Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Arī Krievija gatavojas kiberspiegošanai

Kaspars Adijāns

Dodot patvērumu Edvardam Snoudenam, Krievija itin labprāt profilējas kā glābšanas sala tiem, kam Rietumu dubultmorāles dēļ ir plīsis vadzis. Vai tas būtu bagāto nodoklis Francijā vai neapturama slepeno dienestu vēlme ielūkoties savu pilsoņu guļamistabā, Krievija labprāt uzņem Rietumu dezertierus. Viņi kļūst par vizītkarti Krievijas alternatīvajam modelim.

Bet vai Krievija pati neveic ASV Nacionālās drošības aģentūras vērienam līdzīgu citu valstu un savu pilsoņu izspiegošanu tikai humānu apsvērumu dēļ? Nē, pagaidām tā vienkārši to tehniski vēl nav spējīga izdarīt. Taču tas drīz varētu mainīties.

Lai arī Krievija pēdējā laikā militāri ir sasparojusies un ir viena no vadošajām ieroču eksportētājvalstīm pasaulē, tomēr tās tehniskā atpalicība uz dažu citu lielvalstu fona ir diezgan pamanāma. Krievijas militārā industrija, piemēram, pilnībā ir nogulējusi bezpilota lidaparātu bumu. Pagājušā gada rudenī Hjūstonas kontrabandas skandālā arī atklājās, ka Krievija masveidā importē ASV ražotas mikroshēmas, lai tās tālāk izmantotu savā militārajā tehnikā. Krievijā iznākošā avīze Izvestija toreiz citēja kādu augsta ranga Aizsardzības ministrijas amatpersonu, kas pauda, ka 90% no Krievijas militārajā un kosmosa tehnikā izmantotajām mikroshēmām tiek iegūti no Savienotajām Valstīm. Aptuveni puse no tām Krievijā nonāk pa nelegāliem kanāliem.

Situācija ļoti līdzīgi izskatās arī kibertehnoloģiju lauciņā. Vēl 2009. gadā Krievija ANO dalībvalstīm pieprasīja apstādināt kibertelpas bruņošanās sacensību. Prasība, protams, galvenokārt bija vērsta ASV un Ķīnas virzienā, taču abas valstis par to neko negribēja dzirdēt. Ķīna, kā zināms, jau labu laiciņu ir gatava kiberkaram. Maijā tur pat tika sarīkoti pirmie manevri, kuros savstarpējo digitālo kauju simulēja divas kiberkareivju vienības. Arī Pentagona rīcībā kopš 2010. gada ir sava kibervienība, kas ir tehniski gatava ne tikai aizsardzībai, bet arī uzbrukumam.

No Igaunijas pieredzes zinām, ka arī Krievijas kiberspēki var šo to paveikt, tomēr salīdzinājumā ar ASV un Ķīnas kibervienībām tie vēl ir bērna autiņos. Varētu pat teikt, ka ASV un Ķīnai ir jauns superierocis, kura Krievijai vēl nav. Taču Krievija nu ir cieši apņēmusies savus konkurentus iedzīt. Vēl šajā pavasarī pēc Vladimira Putina iniciatīvas tika nodibināts fonds uz nākotni orientētai pētniecībai (FPI). Tam būtu jādarbojas līdzīgi kā amerikāņu Aizsardzības attīstīto projektu aģentūrai, kas toreiz tika dibināta, reaģējot uz mākslīgā Zemes pavadoņa Sputnik palaišanu orbītā. Fondam 2013. gadā vien piešķirti līdzekļi 54 miljardu eiro apmērā. Fonda mērķis ir arī izveidot profesionālu kibervienību, kuras uzdevums būtu vākt un analizēt datus, kā arī aizsargāt valsti no kiberuzbrukumiem.

Tikai pirms dažām dienām Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Oļegs Ostapenko apstiprināja informāciju, ka vēl šī gada laikā jaunā kibervienība būs kaujas gatavībā. Izskatās, ka arī Krievijai drīzumā varētu būt sava Nacionālās drošības aģentūra. Vai Snoudens bēgs arī no Krievijas? Cik šādai attīstībai esam gatavi mēs paši?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?