Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Armēņi emigrācijā: vispirms veido skolu un baznīcu

Rīdzinieks Tigrans Bagojans ārēji nelīdzinās saviem tautiešiem armēņiem, lai gan nāk no tradicionālas armēņu ģimenes, kura uz dzīvi Latvijā apmetās pirms aptuveni 40 gadiem. Tigrans dzimis Latvijā un ir Latvijas pilsonis, taču pasē ailītē «tautība» rakstīts «armēnis» un sirdī viņš pieder šai zemei, no kurienes pirms dažiem gadiem pārvedis arī sievu. Vidusskolu jaunais vīrietis beidzis krievu valodā, augstskolu latviešu valodā, bet ģimenē runā armēniski.

Runā dzimtajā valodā

Armēņu valodu dienā, kad viņu baznīcā tiekos ar armēņu kopienas pārstāvjiem, dzirdu ļoti daudz. Lai arī mūsu saruna notiek latviešu un krievu valodā, tiklīdz mani sarunu biedri vēršas cits pie cita, pāriet uz dzimto valodu. Latvijas Armēņu kultūras centra vadītājs Rafi Haradžanjans piebilst, ka tas ir tipiski - ģimenē runāt dzimtajā valodā, bet saziņā sabiedrībā izmantot krievu un latviešu valodu. Dzimto valodu armēņu bērni apgūst ne tikai ģimenēs. Rīgas armēņu apustuliskajā pareizticīgo baznīcā, kas uzbūvēta par vietējo armēņu ziedotajiem līdzekļiem, piepalīdzot ikvienam draudzes loceklim, darbojas svētdienas skola, kuru apmeklē bērni no 1. līdz 8. klasei, kā arī vecāki cilvēki, kuri varbūt pat nav dzimuši vai dzīvojuši Armēnijā, taču vēlas atjaunot vai nostiprināt valodas zināšanas.

Mācītājs Hosrovs Stepanjans norāda, ka baznīcai armēņu dzīvē ir ārkārtīgi liela nozīme: «Baznīca armēņiem nozīmē glābiņu. Lai kurā valstī armēņi nonāktu, viņi uzbūvē skolu un baznīcu, lai neaizmirstu savu vēsturi un valodu.» Latvijā baznīca armēņiem ir būtiska savas nacionālās identitātes saglabāšanā, te viņi var saņemt visu to, ko nevar iegūt citur, esot projām no dzimtenes - armēņu lūgšanas, tikšanās ar tautiešiem, iespēju runāt dzimtajā valodā, te viņi iepazīstas savā starpā, svin valsts un baznīcas svētkus. Tas ir vienīgais un svarīgākais kultūras un izglītības centrs.

Ar tautieti vieglāk

Tigrana sievai Asmikai baznīca ir kā mazā Armēnija, kur viņa jūtas brīva un saprasta. «Latviešu valodas kursi un iesaistīšanās projektā, kas palīdz imigrantiem iekļauties vietējā sabiedrībā, palīdz viņai iedzīvoties Latvijas vidē, savukārt baznīcas apmeklēšana ļauj saglabāt piederību savai tautai,» stāsta Tigrans un atzīst, ka viņam ir mazliet kauns sievas priekšā, jo tagad viņa vīram stāsta par Latvijas vēsturi un būtiskiem notikumiem valstī, kaut tam vajadzēja būt Tigranam, kas sievu iepazīstina ar šīm lietām, atvedot viņu uz Latviju. Viņš savas tautības dēļ Latvijā nekad nav juties citāds vai atstumts. Tikai vienu reizi, kad kādā studentu ballītē draugi sākuši dziedāt latviešu tautasdziesmas, sajuties skumji, jo nezinājis nevienu dziesmu. «Izjutu šo kopības garu, taču paliku it kā malā. Arī latviešiem raksturīgās vārdadienas man bija svešas,» vienīgās atšķirības raksturo Tigrans.

Tomēr izvēloties sievu, viņam bijis svarīgi, lai tā ir tautiete. «Neesam liela nācija, un, lai nostiprinātu savas ģimenes, man bija svarīgi izvēlēties savas tautības meiteni. Esmu audzis tradicionālā armēņu ģimenē, un liela nozīme bija tam, lai sieva mani saprot, lai nav jāskaidro lietas, kas mums ir pašsaprotamas, bet citas tautības meitenei var būt grūti pieņemamas.» Tigrans atklāj - bez tā, ka armēņu sievietēm vienkārši ir iedzimts talants būt labām saimniecēm, viņas ievēro arī zināmus ģērbšanās un uzvedības priekšrakstu gan dzimtenē, gan dzīvojot citā zemē. «Piemēram, armēņu sieviete nekad neizies sabiedrībā ar izaicinošu dekoltē, viņa krietni ilgāk izklaidēties dosies kopā ar kādu no tuviniekiem, viena nesēdēs kafejnīcā. Neko nedarīs, neapspriežoties ar vīru. Parasti viņām nav savas draudzenes, ja mūsu sievietes iepazīstas ar kādu citu sievieti, parasti iepazīstas arī visa ģimene,» uzskaita Tigrans. Puisis uzsver arī lielo cieņu pret vecākajiem cilvēkiem, kuriem bieži ir noteicošā loma ģimenē, norādot uz to, ka Armēnijā nav tādas lietas kā veco ļaužu pansionātu. Arī bērni, kuri zaudējuši vecākus, netiek atdoti bērnunamā, viņus izaudzina ģimenē, kas armēņiem ir ļoti nozīmīga.

Māca svinēt svētkus

Lai atrastu piemērotu meiteni, Tigrans devās uz Armēniju pie attāliem radiem, kur notika savešana un līgavu atrādīšana. «Tas viss izskatījās pēc komēdijas Manas lielās armēņu kāzas, taču viss bija ļoti nopietni, lai gan reizē arī mākslīgi un saspīlēti. Laikam tāpēc man neviena meitene uzreiz neiekrita sirdī,» stāsta Tigrans, atklājot, ka Asmiku saticis pavisam nejauši, kad reiz nolēmis uz Armēniju aizbraukt tāpat vien, nevis sievu meklēt.

Pārceļoties uz dzīvi Latvijā, Asmika priecājas, ka Rīga ir salīdzinoši tīra. Viņai patīk sabiedriskais transports, uz kuru te var paļauties tā precizitātes dēļ, tajā var viegli iekļūt ar bērnu ratiņiem. Tigrans stāsta - sieva priecājas, ka šeit viņa var būt brīvāka privātajā un ģimenes dzīvē, jo atšķirībā no Armēnijas, kur kaimiņš par kaimiņu visu zina un reizēm ir pat dziļi tajā iekšā, te sveši neaizrāda par kaut ko, neizrāda ziņkāri par citu dzīvi. Taču tajā pašā laikā viņai liekas neparasti, ka, dzīvojot vienā kāpņutelpā, cilvēki nepazīst cits citu. Armēnijā šīs kaimiņu attiecības ir daudz tuvākas. Asmika ir arī tā, kas Bagojanu ģimenē vairāk cenšas ieviest armēnisko svētku svinēšanas tradīcijas. «Piemēram, no 8. marta mēnesi dzīvojam šo svētku iespaidā - līdz pat 7. aprīlim, kad Armēnijā svin Skaistuma dienu un viņai tā arī ir ļoti nozīmīga diena. Taču svinam arī latviešu svētkus un arī tradicionālos armēņu baznīcas svētkus,» piebilst Tigrans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mazākumtautības Politikas principi

Latvijas pilsoņi, kuri kultūras, reliģijas vai valodas ziņā atšķiras no latviešu valstsnācijas, paaudzēm ilgi tradicionāli dzīvojuši Latvijā, uzskata sevi par piederīgiem Latvijas valstij un sabiedrībai, vienlaikus vēlas saglabāt un attīstīt savu, valodu, kultūru, reliģiju.

Latvijā jebkuram mazākumtautību pārstāvim ir tiesības saglabāt un attīstīt savu valodu, etnisko un kultūras savdabību. Mazākumtautību identitātes pastāv un attīstītās līdzās latviskajai identitātei. Jāievēro vienlīdzības princips attiecībā uz visu Latvijas mazākumtautību identitātēm un kultūrām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?