Dombrovskis. Aizbrauciet un izmēģiniet viņa iekoptās trases kaut vai iedvesmai – ja arī slēpotāji no jums nesanāks, tad sniega prieku no apkārtnes un enerģijas lādiņu no tās saimnieka noteikti gūsit. Un kas tad vairāk šai ziemā, kad tik nogurdinoši apkārt plosās vīrusi un starptautiskas bažas, vispār ir iespējams?

Šīs SestDienas, 21. janvāra  – 27. janvāra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Neticiet ziņām, ka Latvijā nav sniega!. Raimonds Dombrovskis (59) ir startējis ASV izlasē biatlonā, loģistikā palīdzējis bobslejistiem, joprojām organizē laivu braucienus Ziemeļamerikā, bet viņa miera osta ir Vanagkalnā.

TĒMA. Cūkas sirds. Šis gads sākās ne tikai ar sliktām ziņām. Aizpagājušās nedēļas beigās pasauli aplidoja vēsts, ka 7. janvārī Amerikas Savienotajās Valstīs ķirurgi Baltimorā Mērilendas Universitātes Medicīnas centrā sekmīgi veikuši astoņas stundas ilgu eksperimentālu operāciju – cilvēkam pārstādījuši cūkas sirdi!

PASAULĒ. Karaliskie likumpārkāpēji. Lielbritānijas karalienes Elizabetes II dēla Endrū izstumšana no britu karaliskās ģimenes, cenšoties mazināt ar princi saistītā seksa skandāla sekas, liek atcerēties, ka arī karaliskas izcelsmes personas ne tuvu nav bezgrēcīgas. Tās bijušas iesaistītas arī atklāti kriminālos nodarījumos, visbiežāk gan saņemot par tiem gluži simboliskus sodus.

DABA. No sviesta bungas līdz pilsētai. Arī šogad var doties dabā, ne tikai lai izbaudītu skaistās ainavas un atpūtu, bet vērīgāk ielūkotos apkārtnē, mēģinot pamanīt gada godā celtos putnus, dzīvniekus un augus. Turklāt šoreiz īpaša uzmanība pievērsta arī lielai daļai cilvēku ikdienā labi pazīstamai videi – pilsētai.

LAIKA MAŠĪNA. Pēdējais no Japānas armijas Guamā. Pirms 50 gadiem divi Guamas salas iedzīvotāji sagūstīja Japānas armijas kaprāli Soiči Jokoi, kurš kopš Otrā pasaules kara laikiem bija slēpies džungļos, cenšoties vien izdzīvot un par cīņas turpināšanu pat nedomājot.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata