Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Alus un literatūras pilsēta

9.00 Pēc ierašanās Dublinas lidostā iesēdieties autobusā, kas par sešiem eiro (4,2 lati) jūs aizvedīs līdz pašam pilsētas centram. Par braucienu ar taksometru jums nāksies šķirties no 30 eiro (21 lats).

Sestdiena

11.00 Lidostas autobuss jūs nogādās līdz O'Konela ielai (kādreiz tā saucās Sekvila iela). Ja vēlaties nosūtīt uz mājām pastkarti, Galvenais pasta birojs piedāvās ne tikai iegādāties pastmarku, bet arī aizraujošu vēstures stundu.

Pasta birojs bija centrālais punkts 1916. gada Lieldienu sacelšanās laikā. Tā Filatēlijas nodaļā apmeklētāji var izlasīt Īrijas Republikas dibināšanas pieprasījuma tekstu.

11.30 Šķērsojiet O'Konela tiltu, lai aplūkotu Trinity College, kas ir Dublinas vecākā universitāte. Tur atrodas slavenās Ķeltu grāmatas (saukta arī par Kēlu vai Kolumba grāmatu) manuskripts, ko ķeltu mūki sarakstīja mūsu ēras 800. gadā. Trinity College slavenāko audzēkņu pulkam pieskaitāms arī rakstnieks Olivers Goldsmits, kura statuja novietota pie universitātes centrālās ieejas.

13.00 Dodieties uz Graftona ielu, lai apskatītu elegantos veikalus, baudītu ielu muzikantus un mākslinieku priekšnesumus, ieturētu pusdienas un iemalkotu kafiju lieliskajā art deco stilā iekārtotajā kafejnīcā Bewley, ko bija iecienījis rakstnieks Semjuels Bekets.

14.30 Nedaudz tālāk uz dienvidiem atrodas St Stephen's Green parks, kur senāk atradās publiskā sodu izpildes vieta, bet mūsdienās dublinieši mēdz rīkot piknikus vai vienkārši pavadīt brīvo laiku.

Izejot no parka tā dienvidaustrumu stūrī, jūs nonāksiet Kildera ielā, kur atrodas Nacionālais muzejs. Muzejā jūs varat pavadīt stundu vai divas, lai aplūkotu senos dārgumus. Bet varat arī šķērsot Kildera ielu, lai nonāktu Meriona laukumā.

Tā rietumos atrodas Īrijas Nacionālā galerija, kuras slavenākais apskates objekts ir Karavadžo glezna Kristus sagrābšana.

17.00 Slavenais tūristu ceļvedis The Lonely Planet žēlojas par Temple Bar rajona zaudēto autentiskumu, bet jūs noteikti pats to vēlētos novērtēt.

Ja esat ieinteresēts, iejūciet viduslaiku kvartāla ieliņu labirintā, kur atrodas lietoto grāmatu un suvenīru veikali, kas piedāvā zaļus regbija kreklus un rūķus.

Starp tiem atrodas XIX gadsimtā atvērtais Temple Bar pabs, kurā varēsiet iedzert slaveno Ginesa alu, uzēst Dublinas līča austeres, iemalkot viskiju un klausīties īru tradicionālo mūziku.

19.00 Ja varat atturēties no atlikušā vakara pavadīšanas senajā pabā vai tā tuvumā esošajos krodziņos, Dublina piedāvā arī citas kultūras iespējas.

Ejiet atpakaļ uz dienvidiem aiz St Stephen's Green parka, kur atrodas Īrijas Nacionālā koncertzāle. Tajā nereti uzstājas pasaulslaveni mūziķi un orķestri. Varat apmeklēt arī Abbey Theatre - Īrijas nacionālo teātri, kas dibināts 1903. gadā.

Svētdiena

9.00 Jaukā un saulainā svētdienā, kas Īrijā ir reta parādība, dublinieši parasti dodas ārpus pilsētas. Bet pirms tam viņi noteikti ieturētu kārtīgas īru brokastis un apmeklētu dievkalpojumu kādā no daudzajām Dublinas katedrālēm. Ironiski, bet šajā ļoti katoliciskajā pilsētā grandiozākās ir protestantu katedrāles.

Christ Church Cathedral ir celta XI gadsimtā, bet oriģinālo koka celtni XII gadsimtā nomainīja normāņu būvētā un arī mūsdienās aplūkojamā akmens ēka. Šeit atrodas īru viduslaiku līdera Strongbova kaps.

Jūs varat apmeklēt arī St Patricks Cathedral - ļoti labi saglabājušos XI un XII gadsimtā celto protestantu katedrāli, vai arī doties uz katoļu celto St Mary Pro Cathedral.

11.00 Svētdienās šajā laikā St Mary Pro Cathedral uzstājas slavenais koris Palestrian Choir. Bet, ja vēlaties doties sildīties saulītē, jums jākāpj vilcienā, lai brauktu uz jūru.

Ikvienam literatūras cienītājam vajadzētu nokļūt Sandycove līcī, kur sākas Džeimsa Džoisa slavenā romāna Uliss darbība.

Ieteicams apmeklēt arī Dalkiju - reiz plaukstošu ostas pilsētu, bet tagad slavenību iecienītu apmešanās vietu. Seno piļu drupas atgādina par pilsētas kādreizējo nozīmību un piedāvā izbaudīt «viduslaiku pieredzi», aplūkojot asiņu nolaišanu vai primitīvu zobu raušanu. Ja tas nav jums pa prātam, varat doties aplūkot Dublinas līča vienreizējos skatus.

13.00 Kāstla ielā, kur viena otrā lūkojas divas no Dalkijas pilīm, atrodas restorāns Queen, kas piedāvā gardus gaļas un zivju ēdienus.

14.00 Pēcāk jums jādodas atpakaļ uz Sandycove līci, lai pastaigātos pa skaisto pludmali un apmeklētu Martello torni, ko briti uzbūvēja, gatavojoties Napoleona iebrukumam, bet pašlaik tur atrodas Dž. Džoisa muzejs.

16.00 Laiks atgriezties Dublinā, kur savu vizīti varat vainagot ar tradicionālo tējas dzeršanu. Ekskluzīvi to būtu darīt pieczvaigžņu viesnīcā Merrion Hotel, kas atrodas Meriona ielā.

18.00 Pēdējās stundas pirms došanās uz lidostu varat pavadīt kādā no Dublinas krodziņiem, lai paklausītos mūziku un iemalkotu kādu dzērienu.

Lai izbaudītu perfektu Ginesa alu, kas tiek pasniegts atdzesēts līdz pareizajai temperatūrai, dublinieši jums ieteiks doties uz Mulligans pabu, kur biežs viesis bijis arī Dž. Džoiss. Tas atrodas Pūlbega ielā netālu no Trinity College.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?