Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Ar zīmogu kā likteni ausī

Pirms vienpadsmit gadiem, kad Iveta Kalniņa vācu aitusuņu audzētavā iegādājās Zeru, šīs šķirnes garspalvainie suņi tika uzskatīti par brāķi. Skaistajam kucēnam ausī iespieda zīmogu, kas turpmākajā dzīves garumā tam liedza gan piedalīties izstādēs, gan radīt pēcnācējus. Iveta klusībā domā, ka zīmogs savā ziņā noteica Zeras likteni.

Patstāvīgs un savrups raksturs

Gadiem ejot, situācija mainījās, un tagad arī garspalvainajiem vācu aitusuņiem atļauts piedalīties izstādēs, pelnīt medaļas un kausus un laist pasaulē kucēnus, bet Zeras dzīvi tas vairs neietekmē. Liktenis viņai lēmis brīvi un pilnvērtīgi dzīvot skaistajos Allažos, kur mājai apkārt lauki un pļavas. Zera izaugusi patstāvīga un diezgan savrupa.

Iveta Kalniņa noglauda klāt pienākušo ģimenes mīluli: «Mums ir labestīgs un fantastisks suns. Zeras vecāki ir izcili vācu aitu šķirnes pārstāvji, no viņiem Zerai skaistais augums un ausis. Kucēna vecumā Zera sāka skolas gaitas, bet izrādījās, ka suņu meitene ir ar raksturu - ļoti aktīva, bet «skolas solā» ne pati labi jutās, ne arī ar kādu īpaši draudzējās. Tomēr skola savu izdarīja - Zera apguva pamata komandas un vēl aizvien perfekti tās izpilda, izgāja arī pirmā līmeņa apmācību. Tad ļāvām viņai dzīvot normālu suņa dzīvi.»

Par sunes pasauli kļuva māja, lauki, pļavas un netālā upīte. Viņa apguvusi praktiskās dzīves gudrības - no iepriekšējā suņa iemācījās ķert lapsenes, ēst ērkšķogas tieši no krūma un zina, ka tomāti, kas viņai ļoti garšo, aug siltumnīcā. Kauslīgā kaķene iemācīja Zerai uzmācīgos tīģeru cilts pārstāvjus atvairīt ar ķepas cirtienu. Svešus kaķus Zera neierauga ne acu galā, bet ar savējiem, kuri viņas pasaulē kādā dienā gluži kā no gaisa nokrita, inteliģentā suņu meitene iemācījusies sadzīvot. Vēl vairāk - izdzirdot saērcinātu kaķu strīdu, viņa ar galvenās rīkotājas tiesībām uzreiz steidzas to izšķirt.

Stāsts par kaķiem ir ievērības cienīgs. Kalniņu mājās viņi ir četri: «Trīs kaķi - Pecis, Buksis un Podziņa - ir no viena metiena. Pirms sešiem gadiem tos, jau labi paaugušos, atradām šķūņaugšā - vai tādus vairs slīcināsi? Sākumā domājām, ka viņus izdalīsim cilvēkiem, bet dēls Oskars vienu izvēlējās sev, vēl vienu - mamma sev, un galu galā palika visi trīs, tik dažādi, cik dažādi var būt. Neticami, ka viņi - melnbaltais Pecis, pelēkbaltais Buksis un skaistule Podziņa, nu īsta Bali šķirnes kaķene, - vienā metienā piedzima parastai melnai lauku kaķenei! Savukārt iznesīgais Fricis piedzima fermā, kurp Ivetas mamma gāja pēc piena. Skaistais runčelis viņai tik ļoti iekrita sirdī, ka pašsaprotami tika atnests mājās. Tagad Ivetas māmiņa no mākoņa maliņas noteikti priecājas par Friča laimīgo dzīvi. Lūk, kādā kompānijā rit Zeras dzīve!

Nevar piešņorēt saitē

Mēdz teikt, ka dzīve gan dod, gan ņem. Zerai liktenis piešķīra laimi dzīvot laukos labu un sirsnīgu cilvēku vidū. Kā nodevu par šo laimi paņēma daļu skaistā suņa veselības.

Četru gadu vecumā Zerai sākās problēmas ar locītavām. Tās raksturīgas daudziem «smagsvara» suņiem, it īpaši vācu aitusuņiem, jo, šķirni veidojot, viņiem pakaļkājas visu mūžu ir tādā kā puspietupienā, tāpēc dzīves otrajā pusē sāp krusti un locītavas. Zera kļuva par pastāvīgu Čiekurkalna veterinārās ambulances pacienti. Sākumā suni ārstēja lieliskā veterinārārste Dagnija Sīriusa. Kad daktere aizgāja pensijā, par Zeras Kalniņas ārstējošo ārstu kļuva Artis Krūmiņš. Dagnija Sīriusa joprojām atceras: «Apbrīnojama ir Zeras saimnieku pacietība un neatlaidība. Daudziem citiem tāds problēmsuns kļūtu par apgrūtinošu nastu, no kuras pēc iespējas ātrāk jāatbrīvojas.» Iveta Kalniņa ne mirkli nepieļāva domu par Zeras eitanāziju. Viņa nesaka visiem zināmos vārdus, ka esam atbildīgi par tiem, kurus pieradinām. Zera ir ģimenes loceklis. Artis Krūmiņš ieteica ierobežot Zeras aktivitāti, neļaut viņai ātri skriet un lēkt, vislabāk - vadāt tikai saitē. Taču Iveta šos noteikumus pārkāpa: «Zera ir hiperaktīvs suns. Varbūt tas nebija pareizi, bet ļāvām viņai dzīvot normālu dzīvi - dauzīties, peldēt, kustēties pēc sirds patikas. Es nevarēju viņu piešņorēt saitē.» Protams, sune saņēma arī medikamentus un nepieciešamās barības piedevas.

2011. gada aprīlī pievienojās cita nelaime - sunim uz ādas parādījās izsitumi, sākās ādas blaugznošanās un nieze. Zera pēkšņi sāka mest spalvu. Artis Krūmiņš neatlaidīgi meklēja iemeslu: «Domājām, ka pie vainas ir autoimūnā saslimšana, kas raksturīga šai šķirnei. Tomēr ārstēšana rezultātus nedeva. Sune bija nokasījusies, āda vienos izčūlojumos. Pakaļkājas un aste pilnībā zaudēja apspalvojumu. Pēc papildu izmeklējumiem konstatējām vairogdziedzera nepilnību.»

Tā paša gada augustā Zera sāka saņemt nepieciešamās zāles tiroksīnu, un pēc trim mēnešiem viņas veselības stāvoklis strauji stabilizējās. Zerai joprojām regulāri tiek veiktas asins analīzes, līdz mūža beigām viņai būs jādzer zāles, bet tagad viņa ir pavisam cits suns ar skaistu kuplu kažoku. Diemžēl artrīts ir smagā formā, un Zerai ar to būs jāsadzīvo. Taču viņai regulāri tiek doti pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļi, tie uzlabo suņa dzīves kvalitāti. Daudz pieredzējušais Artis Krūmiņš apbrīno Ivetas Kalniņas spēku cīnīties arī tad, kad ilgi nebija veselības uzlabojumu un cerības uz atveseļošanos ruka ar katru dienu.

Iveta pasmaida, stāstot, ka ar gadiem Zerā parādījušās izteiktas ganusuņa īpašības. Sunei ļoti patīk būt mežā. Kad ģimene nolemj doties sēņot, Zera kaut kādā veidā to nojauš jau no paša rīta un stāv pie mašīnas - tikai neaizmirstiet mani! Mežā viņa neatlaidīgi cenšas visus savākt kopā bariņā.

Locītavas sunei sāp kā daždien vecam cilvēkam - citreiz viņai ir labāk, citreiz pat grūti piecelties kājās. Taču Zera arvien ir možā garastāvoklī un vēl labprāt gribētu skriet. Iveta ir pārliecināta: «Tas būtu nežēlīgs lēmums - iemidzināt sunīti. Tagad tikai arvien jādomā, vai nenodarām viņai pāri, ļaujot ciest smagās sāpes. Taču, kā sanāks, tā sanāks, vienpadsmit dzīves gadi tomēr iegūti, un es domāju, ka Zera tos nodzīvojusi skaisti.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Rīgas maratonā uzvar gruzīns un somiete

Latvijas vieglatlētikas garo distanču skrējēji Dmitrijs Serjogins un Anita Siliņa svētdien "Rimi" Rīgas maratonā izcīnīja otrās vietas, vienlaikus kļūstot par valsts čempioniem maratonā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?