Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Afganistāna virzās soli tuvāk mieram

ASV sākusi miera sarunas ar talibu kaujiniekiem, lai Afganistānas konfliktu atrisinātu politiskā ceļā, nedēļas nogalē paziņoja afgāņu prezidents Hamīds Karzajī. Tā ir pirmā reize, kad oficiāli apstiprināta ASV iesaiste sarunās, kas varētu darīt galu dekādi ilgajam karam.

Drīzu rezultātu nesola

«Miera sarunas ar talibiem ir sāktas,» H. Karzajī citējis The Independent. «Sarunas noris sekmīgi. Ārvalstu spēki, it sevišķi ASV, paši tās virza.» Process esot sākuma līmenī, un abu pušu pārstāvji tikušies neesot, taču afgāņu nākotnei nozīmīgās pārrunas esot sāktas.

Diplomāti ziņo, ka sarunas notiekot jau mēnešiem ilgi. Arī prezidents H. Karzajī, kurš aktīvi atbalsta miera panākšanu, iepriekš norādījis, ka afgāņi uztur kontaktus ar nemiernieku grupām.

Radikālais grupējums Taliban uzsvēris, ka sarunās gatavs iesaistīties tikai ar afgāņu valdību, turklāt tikai tad, kad valsts teritoriju būs pametuši visi ārvalstu spēki.

Pirmās ziņas par to, ka Vašingtona vēlas šādu sarunu ceļā atrisināt konfliktu, izskanēja šomēnes. ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss toreiz norādīja, ka tas varētu notikt gada beigās, ja talibi pārrautu ciešo draudzību ar teroristu tīklu Al Qaeda. Pērn uz Afganistānu tika nosūtīti papildu 30 tūkstoši kareivju, lai cīnītos ar teroristu organizācijas radītajiem draudiem.

Taču svētdien R. Geitss intervijā raidsabiedrībai CNN atzina, ka ASV Valsts departaments jau «pāris nedēļu» meklējot iespējamos kara risinājumus kopā ar talibiem. Ministrs uzsvēra, ka, viņaprāt, kādas iespējamās perspektīvas sarunu gaitā parādīsies ne ātrāk kā ziemā, ņemot vērā to, ka savstarpējā komunikācija ir aizsākuma stadijā. Pat optimistiskākie miera atbalstītāji norāda, ka sarunas var ilgt gadiem.

Talibi satricina Kabulu

Ziņas par miera sarunām sekoja ANO Drošības padomes lēmumam šķirti skatīt sankcijas pret Taliban un Al Qaeda kaujiniekiem. «Tā ir skaidra zīme tam, ka Taliban ir laiks panākt pretim un pievienoties politiskajiem procesiem,» Lielbritānijas vēstnieka ANO Marka Laiola Granta teikto citējis CNN. Vairāki analītiķi norādījuši, ka lēmums par sankciju šķīrumu var būtiski sekmēt konflikta virzības gaitu.

Afgāņu vidū valda bažas, ka sarunas var kaitēt valsts progresam, kas panākts pēc talibu valdības padzīšanas, raksta The Guardian. Radikālais grupējums Afganistānu pārvaldīja līdz 2001. gadam, kad varu pārņēma ASV vadītie militārspēki.

Taču galvaspilsētā Kabulā nekas neliecināja par politisko spēku piesauktajām miera sarunām. Dažas stundas pēc H. Karzajī paziņojuma talibu pašnāvnieki uzbruka kādai policijas stacijai pilsētas centrā, nogalinot deviņus cilvēkus, tajā skaitā piecus civiliedzīvotājus.

ASV jau jūlijā sāks izvest 97 tūkstošus lielo kontingentu no afgāņu teritorijām. Valsts plāno līdz 2014. gadam kontroli pilnībā nodot Afganistānai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?