Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Aizsardzība - viena no prioritātēm

Latvijai ir jāpalielina finansējums aizsardzībai, bet tas ir jādara gudri. Šos vārdus Dienai sacīja nevis kāds ar aizsardzības resoru saistīts politiķis, bet gan finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība). Finanšu ministrijas attieksmes maiņa gandarī gan aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS), gan ministra partijas biedru Ainaru Latkovski, kurš vada Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisiju.

Abi politiķi atzīst, ka līdz šim Finanšu ministrija aizsardzības jomas finansējumu uzlūkojusi ļoti ierēdnieciski. Krīze Ukrainā un notikumi Krimā ir likuši pieeju pārskatīt. To, ka finansējums aizsardzībai būs viena no budžeta prioritātēm, par kurām valdība lems aprīlī, pirmdien apstiprināja arī premjere Laimdota Straujuma (Vienotība).

Valdība sēdes slēgtajā daļā otrdien skatīs Finanšu ministrijas informatīvo ziņojumu par valsts pamatbudžetu un valsts speciālā budžeta bāzi vidēja termiņa trīs gadu budžetam līdz 2017. gadam. Kontekstā ar krīzi Ukrainā aizsardzības ministrs R. Vējonis nesen atgādināja, ka pērn pieņemtajā vidēja termiņa budžetā finansējums aizsardzībai ir ar lejupejošu līkni, attālinoties no mērķa izpildīt starptautiskās saistības. Latvija kā NATO dalībvalsts ir apņēmusies līdz 2020. gadam nodrošināt aizsardzībai finansējumu 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Tagad tas ir 0,91% no IKP, bet nākamgad paredzēts vairs tikai 0,87%.

Koalīcijas veidošanas laikā bija neafišēta vienošanās izvairīties no konkrētu skaitļu minēšanas valdības deklarācijā, kurā ir tikai paredzēts nodrošināt finansējumu aizsardzībai atbilstoši starptautiskajām saistībām. Koalīcija vienojusies šā gada valsts budžetā grozījumus neveikt, tāpēc runa var būt tikai par nākamā gada budžetu. Finanšu ministrs A. Vilks piekrīt, ka papildu finansējums aizsardzībai ir vajadzīgs, taču esot jāsaprot, «kuri ir tie segmenti, kur to vajadzētu ieguldīt, lai tas notiktu gudri». A. Vilks pieļauj, ka Baltijas valstis katra varētu specializēties un viena otru papildināt, «nevis darīt visi vienu un to pašu».

Aprīlī aizsardzības ministrs R. Vējonis gatavojas sniegt valdībā informatīvo ziņojumu par aizsardzībai nepieciešamo finansējumu, norādot arī mērķus. Ministrs un arī viņa priekštecis Artis Pabriks (Vienotība), kā arī Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs A. Latkovskis bija līdzīgos uzskatos, ka Latvijai vajadzētu ieguldīt finansējumu pretgaisa aizsardzībā un zemessardzē, kuras nozīme ir novērtēta tieši pēc notikumiem Ukrainā. Zemessargi ir patrioti, un viņi ir visur - gan tālā lauku viensētā, gan daudzstāvu mājas kāpņu telpā blakus dzīvoklī, atgādināja A. Latkovskis, kurš redz nepieciešamību apgādāt zemessardzi ar modernu bruņojumu un apmācīt šos cilvēkus ar to rīkoties, «jo iespējamās agresijas gadījumā no zemessardzes var būt liela atdeve». Par to, cik būtiski ir stiprināt pretgaisa aizsardzību, atgādinot netālu no Latvijas robežas esošais Krievijas lidlauks, sacīja A. Latkovskis. A. Pabriks uzskata, ka ir laiks mainīt arī helikopterus, un tāpat kā R. Vējonis norādīja uz nepieciešamību «novest līdz galam jau uzsākto sauszemes spēku brigādes mehanizāciju».

R. Vējonis ir gandarīts par Vienotības pārstāvju atbalstu, taču esot palicis neziņā, kāda varētu būt Visu Latvijai!-TB/LNNK attieksme, jo tās līderi uz sociālajā vietnē Twitter.com uzdoto jautājumu par atbalstu šīs jomas finansējuma palielināšanai neesot atbildējuši. Viens no NA līderiem Raivis Dzintars Dienai teica, ka apvienības pozīcija vienmēr ir bijusi atbalstoša. «Jo labāk Latvija ir sagatavojusies sliktākajam scenārijam, jo mazāka iespēja ir tam notikt. Jebkādu NATO palīdzību jābūt gataviem saņemt jeb, citiem vārdiem sakot, pašiem jābūt pietiekami stipriem, lai NATO krīzes situācijā varētu palīdzēt,» teica R. Dzintars. Latvijai kā NATO dalībvalstij zināmas drošības garantijas sniedz alianses līguma 5. pants, kas nosaka, ka uzbrukums vienai NATO dalībvalstij nozīmē uzbrukumu visām dalībvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?