Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Al Qaeda varenība pēc 11.09. gājusi mazumā

Neveiksmīgais lidmašīnas spridzināšanas mēģinājums virs Detroitas 25.decembrī un 30.decembrī notikušais nāvējošais spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukums ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) bāzē Afganistānā tiek saistīti ar pasaulē visvairāk meklētā terorista Osamas bin Ladena vadīto organizāciju Al Qaeda. Lai gan abi notikumi izraisīja lielu starptautisku satraukumu par Al Qaeda aktivizēšanos, analītiķi norāda, ka nekas neliecina par teroristu vaduguns pieņemšanos spēkā. Drīzāk - vājināšanos. Tomēr aicina nezaudēt modrību.

Viens nav cīnītājs

Tūlīt pēc 2001.gada 11.septembrī notikušajiem uzbrukumiem ASV finanšu un administratīvajām ēkām, kuros dzīvību zaudēja tūkstošiem cilvēku, vairākkārt izskanēja brīdinājumi, ka notiks vēl nāvējošāki uzbrukumi par šo. Tomēr, par laimi, šie pareģojumi nav piepildījušies.

Eksperti uzskata, ka 23 gadus vecā nigērieša Umara Fārūka Abdulmutallaba neveiksmīgais mēģinājums uzspridzināt lidmašīnu Ziemassvētku dienā uzskatāmi parāda visas Al Qaeda vājumu. Jaunais vīrietis bija viens un nebija gatavs terora akta veikšanai. Agrāk līdzīgus uzbrukumus būtu veikuši vairāki labi sagatavoti teroristi. Lietu nenovedot līdz galam vienam, to izdarītu pārējie.

Viss liecinot, ka O.bin Ladena vadītā organizācija kļuvusi sadrumstalota. Atsevišķas Al Qaeda šūnas var sarīkot nāvējošus sprādzienus, bet tās nespēj veikt masīvus uzbrukumus. Šo apstākli pirmām kārtām veicinājusi pēc 2001.gada 11.septembra izvērstā globālā cīņa pret terorismu, kas mazinājusi teroristu rīcības un finansiālās iespējas. 2007.gadā veiktais Saimona Freizera universitātes Kanādā pētījums liecina, ka kopš 2001.gada visā pasaulē samazinājies terora aktos bojāgājušo skaits, raksta Time.

Al Qaeda vājināšanos var saistīt arī ar atbalsta mazināšanos musulmaņu zemēs. Daudzas Tuvo Austrumu valstis, kuras kādreiz ieņēma pasīvu vai pat iecietīgu nostāju pret teroristisko organizāciju, tagad baidās no iespējamajiem ekstrēmistu uzbrukumiem savā teritorijā. Pakistānā iedzīvotāju atbalsts Al Qaeda no 25 procentiem 2008.gadā nokritis līdz deviņiem pērn. Pakistānā, Lībijā, Indonēzijā un Bangladešā kopā ņemot, kopš 2002.gada atbalsts terorismam samazinājies vismaz par pusi.

Pasīvā cīņa

Pēdējos gados Al Qaeda pozīcijas nostiprinājušās Pakistānas ziemeļrietumu kalnu reģionos, no kurienes tās labi apmācītie kaujinieki regulāri ieiet Afganistānā, lai kārtējo reizi uzbruktu ASV vadīto spēku karavīriem vai civiliedzīvotājiem. Vājā Pakistānas valdība līdz šim darījusi maz, lai apkarotu ekstrēmistus. Tomēr pēdējā laikā aizvien biežāk kā Al Qaeda jaunais cietoksnis tiek minēta Jemena. Lai arī ASV piešķīrušas lielāku finansējumu Jemenas cīņai pret ekstrēmismu, tās prezidents šonedēļ paziņoja, ka dialogs esot labākais veids problēmu risināšanai.

Parādījusies arī informācija, ka palestīniešu kaujinieki Gazā vēlas piesaistīt Al Qaeda palīdzību apjomīgu uzbrukumu veikšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?