Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Atzīmes - ne tās svarīgākās

Iespēja samaksāt par dzīvokli. Viena mēneša paika. Līdzekļi, ar ko samaksāt par kopmītnēm, un vēl paliek pāri gana daudz naudas, lai mēnesi pārtiktu no roltoniem jeb sausajām zupiņām. Dienas aptaujātie studenti pauž dažādas iespējas, kā var izmantot 70 latu lielo mēneša stipendiju, kas studentiem tiek piešķirta no valsts maka.

To gan saņem tikai maza daļa augstskolu budžeta studentu, un nereti jauniešiem ar ļoti augstām sekmēm stipendija iet secen, kopš pērnvasar tika grozīti normatīvi un prioritāte stipendijas saņemšanā ir sociāli mazāk aizsargātiem studentiem, nevis tiem, kuriem ir bijušas vislabākās sekmes. Par stipendiju piešķiršanas nosacījumiem lietu ir ierosinājusi Satversmes tiesa, arī studenti un augstskolu pārstāvji norāda uz pašreizējās sistēmas nepilnībām.

Janai Vasilei, kura rudenī Latvijas Universitātē (LU) turpinās studijas angļu filoloģijā, pavasara semestrī nācās izbaudīt, ko nozīmē palikt aiz stipendiju saņēmēju svītras. Viņas kursam bija iespēja pretendēt tikai uz trim stipendijām - divas tika studentiem, kas bija iekļauti sociāli mazaizsargāto grupā, savukārt studenti, kurus par atzīmēm varētu apskaust daudzi, varēja pretendēt tikai uz vienu stipendiju. Jana palikusi otrā aiz svītras, lai arī viņas vidējā svērtā atzīme bija 9,5 (no 10). Studentei gan tas nav bijis ļoti sāpīgs finansiālais trieciens, jo viņa saņēmusi arī Kristapa Morberga stipendiju 180 latu mēnesī, tomēr Jana nepiekrīt stipendiju piešķiršanas nosacījumiem, kas ļauj to saņemt cilvēkiem ar krietni zemākām sekmēm. Arī Gerda Zandersone, kura ir viena no diviem studentiem kursā, kas labu sekmju dēļ tika pie stipendijas RTU materiālu tehnoloģijas un dizaina programmā, kritizē pašreizējo kārtību un atzīst, ka tā nestimulē mācīties pēc iespējas labāk.

Tā kā stipendijas ir zaudējušas savu stimulējošo lomu, turklāt tās saņem niecīgs skaits studentu un ar to nepietiek, lai izdzīvotu visu mēnesi, pēc Augstākās izglītības padomes priekšsēža Jāņa Vētras domām, jāatsakās no pašreizējās sistēmas un viss stipendiju fonds jānovirza tikai trūcīgajiem studentiem. Tā stipendijas varētu izmantot studiju pieejamības veicināšanai, nevis kā balvu par labām sekmēm. Citādi domā studentu organizāciju pārstāvji. LU Studentu padomes priekšsēdis Edvards Ratnieks norāda, ka stipendijas jāpiešķir pēc akadēmiskajiem rezultātiem, jo par pabalstiem trūcīgajiem esot jārūpējas Labklājības ministrijai. Programmās, kurās budžeta grupā ir gandrīz visi studenti, nemaz neesot citu līdzekļu, kas celtu studentu motivāciju, kā vien stipendijas. Arī Latvijas Studentu apvienība (LSA) uzskata, ka stipendijām jāatgūst motivējošā funkcija, tāpēc 90% stipendiju jāpiešķir pēc akadēmiskajiem sasniegumiem, savukārt atlikušie 10% - pēc sociāliem principiem, stāsta LSA prezidents Edgars Bērziņš. Īstenot šo pieeju gan liedzot mazais stipendiju saņēmēju skaits, jo ir programmas, kurās tās saņemot tikai viens vai divi budžeta studenti.

LU rektors Mārcis Auziņš norāda, ka viņam stipendiju jautājumā ir «dalītas jūtas». Lielākoties citās pasaules valstīs stipendijas tiešām piešķirot pēc sociāliem principiem, taču Latvijā ierasti bijis pretēji - galvenā bijusi akadēmiskā izcilība. Kārtība strauji mainījās pēc normatīvu grozījumiem, un lielākā daļa stipendiju LU esot piešķirtas pēc sociālajiem principiem. Pēc M. Auziņa domām, Latvijā būtu piemērota kombinēta pieeja - stipendiju saņēmēji tiek noteikti gan pēc sociālā stāvokļa, gan pēc sekmēm -, tomēr to pilnvērtīgi nevarot īstenot situācijā, kad stipendijas saņem tikai neliela daļa budžeta studentu. Tik maz studentu stipendiju saņem, kopš pirms sešiem gadiem tika desmitkārt palielināts stipendijas apjoms, nepalielinot stipendiju fondu, rezultātā to saņēmēju skaits saruka 10 reižu. Šāda valdības rīcība, pēc M. Auziņa ieskatiem, «bija zināmā mērā ņirgāšanās».

Izglītības un zinātnes ministrija pagaidām nepauž gatavību stipendiju piešķiršanas kārtību mainīt, izriet no izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) preses pārstāves Agneses Korbes teiktā. Viņa norāda, ka iniciatīva ieviest šādu kārtību esot nākusi no LSA. E. Bērziņš to nenoliedz, bet atzīst, ka tā ir LSA iepriekšējā sastāva rīcība un to nevarot komentēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Prioritātes

1. Invalīdiem, bāreņiem, studējošajiem, kas palikuši bez vecāku gādības.
2. Stipendiju konkursa norises laikā studējošā ģimenei ir piešķirts trūcīgas ģimenes statuss un ir
izsniegta izziņa par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam.
3. Students ir no ģimenes, kurā audzina trīs vai vairāk bērnu.
4. Studenta ģimenē ir bērni.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?