Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Arī ASV samazinās aizsardzības budžetu

Arī pasaules militāri varenākā valsts ASV samazinās aizsardzības izdevumus, kas strauji palielinājās pēc 2001. gada 11. septembra teroristu uzbrukumiem. Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Roberts Geitss paziņojis, ka plāno samazināt «pārlieku smagnējo Pentagona hierarhiju», atlaižot ministrijas darbiniekus un ģenerāļus, kā arī likvidējot vienu no desmit ASV armijas pavēlniecībām. Šis plāns guvis Baltā nama saimnieka Baraka Obamas svētību, bet izpelnījies daudzu kongresmeņu nosodījumu.

Griezīs nost

Iepriekš par plāniem samazināt militāros izdevumus paziņoja tādas NATO dalībvalstis kā Vācija, Francija un Lielbritānija. Kārta pienākusi arī ASV. R. Geitss paredzējis veikt lielāko aizsardzības reformu pēdējo desmit gadu laikā. «Kā minimumu es plānoju ierosināt mākamo divu gadu laikā likvidēt vismaz 50 ģenerāļu un admirāļu posteņus, kā arī 150 augstāko civilo vadītāju amatus,» preses konferencē sacīja R. Geitss un piebilda, ka tāds samazinājums līdzinātos pusei no militāro un civilo amatu pieauguma kopš 2000. gada.

Viņš ierosinās likvidēt Norfolkā Virdžīnijas štatā bāzēto ASV Apvienoto spēku pavēlniecību, kas nodarbojas ar karavīru apmācību un pārrauga militāro doktrīnu ievērošanu citās armijas struktūrvienībās.

Pavēlniecība nodarbina 2800 militārpersonu un civilo darbinieku, kā arī 3000 līgumdarbinieku. Ik gadu Pentagonam tās uzturēšana izmaksā 250 miljonus dolāru (130 miljoni latu), raksta AFP. Paredzēts, ka pēc likvidēšanas pavēlniecības funkcijas tiks nodotas Apvienotajam štābam.

Nākamo triju gadu laikā plānots par desmit procentiem samazināt līgumdarbinieku algošanai paredzēto budžetu, lai samazinātu armijas «milzīgo atkarību» no darbaspēka, kas piesaistīts no ārpuses.

Kopš 2001. gada ASV militārais budžets ir divkāršojies un pieaudzis līdz 700 miljardiem dolāru (364 miljardi latu). R. Geitsa ieplānotās reformas rezultātā turpmākajos gados militāros izdevumus paredzēts samazināt par 100 miljardiem dolāru (52 miljardi latu).

Štatu intereses

ASV prezidents Baraks Obama apsveicis aizsardzības ministra iniciatīvu, jo tas esot «solis pretī reformai, lai samazinātu pārmērīgās izmaksas un pārkārtotu to, kā Pentagons strādā». «Šīs reformas garantēs, ka mūsu valsts ir aizsargātāka, spēcīgāka un finansiāli daudz atbildīgāka,» teikts B. Obamas paziņojumā.

Lielu pretestību R. Geitsa plāns izpelnījies no kongresmeņiem, kuru pārstāvētajos štatos daudzi cilvēki ir nodarbināti militārajā sfērā vai arī to darbs ir atkarīgs no armijas pasūtījumiem. «R. Geitsam un viņa komandai būs jāpārliecina komitejas locekļi, ka šie pasākumi nevājinās mūsu valsts aizsardzību,» sacīja Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas loceklis no republikāņu partijas Baks Makeons. Bet demokrātu senators Džims Vebs no Virdžīnijas aicināja «rūpīgi iepazīties ar lēmuma par Apvienoto spēku pavēlniecības likvidēšanas pamatojumu un apzināties tā ietekmi uz Norfolkas iedzīvotājiem».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?