Uzrunātais Telpas šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš lepojas, ka viņš pārsvarā lieto tikai sezonālus produktus, kurus vietējās zemnieku saimniecības audzē tieši Telpai. Vietējie produkti padara ēdienus īpašus - grūbas, cidonijas, jāņogas, smiltsērkšķus, pīlādžus, ozolzīles, cigoriņus ikdienā mēs lietojam reti vai nemaz, bet te - lūdzu! Dienai šefpavārs iepazīšanās reizē piedāvā gluži ikdienišķas receptes. To pievienotā vērtība ir dabiskums un gatavošana ar mīlestību.
Ar mīlestību gatavota maltīte
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Lēcu salāti ar gailenēm, fetas sieru un kresēm 4.
Četrām porcijām vajadzēs: 20 g sviesta, 2 ķiploka daiviņas, 1
timiāna zariņu, 200 g lēcu, 800 g gaileņu, 60 g fetas siera, 40 g
kresīšu, 1 lauru lapu, sāli, piparus, 60 g olīveļļas
1. Uzvāra
sālsūdeni, kam pievieno lauru lapu. Pievieno lēcas un vāra aptuveni
17 minūtes.
2. Tikmēr ar otiņu notīra smiltis no gailenītēm.
Tās apcep sviestā ar smalki sakapātiem ķiplokiem, timiānu, sāli un
pipariem.
3. Lēcas sajauc ar gailenēm un kresītēm. Pēc
vajadzības pievieno garšvielas.
Bez nosaukuma
12 pankūkām vajadzēs: 100 g pilngraudu miltu, 2 lauku vistas
olas, 250 ml piena, 25 g sviesta, olīveļļu, cukuru, upeņu
ievārījumu, svaigas piparmētras, 12 saldējuma bumbiņas
1.
Bļodā iesijā miltus, pievieno olas un 3-4 ēdamkarotes piena, visu
labi samaisa. Pamazām pievieno pārējo pienu, lai mīkla kļūtu
šķidrāka.
2. Ūdens peldē izkausē sviestu un pirms pievienošanas
mīklai ļauj tam gandrīz pilnībā atdzist.
3. Pēc garšas pievieno
cukuru un mīklu kārtīgi samaisa. Ļauj tai nostāvēties vismaz
stundu.
4. Ar otiņu viegli ieeļļo pannu un to uzkarsē. Pannā lej
divas ēdamkarotes mīklas un groza tā, lai mīkla noklāj visu pannas
virsmu. Pankūku cep 3-4 minūtes, līdz tā ir zeltaini brūna.
5.
Pasniedz ar mājas upeņu ievārījumu un svaigām piparmētrām.
Saldummīļi var porcijai pievienot saldējuma bumbiņu.
6. Burgera pagatavošana. Grilē vai cep gaļu no kat
Četrām porcijām vajadzēs: burgera maizītei: 175 g rudzu miltu,
175 g kviešu miltu, 7 g sausā rauga, 7 g sāls, 25 g olīveļļas, 200
ml ūdens, mannas putraimus. Gaļas pildījumam: 500 g jaunlopa gaļas,
sāli, piparus, olīveļļu. Karamelizētajiem sīpoliem: 60 g sīpolu, 6
g baltvīna etiķa, 9 g cukura, 1 lauru lapu, sāli, piparus,
olīveļļu. Jāņogu mērcei: 500 g jāņogu, 250 g cukura
1.
Iesijā bļodā miltus, pievieno sāli un cukuru. Uzsilda ūdeni līdz 40
grādiem un pievieno sauso raugu, eļļu un kārtīgi samaisa. Liek
raudzēties siltā vietā 1 st. Traukam jāuzliek plēve, lai mīkla
neoksidējas un nesakalst.
2. Veltnēšanai miltu vietā izmanto
mannu. Izveltnē un veido 10x10 cm kvadrātveida maizītes, katru 20 g
svarā. Tās uzraudzē un liek krāsnī cepties 180 grādos 10-14
min.
3. Sagatavo gaļas pildījumu. Atcīpslo un samaļ gaļu,
pievieno sāli un melnos piparus. Kārtīgi samīca un sadala 120 g
lielās bumbiņās.
4. Karamelizē sīpolus. Vispirms nomizo un
sagriež žuljēnā (sērkociņa formas strēmelēs) sīpolus. Apcep tos
nelielā olīveļļas daudzumā. Pievieno lauru lapu, sāli un melnos
piparus. Cep, līdz zeltaini brūni. Pieber cukuru un pāris reižu
viegli apmaisa. Tikko cukurs izkusis, pielej baltvīna etiķi. Cep,
līdz sīrups no cukura un etiķa gandrīz nocepies.
5. Gatavo
jāņogu mērci. Katlā ieber jāņogas, pārber ar cukuru un sautē uz
vidējas temperatūras aptuveni pusstundu. Visu liek blenderī un maļ,
līdz izveidojas viendabīga masa. Gatavo masu izkāš caur smalku
sietiņu, tādā veidā atbrīvojoties no jāņogu mizām un
kātiņiem.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!