Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Arhitektūra - aizspriedumu ķīlniece

Vienkāršība un skaidrība - varbūt tieši šīs īpašības valdzina, nonākot padomju laika rūpnīcās vai tikai uz tām raugoties. Turklāt tā nav nejauša subjektīva kaprīze, bet gan modernās arhitektūras programma, kas, radusies un aizsākusies XX gadsimta sākumā, darbojas neatkarīgi no tā, vai tas ir reprezentablais Martas Staņas Dailes teātris vai arī anonīmi un noplukuši, bet joprojām majestātiski bijušās Rīgas Elektrorūpnīcas korpusi gar Sarkandaugavas kanālu.

Attieksmes vēstneši

Tēmu par XX gadsimta otrās puses arhitektūras mantojumu jeb padomju modernismu ierosināja visnotaļ apsveicamais fakts, ka Modra Ģelža projektētajai un paša rokām celtajai ģimenes vasarnīcai Pabažos (1959) tiek piešķirts valsts kultūras pieminekļa statuss, kas varētu ievadīt vispārēju attieksmes maiņu pret šī laika mantojumu. Tiesa, bijušas jau dažas atkušņa vēstneses - Ļeņingradas modernisma izstāde Arhitektūras muzejā (2008), Martas Staņas izstāde kim? telpās Spīķeros (2010), Modrim Ģelzim veltīta viņa kolēģa Jāņa Lejnieka grāmata (Neputns, 2007), kā arī retrospektīvā Ģelža izstāde, kas vēl pēdējo nedēļu apskatāma Rīgas mākslas telpā.

Atšķirībā no pasaules arhitektūras un pilsētbūvniecības jomas publicitātes Latvijā pat 20.-30. gadu jeb tā sauktā klasiskā modernisma laika mantojums nav pienācīgi izcelts un prezentēts grāmatu vai citā publiski pieejamā formā. Tomēr šos objektus bieži vien sargā ne vien pieminekļu statuss vai atrašanās UNESCO sarakstā iekļautajā Rīgas centrā, bet arī tas, ka cilvēki šo mantojumu tiecas saistīt ar tādiem poētiskiem jēdzieniem kā brīvvalsts, Latvijas laiks, ulmaņlaiks… Paši nojaušat - kādas gan izredzes būvēm, kas dēmonizētos «50 okupācijas gadus» cirtušas ļaunas rētas Rīgas lepnajā vaigā, kas gan, stingri ņemot, sastāv no vienām vienīgām stilistiskām lauskām, kā jau viena veca mīļa Eiropas nomales pilsēta.

Drīzāk tieši pēckara modernisms, kad tas vispār kļuva iespējams 50. gadu otrajā pusē, pilsētas vaibstos ievieš vairāk brīva telpiskuma un gaismas. Protams, «svaigajām vēsmām» ir režīma elpa. Tomēr tā sauktajam pilsētas audumam piemīt brīnišķīga spēja absorbēt jebko un pašam ar laiku atšķirt svarīgus kontekstus no nesvarīgiem. Attiecībā uz padomju laika «kastītēm» vai «akvārijiem» arvien skaidrāks kļūst, ka svarīga ir profesionāla kvalitāte autorprojektu gadījumos un jau minētā programma jeb estētiski principi un kodi tipveida projektos, pēc kādiem tika būvētas rūpnīcas, skolas un bērnudārzi.

Atcerēties vai aizmirst

Tomēr šī auduma iespējas ir ierobežotas. Turklāt ir vērts ņemt vērā arī dažas sāpīgas trekno gadu mācības, piemēram, neatgriezeniskā monstrozā stacijas laukuma pārbūve, neatbilstoši renovētais kinoteātris Pionieris, kā arī daudz citu objektu, par kuriem droši vien drīz aizmirsīsim, ja jau neesam aizmirsuši. Tomēr tie bija skaisti. Man, piemēram, joprojām sāp sirds par Rīgas Lauksaimniecības mašīnu rūpnīcas korpusiem Daugavgrīvas ielā.

Tēma turklāt skar ne tikai atsevišķus objektus, bet arī pilsētplānošanas mantojumu - tā sauktos jaunos jeb guļamrajonus, kas savulaik tika iecerēti ne vien viesstrādnieku izmitināšanai, bet arī tai pašā modernismā dzimušo visnotaļ humāno ideju īstenošanai. Raugoties pēc orientieriem, varam skatīties gan ironiski sirsnīgajām krievu kinorežisora Eldara Rjazanova acīm (joprojām Jaungada kulta filmā Likteņa ironija jeb Vieglu garu), gan no arhitektūras reformatora, sērijveida dzelzsbetona daudzstāvu dzīvojamās apbūves ideju autora Lekorbizjē skatpunkta.

Cerams, drīz atgriežoties pie pagaidām tikai ieskicētās tēmas, būs jāpainteresējas, kāpēc, piemēram, Rīgas autoostas mājaslapā nav ziņu par to, cik skaidrs un tīrs modernisma piemērs ir viņu rīcībā. Sākt varētu ar sevi un jautāt par Dienu - vai atceramies un protam lepoties, ka atrodamies 60. gadu Popova radiorūpnīcas korpusā, ko meistarīgi interpretējis Andra Kronberga vadītais birojs Arhis un kas 2005. gadā ieguvis Arhitektūras gada balvu par labāko pārbūvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?