Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Par sevi nepārliecinātie baumo vairāk

Jo izskatīgāka sāncense, jo lielāka iespējamība, ka sievietes par viņu izplatīs nepatiesu informāciju.

Kādēļ daļai cilvēku patīk tenkot, bet citiem tas šķiet zemiski? Skaidrojums varētu būt pavisam vienkāršs un, kā jau varam nojaust, par aprunātājiem neko labu neliecina. No ķīniešu zinātnieku veiktā pētījuma rezultātiem izriet, ka baumošanas pamatā ir greizsirdība un zems pašnovērtējums.

Darba autori uzaicināja piedalīties eksperimentā 190 sieviešu vecumā no 23 līdz 35 gadiem. Vispirms viņas tika lūgtas novērtēt pašas savu fizisko pievilcību un pašapziņu, kam sekoja scenāriju izspēlēšana.

Vizuālā greizsirdība

Dalībnieces tika iedalītas virtuālā grupā, kurā bija pievilcīga vīrieša un vēl kādas sievietes foto. Zinātnieki apzināti grupās ievietoja gan ļoti skaistu, gan mazāk izskatīgu sieviešu attēlus. Dalībniecēm bija jāiztēlojas situācija, ka otra sieviete mēģina piesaistīt vīrieša uzmanību, un attiecīgi jānovērtē savs greizsirdības līmenis. Pēc tam darba autori iedeva dalībniecei negatīvu informāciju par sāncensi un piedāvāja iespēju izplatīt nejauko informāciju tālāk.

Visu sieviešu rīcība tika dokumentēta un rezultāti kategorizēti atbilstoši sākotnēji iesniegtajam pašnovērtējumam. Tie uzrādīja visai prognozējamu tendenci. Proti, dalībnieces vairāk baumoja par glītākajām sāncensēm. Un, jo par sevi nepārliecinātāka bija dalībniece, jo stiprāk citu sievieti tā uztvēra par tiešu konkurenti un vairāk tenkoja par to.

Aprunā šaurā lokā

APRUNĀ ŠAURĀ LOKĀ Tiesa, klačošanās pulciņš ir visai ierobežots. Sievietes lielākoties aprunā citus cilvēkus šaurā draugu lokā un atturas no negatīvas informācijas noplūdināšanas mazāk pazīstamiem cilvēkiem.

"Sastopoties ar fiziski pievilcīgām potenciālajām konkurentēm, jaunas sievietes piedzīvo augstāku romantiskas greizsirdības līmeni un tādējādi biežāk izplata savu draugu lokā negatīvu informāciju, kas varētu kaitēt potenciālās konkurentes seksuālajai reputācijai," žurnālā Evolutionary Psychological Science rezultātus īsumā rezumē Pekinas Normālās universitātes psihologu komanda, "turklāt sievietes ar zemu pašnovērtējumu biežāk piedzīvo augstāku romantiskas greizsirdības līmeni un biežāk nodod negatīvu informāciju saviem draugiem."

Vīrieši tenko skarbāk

 Šis nav pirmais tenkošanai veltītais pētījums. Pirms nepilniem četriem gadiem austrāliešu zinātnieki noskaidroja, ka klačošanās vēsturiski izveidojusies kā kopienas attiecību stiprināšanas instruments. Svešinieku aprunāšana ir pateicīga sarunu tēma, lai nebūtu jārisina personīgās domstarpības, tā palīdz veidot kopīgus noslēpumus un attiecīgi stiprināt draudzības saites. Darba autori apgalvoja, ka tas pat nākot par labu mentālajai veselībai.

Vēl jo interesantākus atklājumus atnesis Izraēlas zinātnieku pētījums. Pēc 2200 cilvēku aptaujāšanas Arielas Universitātes pētnieki konstatēja, ka vīrieši par kolēģiem baumo tikpat bieži kā sievietes. Taču sieviešu tenkas lielākoties aprobežojas ar zobgalībām, savukārt vīrieši pret sāncenšiem ir ļoti nežēlīgi un nekautrēsies dot pamatīgu triecienu darbabiedru reputācijai, ja vien tas palīdzēs pašiem gūt labumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata