Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ar skatu uz austrumiem

Ievēli par prezidentu Krievijai piemērotu kandidātu, un viņi paņems visu valsti - tā Ukrainas neseno dienu notikumu sakarā varētu pārfrāzēt teicienu par velnu un mazo pirkstiņu. Krievijas interešu ekspansija Ukrainas jaunā prezidenta Viktora Janukoviča vadībā notikusi pēc pilnas programmas, sākot ar sevišķi strīdīgo nomas tiesību pagarinājumu uz bāzi Krimā Krievijas karaflotei līdz 2042.

gadam, paredzamo Krievijas-Ukrainas atomenerģētikas holdinga veidošanu un beidzot ar Janukoviča ieteikumu Eiroparlamentam Staļina 1932.-1933. gadā mākslīgi radīto Ukrainas badu jeb golodomoru neatzīt par genocīdu pret ukraiņu tautu. Kā bonuss un simbolisks žests tiek piemests 4,5 kilometru garā un 450 miljonus dolāru vērtā tilta pār Kerčas jūras šaurumu projekts, ko, visticamāk, apmaksātu Krievija. Tiltu, kas savienos Krimu ar Kaukāzu, paredzēts dabūt gatavu līdz 2014. gada ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos. Sports, kā zināms, ir miers, bet tilts ir jēdzieniski piesātināts tēls, un Krievija izmanto katru šādu iespēju paspīdēt kā Ukrainas labdare. Kāpēc viņi ir tik devīgi?

Krievijas intereses Ukrainā ir dažādas. Ne mazsvarīgākā no tām ir varas izrādīšana. Šī ir jau trešā secīgā Krievijas impērijas vara - pēc cariskās un komunistiskās - ar floti Melnajā jūrā, un tās zaudēšana lielkrievu ideoloģijai pirmām kārtām būtu liels morāls trieciens. Šāds drauds bija gan viens no iemesliem Kremļa nepatikai pret prorietumniecisko un valsti uz NATO stūrējošo iepriekšējo Ukrainas prezidentu Viktoru Juščenko, gan simpātijām pret Janukoviča kandidatūru, gan tagad - tūlītējai situācijas izmantošanai, lai pagarinātu Krimas karabāzes nomas termiņu, kas beidzas pēc septiņiem gadiem. Par šiem gadiem var notikt sazin kas, tāpēc Kremlis ar Janukoviča rokām dara un grābj, ko spēdams.

Kaut gan mūsdienu kara un drošības stratēģija krietni atšķiras no Krimas kara gadiem XIX gadsimta vidū, kad svarīga bija militārā kontingenta klātbūtne, Krievijas interesēs - jo sevišķi ar to domājot valdošo eliti, silovikus - tās Melnās jūras flotei tomēr ir ievērojama loma ekonomiskajā un teritoriālajā drošībā. Vai varbūt - «drošībā», Krievijas uzskatāmā agresīvuma un lecīguma dēļ liekot šo vārdu pēdiņās. Negribot un varbūt jau arī nespējot veikt jēdzīgas administratīvās un tiesiskās reformas, siloviki, Krievijas jaunie boļševiki, par tūlītējo iekšpolitikas un valsts kopā saturēšanas rīku izvēlas Krievijā jau tradicionāli šim mērķim lietoto ārpolitiku. Tautas vairumam, lai novirzītu uzmanību no ikdienas sūruma un netaisnībām, labi der populisms par vareno Krievzemi un urrāpatriotisms; agresīvāk noskaņotajam un nereti separātiskajam mazākumam - iebiedēšana ar politiska un militāra spēka izrādīšanu pie katras izdevības. Melnās jūras flote šīm vajadzībām der kā piemērīta.

Tiesa, nelaimīgs līdz šim izrādījies tas, uz kā rēķina tās darbojas. Arī Ukrainas tauta pēdējās dienās nemaz tik nepārprotami laimīga par jauno attiecību tiltu būvētājiem nav. Šo sašķeltību demonstrē arī tās parlamentā - Augstākajā Radā - otrdien notikušais ļembasts ar kaušanos un dūmu sveču dedzināšanu, parlamenta spīkerim knapā balsojuma pārsvara rezultātu paziņojot aizsegtam ar palīgu lietussargiem - lai netrāpītu pret viņu lidinātās olas un visādi mēsli. Parlamenta 236 balsis par un 214 pret ir ļoti mānīgs kvalificētais vairākums tik kutelīgā jautājumā kā svešu bruņoto spēku klātbūtne valstī. No varas atstumtā iepriekšējā premjere Jūlija Timošenko ar skaļiem protestiem un aicinājumiem gatavoties masu nepaklausībai un protestiem svārstīgos svaru kausus cenšas nospiest savā pusē, un pēc kontraversālā balsojuma līdz 11. maijam slēgtais parlaments ne uz kādu sevišķo Janukoviča autoritāti un pārliecību par sevi arī neliecina.

Tilts no Kerčas uz Kubaņu, protams, ir interesants. Pret Krimas karabāzi solītā 30% atlaide Ukrainas tautsaimniecībai tik nepieciešamajai Krievijas gāzei arī. Tomēr ir ļoti nopietnas šaubas, vai cena nav pārāk augsta un solītie labumi - adekvāti. Turpat blakus Melnās jūras krastā ir krievu okupētā Abhāzija, kur kopš 1990. gadiem notikušās krievu militāristu izdarības, ieskaitot neizvēlību starp militārajiem un civilajiem mērķiem, uzskatāmi demonstrē, par ko var izvērsties viņu militārā klātbūtne. Janukoviča uz austrumiem vērstais skats, lai kādi labumi par to netiktu solīti, ir bīstams gan ukraiņiem, gan visam reģionam.

Kremlī mīt kaprīzi valdnieki ar imperiāliskām tieksmēm - tas jāņem vērā katram, kurš nodomājis ielaisties ar tiem darīšanās. Lai cik demagoģisks un nelietīgi valkāts būtu sauklis par latvieša nepadošanos, austrumu virziens, kurp tas norāda, ir svarīgs faktors arī mūsu Saeimas vēlēšanās. Arī sākumā mazs solītis tai virzienā var būt ar lielām sekām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?