Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

ASV un Irāna var kļūt par sabiedrotajām

Irākas krīzes dēļ niknākās ienaidnieces Savienotās Valstis un Irāna varētu tieši sadarboties, lai palīdzētu Irākas valdībai cīņā pret sunnītu islāmistu nemierniekiem, kuri ir sagrābuši vairākas pilsētas valsts ziemeļos un austrumos un sola uzbrukt arī galvaspilsētai Bagdādei.

Radikālās kustības Irākas un Sīrijas (Levantes) islāma valsts (ISIS), kas savulaik bija cieši saistīta ar starptautisko teroristisko organizāciju Al Qaeda, kaujinieki naktī uz pirmdienu pārņēma kontroli Irākas ziemeļu pilsētā Tell Afarā. Tā atrodas netālu no valsts otras lielākās pilsētas Mosulas, kas islāmistu rokās krita pirms nedēļas.

Varētu tikties Vīnē

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija apsverot iespēju nodibināt tiešu kontaktu ar Irānas vadību, lai izlemtu, kādu palīdzību sniegt kopējai sabiedrotajai Irākas valdībai, anonīmi avoti Baltajā namā informējuši aģentūru Reuters.

Arī pērn ievēlētais mērenais Irānas prezidents Hasans Rohanī ir izteicis gatavību sadarboties ar ASV Irākas krīzes risināšanā, ja gūs apliecinājumu, ka Vašingtona patiešām vēlas stāties pretī teroristiem. Irāņi nav slēpuši aizdomas, ka Rietumi finansē ISIS, kas ir iesaistīta Sīrijas pilsoņkarā un cīnās pret irāņu atbalstītā sīriešu prezidenta Bašāra el Asada spēkiem.

Ļoti iespējams, ka tiešas sarunas starp amerikāņiem un irāņiem varētu notikt jau šonedēļ, kad Austrijas galvaspilsētā Vīnē norisināsies pēdējais raunds starptautiskajām sarunām, kas veltītas pretrunīgi vērtētajai Irānas kodolprogrammai.

Ja divpusējās sarunas patiešām notiks, tad tas būs jauns ieraksts Vašingtonas un Teherānas divpusējās attiecībās, kas faktiski ir bijušas iesaldētas kopš 1979. gada, kad Irānā notika islāma revolūcija un valstis pārtrauca diplomātiskos kontaktus.

Lielbritānijas valdība pirmdien paziņoja, ka tai nedēļas nogalē bijušas sarunas ar Irānu par nepieciešamo atbalstu Irākas valdībai.

ASV un Irāna apsverot iespēju sniegt militāru palīdzību Irākai, kuras bruņotie spēki ir piedzīvojuši vairākas kaunpilnas sakāves cīņā ar ISIS kaujiniekiem. BBC ziņoja, ka Irākā atrodas vairāk nekā 130 Irānas Revolucionārās gvardes karavīru, kuri apmāca un sniedz padomus irākiešu militārpersonām.

B. Obama noliedzis iespēju, ka Irākā varētu atgriezties ASV sauszemes karaspēks, bet nav izslēgtas citas militārās opcijas, piemēram, gaisa uzlidojumi. Pirmdien Persijas līci sasniedza ASV aviācijas bāzes kuģis USS George HW Bush. Uz līci dodoties arī kara kuģis USS Mesa Verde ar 550 jūras kājniekiem uz klāja, ziņo CNN.

Amerikāņi uz Bagdādi ir nosūtījuši aptuveni simts jūras kājnieku, kuri pastiprinās drošību ASV vēstniecībā. ASV Valsts departaments ziņoja, ka Bagdādi ir pametusi daļa vēstniecības personāla. Nav zināms, cik daudz darbinieku ir atstājuši pasaulē lielāko ASV diplomātisko pārstāvniecību, kurā strādā aptuveni 5000 cilvēku, vēsta AP.

Publicē slaktiņa attēlus

Irākas valdība apgalvo, ka ir «atguvusi iniciatīvu» cīņā pret islāmistu nemierniekiem, kuru ofensīva sākās pagājušajā nedēļā, kad faktiski bez cīņas tika sagrābtas vairākas valsts ziemeļu pilsētas, arī 2003. gadā gāztā diktatora Sadama Huseina dzimtā Tikrīta.

Pēdējās dienās Irākas valdības spēkiem dažas pilsētas ir izdevies atgūt, tomēr ISIS kaujinieki nedomā apstāties, un pēc svētdien notikušām smagām cīņām viņiem izdevās sagrābt Tell Afaru, tādējādi nostiprinot pozīcijas pašos Irākas ziemeļos, kur lielākā daļa iedzīvotāju ir sunnīti.

ISIS internetā publicēja attēlus, kuros it kā redzami islāma kaujinieki, nogalinot sagūstītus Irākas armijas karavīrus. Islāmisti apgalvo, ka «sodījuši ar nāvi» 1700 no 2500 irākiešu karavīriem, kuri esot notverti pagājušajā nedēļā Tikrītā. Domājams, ka ISIS piesauktie skaitļi ir pārspīlēti, tomēr ļoti ticams, ka islāmistu gūstā varētu būt nonākuši vairāki simti karavīru, raksta Reuters.

Irākas bruņoto spēku pārstāvji ir apliecinājuši, ka ISIS izplatītie attēli ir īsti, tomēr nav gūts apstiprinājums, vai tie patiešām tapuši pagājušajā nedēļā. Ja uzņēmumi ir autentiski, tad tas ir Irākā lielākais slaktiņš kopš 2003. gadā notikušā ASV vadītā sabiedroto iebrukuma.

Spānijas tiesībsargājošās iestādes esot notvērušas astoņus cilvēkus, kas tiek turēti aizdomās par kaujinieku vervēšanu ISIS spēkiem, vakar informēja Spānijas Iekšlietu ministrija. Starp aizturētajiem esot vīrietis, kurš ir bijis ieslodzīts Gvantanamo cietumā, kur ASV ievieto par terorismu aizdomās turamos. Aizturētie esot palīdzējuši jauniesauktos kaujiniekus nogādāt Tuvajos Austrumos, kur tie pievienojās ISIS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?