Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Austrietis veiks lēcienu no kosmiska augstuma

Četri zaķi ar vienu šāvienu. Tāda varētu būt piedzīvojumu un adrenalīna kārā austrieša Fēliksa Baumgartnera bilance, mēģinot izpildīt visu laiku augstāko lēcienu ar izpletni. Līdzšinējais rekords noturējies pusgadsimtu, bet visi mēģinājumi to pārspēt bijuši lemti neveiksmei. Skaidrs, ka arī F.Baumgartneru negaida viegla pastaiga. Zināms, ka lēciens notiks šogad virs Ziemeļamerikas, bet drošības apsvērumu dēļ netiek atklāts tā laiks.

Bail no «izslēgšanās»

Austrieša mērķis ir īpašā ar hēliju pildītā gaisa balonā pacelties 37 kilometru augstumā, izlēkt no tā, bet uz zemes nolaisties ar izpletni. Ja tas izdosies, F.Baumgartners būs pārspējis amerikāņa Džo Kitingera 1960.gadā veikto lēcienu ar izpletni no 31 kilometra augstuma.

Tomēr viņam ar šo lēcienu ir iespējams sasniegt vēl trīs virsotnes. Viņš var veikt augstāko lidojumu ar gaisa balonu, ilgāko brīvo kritienu un kļūt par pirmo cilvēku, kas pārsniedzis skaņas ātrumu, neatrodoties transporta līdzeklī, raksta izdevums Scientific American. F.Baumgartners domā, ka virsskaņas ātrumu sasniegs 35 sekundēs, bet izpletni paredzēts atvērt vēl pēc piecām minūtēm. «Neviens nevar pateikt, kā tas būs,» sarunā ar BBC atzīst stāsta varonis. «Zināms, ka ap ķermeni cirkulēs dažādas gaisa plūsmas, bet es nevaru pateikt, kādu reakciju tās radīs.» No spēcīgā gaisa spiediena un ārkārtējā aukstuma viņu sargās ultramoderns tērps.

Lēciena laikā F.Baumgartneram raizes sagādās ne vien zemā gaisa temperatūra un retinātais gaiss, bet arī ķermeņa novietojums, kā arī iespēja, ka viņš varētu «atslēgties». Viņam jāsargās no iespējamības, ka ķermenis varētu sākt griezties. Pieredzējušais pārgalvis uzskata, ka viņš nebūs spējīgs kļūdu izlabot. Tomēr izpletnis atvērsies arī tad, ja vīrietis zaudēs samaņu.

F.Baumgartners uzskata, ka viņa lēciens varētu sniegt daudz nozīmīgas informācijas par stratosfēru un to, kā cilvēka organisms tiek galā ar ekstremāliem apstākļiem tik augstu virs Zemes. Viņš arī vēlas pierādīt, ka cilvēks pēc lēciena no tāda augstuma var atgriezties uz Zemes sveiks un vesels.

Pionieris palīdz pēctecim

Arī iepriekš bezbailīgais austrietis realizējis elpu aizraujošus projektus. Pasaules ievērību viņš ieguva 2003.gadā, kad kļuva par pirmo cilvēku, kas šķērsojis 35 kilometrus plato Lamanšu, planējot brīvajā kritienā. 1999.gadā viņš nolēca no Petronas debesskrāpja Kualalumpurā un no Kristus statujas Riodežaneiro.

Līdzšinējā augstākā lēciena ar izpletni veicējs Dž.Kitingers iedrošinājis savu sekotāju. «Gūsti prieku, izbaudi un pastāsti mums par to, kad nokļūsi lejā,» sacīja 81 gadu vecais pensionētais ASV Gaisa spēku pilots. Paredzams, ka tieši Dž.Kitingers lēciena laikā F.Baumgartneram sniegs visu nepieciešamo informāciju.

Pēdējais mēģinājums pārspēt Dž.Kitingera panākumu notika 2008.gadā, kad to vēlējās paveikt francūzis Mišels Furnjē. Viņam tas neizdevās, jo brīdi pirms M.Furnjē iekāpšanas gaisa balonā kapsulā tas aizlidoja debesīs bez pasažiera. Viņš savu mēģinājumu plāno atkārtot šogad.u

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?