Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ar pastaigu pret pavasara nogurumu

Šķiet, tad, kad dienas kļūst garākas, gaisa temperatūra pakāpjas augstāk un straujiem soļiem tuvojas pavasaris, lielai daļai cilvēku uzlabojas arī garastāvoklis un rodas tāda kā otrā elpa, kas mudina mesties atkal jaunos darbos, taču citiem var parādīties pretējs efekts, ko speciālisti sauc par pavasara nogurumu. Tā ir sezonāla parādība, ko izraisa vitamīnu un minerālvielu nepietiekamība cilvēka organismā, kā arī fizisko aktivitāšu trūkums.

Var uzbrukt vīrusi

Par pavasara vai, pareizāk sakot, ziemas un pavasara nogurumu, jo tā pazīmes var parādīties jau ziemā, ģimenes ārsti vairāk runāja apmēram pirms 20 gadiem, kad darba laiks cilvēkiem vēl nebija tik elastīgs, jāstrādā bija konkrētas astoņas stundas un ikdiena nebija tik ļoti saistīta ar tehnoloģijām. Toreiz apstākļi bija citādi, bet šis termins nekur nav pazudis. Arī mūsdienās cilvēki pie ģimenes ārstiem pavasarī nereti vēršas ar tādām pašām pazīmēm kā tolaik.

Miegainība dienas laikā, sliktāks miegs naktī, vājāka spēja koncentrēties, nervozitāte, turklāt ilgākā laikposmā tam var piebiedroties arī visi pārējie ierastie simptomi: galvassāpes, slikta dūša, vemšana, apetītes zudums un zemāka imunitāte pret dažādām vīrusu infekcijām. Ģimenes ārsts Pauls Princis Dienai skaidro, ka, piemēram, cilvēkiem, kuri ikdienā strādā ar datoru, sākumā varētu būt vairāk jūtams acu nogurums. Respektīvi, cilvēks veras ekrānā, bet acis krīt ciet. Savukārt cilvēkiem, kuri strādā fizisku darbu, organisms vēlas ilgāk atpūsties un vairāk gulēt. Līdz tam cilvēks varējis vēlu iet gulēt un agri celties, taču šajā laika posmā miegs nāk agrāk, bet no rīta ir grūti piecelties. Turklāt, pazeminoties imunitātei, organisms ir uzņēmīgāks pret vīrusiem. Pat ja cilvēks vairākus gadus nav slimojis, šajā laika posmā var piemesties vīrusi pat ar smagām komplikācijām. P. Princis to redz arī savā ģimenes ārsta praksē - jau pēc ambulatorajām pacientu kartītēm var spriest, ka daudzi ierasti slimo konkrētos gada mēnešos. Citiem gan tas var nebūt pavasaris, bet rudens. Ar pavasara noguruma pazīmēm visbiežāk praksē vēršas lielveikalu darbinieki.

Vitamīni un pastaigas

Pavasara nogurums ir cieši saistīts ar ziemas periodu. Pirmkārt, organismam trūkst saules. P. Princis ir novērojis, ka saulainās ziemas dienās cilvēki jūtas labāk, taču Latvijai ziemā vairāk raksturīgi apmākušies laikapstākļi. Otrkārt, šis laiks ir psiholoģiski grūts - lielāko diennakts daļu ir tumšs, dienas gaišais periods ir īss, turklāt nereti nav arī sniega. Respektīvi, nogurums vairāk raksturīgs tādai ziemai kā šogad. Treškārt, pavasara nogurumu veicina vitamīnu un minerālvielu trūkums organismā. Tā kā cilvēki ziemā lielākoties atrodas siltās telpās, kārtīgi saģērbjas, mazāk kustas un līdz ar to mazāk patērē enerģiju, cilvēka organisms pielāgojas un palēnina vielmaiņu. Taču tas nav organismam labvēlīgi ne no imunitātes, ne dzīves stila viedokļa, piebilst ārsts. Arī ēdienkarte ziemā ne vienmēr ir sabalansēta un svaigiem augļiem un dārzeņiem bagāta. Rezultātā organisms pavasarī pieprasa vitamīnus.

Arī Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis pavasara nogurumu visvairāk saista ar vitamīnu trūkumu organismā. Tāpēc speciālisti mudina atcerēties par sabalansētu uzturu. Lai gan visa gada garumā ir pieejami augļi, dārzeņi un zaļumi, tomēr ēdienkartē sezonalitāte parādās. Sarunā ar Dienu A. Brēmanis iesaka kaut vai pašiem uz palodzes audzēt dažādus zaļumus, lai tie ēdienkartē neienāktu vien maija beigās. No vitamīniem pavasarī visvairāk trūkst C vitamīna, kas stiprina imunitāti, arī B grupas vitamīnu, kas nepieciešami nervu darbībai un vielmaiņai. Tikpat nozīmīgs ir A vitamīns acu un ādas aizsardzībai, D vitamīns kauliem un zobiem, jo palīdz uzsūkties kalcijam, kā arī E vitamīns pareizai sirds un asinsvadu darbībai

Pēc P. Prinča domām, vajadzētu atcerēties arī par fiziskām aktivitātēm. Ja vasarā ierasts, piemēram, katru dienu doties pastaigā, sliktu laikapstākļu dēļ to nevajadzētu atcelt. Tieši pastaigas svaigā gaisā, kuru organismam nereti ziemā pietrūkst, ir vislabākais risinājums šajā periodā. Par labu nāks arī dažādi publiskie pasākumi, ja vien nav gripas sezona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Labai pašsajūtai

Pavasara nogurumu palīdzēs novērst
veselīgs, pārdomāts un vitamīniem bagāts uzturs
neaizstājamās taukskābes - Omega 3 un Omega 6 taukskābes, kas ir ļoti vajadzīgas pilnvērtīgai organisma darbībai un veselības saglabāšanai
pietiekama šķidruma lietošana - aptuveni 1,5-2 litri
augļi, dārzeņi un to sulas
pilnvērtīgas brokastis; graudaugi un piena produkti ir labs ogļhidrātu, olbaltumvielu un šķiedrvielu avots, kas dod enerģiju rīta cēlienam
fiziskās aktivitātes
Avots: Veselības ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?