Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Baumot iejūtīgi

Ja, tenkojot par citiem cilvēkiem, izrādām rūpes par viņiem, apkārtējie šo informāciju uztver kā ticamāku.

Kolēģu aprunāšana ne vienā vien darbavietā iesakņojusies neformālajā komunikācijā tik cieši, ka neiesaistīšanās šajā ne īpaši jaukajā rituālā draud ar izolāciju vai pat krišanu par intrigu upuri. Apzinoties nelāgo situāciju un kompāniju vadības nespēju izskaust baumošanu, psihologi nodevušies meklējumiem, kā pēc iespējas minimizēt klačošanās nodarīto postu. Šādus tādus risinājumus izdevies atrast. Piemēram, kā līdzdarboties tenku ķēdē, vienlaikus neaptraipot savu reputāciju.

Lai arī citu cilvēku aprunāšana sabiedrībā tiek uzskatīta par sliktu ieradumu, tai ir zināma loma kopienas veidošanā. Iepriekš veiktos pētījumos un eksperimentos noskaidrots, ka baumošana palīdz veidot spēcīgāku saikni ar citiem kopienas locekļiem, iekļauties kādā grupā. Tenkošana arī ir pateicīga tēma neformālām sarunām cilvēkiem, kuriem nav kopīgu interešu.

ĻAUNUMA VIETĀ RŪPES

Šie atklājumi noved pie secinājuma, ka arī jaunā darba kolektīvā iejusties vieglāk, ja izdodas iekļauties kādā kolēģu grupā, kas citu sarunu vidū arī mēdz trīt mēles par kādu darbabiedru vai priekšnieku. Tomēr tas var notikt dažādi. Ņūmeksikas

Universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka ilgtermiņā labāka reputācija veidojas tām baumu vācelēm, kas savā stāstījumā izrāda rūpes par aprunājamajiem. Piemēram, pārrunājot nesenākās korporatīvās ballītes notikumus, nevajag ļauni apsmiet tos, kuri pāršāvuši pāri normai, bet drīzāk teikt: "Priekšniece gan piektdien pamatīgi aizrāvās ar alkoholu. Cerams, šodien jūtas labi."

"Sievietes, kuras izrāda patiesas raizes par aprunājamajām sievietēm, spēj efektīvāk pārraidīt reputāciju graujošu informāciju par sava dzimuma konkurentēm, nekaitējot savām sociālajām iespējām," žurnālā Journal of Experimental Social Psychology skaidro darba autore Taņa Renoldsa, "atklājumi liecina, ka negatīvas tenkas, kas tiek izplatītas caur bažām, vairāk kaitē aprunātās sievietes reputācijai, vienlaikus aizsargājot pašas tenkotājas reputāciju."

No pētījuma izriet, ka līdzjūtīgās baumas izskan ticamāk un apkārtējie sliecas tām noticēt. Piedevām vīrieši šādas "raižpilnās baumotājas" uzskata par romantiski iekārojamākām, savukārt līdzjūtīgi aprunātās – par mazāk pievilcīgām.

NO ATRIEBĪGAJIEM IZVAIRĀS

Ja baumās ieskanas ļauns prieks par aprunājamo, nosodījums vai atklāta izsmiešana, apkārtējie sāk distancēties no tenkotājas un uzskata viņu par mazāk uzticamu avotu. Ļauna baumošana arī tiek uztverta kā personīga atriebība vai mēģinājums izrēķināties ar konkurentu, kas vidusmēra tenkotājiem šķiet pārlieku skarba un neatbalstāma rīcība.

Amerikāņu pētniece pie šāda slēdziena nonāca pēc vairākiem eksperimentiem, kuros aptuveni 770 abu dzimumu dalībniekiem nācās veikt dažādus ar baumošanu saistītus uzdevumus. Tie parādīja, ka ir ārkārtīgi svarīgi, kā cilvēki pasniedz baumas. Ja jātenko, tad tas jādara iejūtīgi, lai nerastos sajūta par personīgu uzbrukumu. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata