Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Apģērbus rietumos atdod, austrumos pārdod

Latvijā pēdējā gadā pieaudzis to firmu skaits, kas nodarbojas ar mazlietoto apģērbu jeb second hand tirdzniecību. Latvijas tirgū ar mazlietoto apģērbu tirdzniecību, vadoties no Lursoft datiem, nodarbojas ap 400 firmu. Lielākā daļa ir sezonālie tirgotāji, kuri preces iepērk no vairumtirgotājiem. Ienākumu panākumi ir mainīgi, daudzi mazie veikaliņi, cerot pelnīt krīzes situācijā, savu biznesu spiesti pamest. Dienas apjautātie mazo veikaliņu tirgotāji, par «humpalu ceļu» runā izvairīgi, daži atzīstas, ka «mazlietoto apģērbu ceļš ir miglains», tas «nav viegls bizness» un «visai šaubīgs».

Pirms kāda laika internetā varēja lasīt, ka Īrijā tiek apsūdzēti austrumeiropieši, kuri nozog labdarībai paredzēto konteineros izlikto apģērbu maisus, lai pēc tam tos pārdotu. Vairumā gadījumu tieši sezonālie tirgotāji Latvijā ir tie, kuri, cerot uz peļņu, pārpērk šos apģērbus, kas Rietumeiropā ir iegūti, apejot legāla tirgus noteikumus.

«Kreisie» piedāvājumi

Lietotos apģērbus Latvijā ieved no Eiropas valstīm, ASV, Kanādas, kur uzņēmumi, kas nodarbojas ar apģērbu savākšanu, apstrādā tos un piegādā lietoto apģērbu veikaliem, eksportē. Eiropā ir simtiem uzņēmumu, kuri nodarbojas ar apģērbu vākšanu, un labdarības organizācijas labprāt sadarbojas. Ja veikaliem tiek piezvanīts un piedāvāts iegādāties «preci divas tonnas pa tiešo no Anglijas», tad lielāko lietoto apģērbu veikalu tīklu tirgotāji nojauš, ka tā var būt prece, kas nozagta no «tekstila bankām», iegādāta, apejot labdarības organizāciju biznesa ētiku, Dienai stāsta viens no lielākajiem lietoto apģērbu tirgotājiem SIA R.D.A importa un eksporta menedžeris Nauris Jonass. Šādu «kreiso» piedāvājumu veikals saņem visai daudz.

Mazlietots. Humāni dots

Latvijā visbiežāk tirgotos mazlietotos apģērbus kļūdaini sauc par «humpalu», kā nosaukums radies, kad 90. gadu sākumā caur baznīcu institūciju tika atsūtītas saziedotā apģērba kravas no ārzemju draudzēm. Šis apģērbs cilvēkiem tika atdots par velti, t.s., humāni, taču mazlietoto apģērbu tirdzniecība saistīta ar labdarības organizācijām un pelna. Second hand apģērbu tirdzniecības ceļu attīstība sākās pēc Otrā pasaules kara Anglijā, kur veidojās labdarības organizācijas lietoto apģērbu vākšanā. Uzņēmumi, kuri šo apģērbu tālāk iegādājas, to šķiro, pārdod, lielu daļu peļņas atdod labdarības organizācijām, piemēram, Pestīšanas armijai. Līdz ar to šo uzņēmumu saimnieciskā darbība ir viena no iespējām, kā labdarības organizācijas var piesaistīt naudas līdzekļus.

Labdarības organizācijām, kurām tiek atdoti apģērbi, nepieciešami naudas līdzekļi, lai pildītu savu misiju, tāpēc apģērbu vākšanas un tālākas realizācijas process ir svarīgs aspekts. Ikdienā redzamie lietotu apģērbu mazumtirdzniecības veikali pasaulē ir kā aisberga redzamā daļa un ar savu darbību ik gadu ienes dažādu labdarības organizāciju kasēs desmitiem miljonu latu. Daudzas no tām ir starptautiski uzņēmumi, kuru pārstāvniecības ir arī Latvijā.

Uzņēmumi Latvijā, kas nodarbojas ar mazlietoto apģērbu pārdošanu, taukos nepeld. Latvijā vairumtirdzniecības cena ir Ls 1,40 - 1,70 kilogramā (ieskaitot PVN), turklāt Latvijas vairumtirgotāji neliek lielu uzcenojumu. Dārgākas ir iepriekš šķirotas drēbes - sešu latu robežās. Mazlietoto apģērbu vairumtirgotāji Dienai atzinās, ka tekstila bankās ievietotais apģērbs ir krietni sliktākas kvalitātes. «No vairumtirgotājiem iegādāto maisu saturs var būt dažāds: gan sieviešu, gan vīriešu apģērbi, apakšveļa, apavi, somas,» stāsta SIA Trīs R vadītājs Egils Rusins, kurš second hand biznesā strādā tikai gadu. «Konteineros ir ap piecām tonnām apģērbu, kas salikti maisos, un tajos var būt arī tik savalkāts apģērbs, ka tūlīt jāizmet, bet var atrasties gluži nevalkātas lietas ar cenu zīmēm.»

Savalkāts. Bet zīmols!

«Tas nav kā jaunu preču aprites tirgus,» saka N. Jonass. Visu, ko maisos iegādājas no vairumtirgotājiem, pārdot nevarot. Nepārdoto preci tirgo tālāk uz Pakistānu un Āfriku. Prece, kas iegādāta maisos, bet ko nevar pārdot, ir novalkātas, sasmērētas drēbes, ko tirgotāji pārdod tālāk uzņēmumiem tepat Latvijā. Nepārdoto kokvilnas apģērbu pārpērk autoservisi, kuģu būvētavas, galdniecības, kas izmanto nevalkājamās kokvilnas drānas kā slaukāmo materiālu. Preces, kuras ir labas, bet neatbilst sezonai, tiek glabātas noliktavās līdz nākamajai sezonai.

Jonass tomēr uzskata, ka lietoto apģērbu neiegādājas tikai spiedīgo ekonomisku apsvērumu dēļ: «Negribu apgalvot, ka lietotu apģērbu preču aprites tirgus orientēts cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem, tā nav taisnība. Pircēji meklē individuālu veidu, kā apģērbties, turklāt par samērīgu cenu, nepalielinot ekoloģisko pēdu.»

Uz Dienas jautājumu, kāpēc ieved apģērbu tieši no Anglijas, Itālijas, Amerikas, tirgotāji dalās domās par Latvijas pircēja unikalitāti, norādot, ka Latvijas cilvēkiem ir sava specifika: vidējais latvietis ir vidēja izmēra, tam ir skaists, spēcīgs augums, un latviešiem ir laba gaume, cilvēki vēlas tērpties glīti. Preču kvalitāte daudzējādā ziņā ir atkarīga no piegādātājas valsts: preces no Lielbritānijas ir labas kvalitātes apģērbs, mazlietotāks, ražots no dabīgiem materiāliem, vācu piegādātāju maisos atrodami dažādi aksesuāri - somas, apavi, sūtījumos no ASV prece ir sajaukta, piedāvā labus apģērbus no džinsa auduma, T-kreklus un sporta apavus.

Preces aprites cikls vidēji ir divas nedēļas. Tas nozīmē, ka lielo apjomu tirgotāji var mainīt preces no viena veikala aizvedot uz citu vai lieto agresīvo cenu politiku dažādu akciju veidā - «1 prece=50 sant.», vai tas būtu mētelis vai blūzīte. Grūtāk ir mazajiem lietoto apģērbu veikaliņu īpašniekiem, kuri savu preci pārdod lēnāk. «Visvairāk cilvēki pirka bērnu apavus, tā ir visejošākā prece!» atceras veikaliņa īpašniece, kura savu darbošanos apturējusi janvārī - pārāk liela bijusi īres maksa, viņa bija neveiksmīgi iegādājusies «lietoto apģērbu kaķus maisā» - neredzot preci, nopirkusi to, kas sapakots necaurspīdīgos maisos. Cik veiksmīgs būs pirkums, klients nezina, bet prece nebijusi ejoša, mazs apgrozījums, kā rezultātā veikaliņš bija jāslēdz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas second hand precēm rada īpašo piesmaku? Labd

Latvijā lielo lietoto apģērbu veikalu uzņēmumi saņemto preci šķiro, ja nepieciešams - labo, ceno.
Apģērbu nemazgā. Visām lietoto apģērbu precēm veic īpašu sanitāro apstrādi ar speciālu ķīmisko vielu, pēc tam apstrādā ar augstas temperatūras tvaiku.
Tādā veidā tiek izslēgta jebkādu slimību pārnēsāšanas iespējamība, pat Sibīrijas mēra, tropu drudža, nāves gadījumu, asins traipu/HIV.
Apstrādāta prece saņem sertifikātu par dezinfekciju un dezinsekciju.
Šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežu, preces sertifikātus pārbauda muitā.
Anglijā sešdesmit gados apģērbu vākšanas un labdarības biznesā ir izstrādāts reglaments, kas tiek stingri uzraudzīts.
Apģērbi tiek vākti trijos galvenajos veidos:
ielās izvietotas t.s. «tekstila bankas» (textile bank), kuros ikviens var atstāt sev nevajadzīgo apģērbu;
cilvēki nes apģērbu uz labdarības veikaliem (charity shops), šādu veikalu ir salīdzinoši daudz;
apģērbi «no rokas rokā» (door to door). Labdarības organizācijas dzīvojamo namu pastkastēs iemet paziņojumus, kur var atstāt nevajadzīgo apģērbu, paziņojot par apģērbu savākšanu. Šīs vietas katrai labdarības organizācijai ir nepārkāpjamas. Piemēram, organizācija, kurai būtu vākšanas vieta Bolderājā, nedrīkstētu apģērbu vākt Baltezerā.

Second hand aizsākumiem - karaliska izcelsme

Skotijas, Īrijas un Anglijas karalim Čārlzam I (Charles I, 1600-1649) bija paradums savu apģērbu atdāvināt ievērojamākajiem galminiekiem. Tikai karalisko apmetni viņš neatdāvināja, bet aizdeva uz laiku. Kamēr karaļa labvēlību guvušais nēsāja aizdoto, to godināja par karaļa uzticamības personu jeb «second hand».
Pēc Čārlza I nāvessoda visu viņa garderobi izdalīja nabadzīgiem rojālistiem, nosaucot šo akciju par second hand. Pieslēpjot ironiju, šo terminu plaši sāka lietot uz Jauno kontinentu pārcēlušies protestanti, sektanti, amiši, jebkuru citam ziedoto apģērbu pagodinoši saucot par «otro roku» apģērbu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?