Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Angļi pērk, latviešiem ir darbs

Protams, alga vairs nav tāda kā agrāk, bet galvenais, ka man atkal ir darbs un regulāri ienākumi, ar gandarījumu Dienai nosaka Tukuma apkures sistēmu ražotāja a/s Komforts metinātājs Andrejs Koroļs, kurš darbu līdz ar citiem vairāk nekā 60 Komforta darbiniekiem zaudēja pirms vairāk nekā gada, kad krīzes dēļ būtiski saruka Komforta apkures katlu noiets pašmājās.

Andrejs iestājies bezdarbniekos un meklējis citu darbu, taču to, kā viņš pats saka, šajos laikos atrast ir bezcerīgi. Drūmās domas kliedētas, sportojot, makšķerējot, uzlabojot savas metināšanas iemaņas un citādi labi pavadot laiku. Bezdarbnieka statusā Andrejs pabija deviņus mēnešus, līdz Komforts aicināja viņu un citus metinātājus, arī atslēdzniekus atgriezties darbā. Jaunas darba rokas bija vajadzīgas, jo uzņēmums apsīkušo vietējo tirgu pamazām centās kompensēt, audzējot eksportu.

Tādi uzņēmumi kā Komforts, kas par spīti krīzei ir spējuši piecelties, veiksmīgi pārorientējoties uz eksportu, pamatā arī būs tie pionieri, kas radīs jaunas zudušās darba vietas.

Samazināja par 40%

Kā stāsta Komforta valdes priekšsēdētājs Laimonis Lapiņš, 2008. gadā vēl nekas neliecināja par krīzi, taču situācija radikāli mainījās 2009. gada pirmajā pusē, kad noieta apjomi pašmājās saruka divkārt, bet eksports tobrīd vēl bija samērā neliels. Uzņēmumam nācās izšķirties starp divām smagām alternatīvām - būtiski samazināt strādājošo algu vai darbinieku skaitu. Svaru kausi nosvērās par labu otrajam variantam. Uzņēmums samazināja darbinieku skaitu par 40% - no 166 līdz 100 cilvēkiem, saka L. Lapiņš. Štatu «īsināšana» pamatā skāra mazāk kvalificēta darba darītājus - atslēdzniekus, metinātājus. Savukārt inženiertehniskais sastāvs saglabāts, lai neciestu jaunu produktu izstrāde un esošo pilnveide, norāda Komforta vadītājs.

Latvijā lielākā kokapstrādes a/s Latvijas finieris (LF) savukārt dziļāko ekonomikas lejupslīdi izjuta 2008. un 2009. gada mijā, kad pārdošanas apjomi sasniedza pusi no ierastā, Dienai saka uzņēmuma vadītājs Juris Biķis. Vietējais tirgus, pēc viņa teiktā, pilnībā apstājās. Grūti gāja arī eksporta tirgos, jo ievērojami saruka dārgākas produkcijas - saplākšņa - noiets. Tas paredzēts galvenokārt autobūvei. Nācās atgriezties pie zemākas pievienotās vērtības produkcijas ražošanas, ko pārsvarā izmanto būvniecībā. LF atsevišķās ražotnēs samazināja maiņu un arī darbinieku skaitu - līdz 1400 cilvēkiem.

«Taču, apjomiem pieaugot, šajā gadā dažās ražotnēs maiņu darbs rit pilnā apmērā, plānojam arī atjaunot darba attiecības ar aptuveni 200 bijušajiem uzņēmuma darbiniekiem, līdz ar to darbinieku skaits sasniegs 1600,» cerīgi nākotnē raugās LF vadītājs. Savukārt Komforts, palielinot noietu eksporta tirgos, darbinieku skaitu kāpinājis līdz 121 cilvēkam. «Darbinieku skaitu līdz 2008. gada līmenim gan nedomājam kāpināt, jo daudzus darba procesus esam efektivizējuši un optimizējuši. Tāpēc uzskatām, ka krīzei ir arī pozitīvā puse, kura ir likusi pārvērtēt mūsu uzņēmuma, darbinieku potenciālu un iespējas,» piebilda L. Lapiņš.

Augs visās pozīcijās

Pēc krituma eksports pamazām sāka atgūties pērnā gada pirmajā pusē, visstraujāko pieaugumu uzrādot pēdējā ceturksnī. «Pusi preču eksporta veido pārtika, koksne, metāli, un šajā gadā sagaidu eksporta ieņēmumu pieaugumu visās minētajās pozīcijās, pateicoties gan cenām, gan apjomiem,» Dienai norādīja DnB NORD bankas ekonomists Pēteris Strautiņš, piebilstot, ka straujākais pieaugums varētu būt metāliem, kas pērn nepaspēja atgūties no pasaules krīzes.

Komforts eksporta īpatsvaru kopējā pārdotās produkcijas apjomā šogad plāno kāpināt līdz 70%. Salīdzinājumam - 2007. gadā eksports bija 20% no kopējā apgrozījumā. Kopš 2007. gada uzņēmums dubultojis eksporta tirgu skaitu, patlaban pārdodot apkures sistēmas desmit ārvalstīs. Lielāko īpatsvaru eksportā veido pasūtījumi Krievijā, Somijā un Zviedrijā. Klāt nākuši tādi jauni tirgi kā Ukraina, Baltkrievija, Lielbritānija, arī Spānija.

LF parasti eksportēja 80% savas produkcijas, bet tagad pamatā visa produkcija tiek pārdota eksporta tirgos - vairāk nekā 40 ārvalstīs. Lielākie LF tirgi ir Lielbritānija, Vācija, Francija un Nīderlande. Tirgus LF eksporta valstīs īpaši neaug, taču uzņēmums tur vairāk pārdod, jo mazāk preču tiek ievests no austrumiem, stāsta J. Biķis. Eiropā krīzes laikā pieprasa mazākus apjomus un ātru piegādi - šos abus nosacījumus LF var izpildīt ar uzviju. «Ķīna vairs nevar mūs izkonkurēt,» noteica J. Biķis.

Par 10% šogad eksportu plāno palielināt arī piena pārstrādes uzņēmums a/s Rīgas Piena kombināts (RPK), kas akcentu liks uz paplašināšanos esošajos eksporta tirgos - kopumā vairāk nekā desmit valstīs, Dienai teica uzņēmuma pārstāve Līga Rimšēviča. Vislielākie RPK produkcijas apjomi nonāk Azerbaidžānā, Vācijā un Krievijā. Pērn uzņēmums sāka eksportu uz eksotisko Singapūru. Jaunas darba vietas gan nav plānotas, jo ražošanas process ir maksimāli mehanizēts, piebilda L. Rimšēviča.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Eksporta izmaiņas

Eksporta pieaugums/kritums šā gada janvārī, salīdzinot ar 2009. gada janvāri
Koks un tā izstrādājumi + 37,8%
Lauksaimniecības un pārtikas preces + 26,8%
Metālapstrāde - 14,4%

Eksporta kritums 2009. gada janvārī, salīdzinot ar 2008. gada janvāri
Koks un tā izstrādājumi - 47,1%
Lauksaimniecības un pārtikas preces - 18,2%
Metālapstrāde - 15,1%
Dati: Centrālā statistikas pārvalde

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?