Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Automātisko maksājumu vietā nāks e-rēķini

No nākamā gada 1. janvāra bankas saviem klientiem pārtrauc sniegt pakalpojumu - automātiskā rēķinu samaksa. Tā vietā stāsies e-rēķini, kuri gan arī tiks samaksāti automātiski. Kā uzsver Latvijā strādājošo komercbanku pārstāvji, tiem klientiem, kuriem patlaban tiek veikta kāda pakalpojuma automātiskā rēķina samaksa un kuri to vēlēsies turpināt, pašiem nav jādara nekas. Bankas šos automātiskos rēķinus pārvērtīs e-rēķinos, un tie būs pieejami internetbankas īpašajā sadaļā E-rēķini.

Varēs atteikties

Būtiskākā atšķirība - līdz šim automātiskais rēķins neparādījās internetbankā, bet pēc 1. janvāra visi uzņēmumu izrakstītie rēķini parādīsies internetbankā vismaz divas dienas pirms šo rēķinu samaksas. Ja klientam šķitīs, ka piesūtītais e-rēķins ir nepareizs, klients, nelaužot līgumu par tā automātisko samaksu, uz vienu mēnesi no šā pakalpojuma varēs atteikties. Līdz šim, maksājot automātiskos rēķinus, šādas iespējas nebija.

Tiesa gan, klientiem būtu jāpārliecinās, vai uzņēmumi, kuriem līdz šim bija automātiskā rēķinu samaksa, turpmāk arī piedāvās šādu pakalpojumu e-rēķina veidā. Ja uzņēmums šādu pakalpojumu vairs nepiedāvās, automātiskā rēķinu samaksa nebūs iespējama. Tās vietā varēs izvēlēties regulāro maksājumu, ja summa ir konstanta, vai mainīgas summas gadījumā - definēto maksājumu, kurā katru mēnesī būs jāievada maksājamā summa. Par uzņēmumiem, kuri pēc 2015. gada 1. janvāra piedāvās e-rēķinus, klienti informāciju varēs iegūt vai nu savā komercbankā, vai mājaslapā http://data.itella.lv/index.jsp. E-rēķinus piedāvās arī vairākas līzinga kompānijas, kurām ir līgumi ar interneta veikaliem.

Jāpiebilst, ka vienīgā banka, kura slēdz tiešus rēķinus ar pakalpojumu sniedzējiem par e-rēķinu piegādi, ir Swedbank, pārējās bankas to dara caur interneta platformu Opus Capita.

Uzņēmumi, par kuriem jau pašlaik ir zināms, ka tie saviem klientiem e-rēķinus nepiedāvās, ir, piemēram, a/s Latvijas gāze, a/s Cits medijs un va/s Latvijas pasts. Uzņēmuma Latvijas gāze pārstāvis Vinsents Makaris skaidro, ka e-rēķinus nepiedāvās tāpēc, ka automātisko rēķinu samaksu izvēlas ļoti mazs klientu skaits. «Tā kā mēs piedāvājam izlīdzināto maksājumu, kas ir konstanta summa, mūsu klienti var izvēlēties regulāro maksājumu. Tiem klientiem, kam rēķina summa ir mainīga, jāizmanto definētais maksājums,» stāsta V. Makaris.

Ja klienti vēlas pieslēgt kādam pakalpojumam automātisko rēķinu samaksu pēc 2015. gada 1. janvāra, tas vairs nenotiek ar uzņēmuma starpniecību, bet savas bankas internetbankas sadaļā E-rēķini, izvēloties opciju - pieslēgt e-rēķinu.

Dažādi nosacījumi

SEB bankas pārstāvis Mārtiņš Panke stāsta, ka šogad līgumi par automātiskajiem maksājumiem ir noslēgti ar 138 355 klientiem un kopā ir veikti maksājumi par 885 176 rēķiniem jeb aptuveni 80 000 transakciju mēnesī. «Ar 1. janvāri mūsu internetbankā būs jauna sadaļa E-rēķini, kurā klients tos varēs aplūkot, kā arī pieslēgt jaunu e-rēķinu. Mēs piedāvāsim arī izvēles iespējas - klients varēs pieslēgt e-rēķinu, lai to varētu internetbankā aplūkot, bet varēs neizvēlēties, ja nevēlēsies automātisku tā apmaksu. Jāteic, ka ar lielāko daļu pakalpojumu sniedzēju ir panākta vienošanās par e-rēķina pakalpojumu sniegšanu. Tiem klientiem, kuri pieteikušies klienta komplektam (cena - divi eiro mēnesī), e-rēķina pakalpojumi ir bez maksas.»

Arī Swedbank klientiem, kuri vēlēsies turpināt automātisko rēķinu samaksu, pēc 1. janvāra tie automātiski pārvērtīsies par e-rēķiniem. «Visi e-rēķini būs apskatāmi e-rēķinu sadaļā, kurā katrs varēs pārliecināties par izrakstītā rēķina pareizību. Vienīgais, kas klientam jāizdara pašam, - mūsu mājaslapā jāpārliecinās, vai izvēlētais pakalpojuma sniedzējs automātisko rēķinu apmaksu piedāvā arī pēc 1. janvāra. Ar lielu daļu pakalpojumu sniedzēju ir panākta vienošanās. E-rēķiniem, kas tiek pārskaitīti uz Swedbank, nav komisijas maksas, un jāteic, ka 90% pakalpojumu sniedzēju ir konti Swedbank,» stāsta Swedbank Naudas plūsmas un e-produktu vadības daļas vadītāja Beāte Krauze. Viņa uzsver, ka atšķirībā no pašreizējās kārtības par e-rēķinu automātisko samaksu maksātājiem nebūs papildus jāmaksā bankas komisija (maksa būs tikai par pašu pārskaitījumu, kas Swedbank kontu ietvaros ir bez maksas). «Jaunais pakalpojums ietver jaunu cenošanas loģiku atbilstoši Igaunijas pieredzei, kad par rēķina piegādi maksā naudas saņēmējs - tāpat kā piegādājot rēķinus citos veidos,» uzsver B. Krauze. Swedbank ir vienīgā banka, kurai ir šāda e-rēķina piegādes apmaksas kārtība.

Šogad 180 000 Swedbank klientu lieto automātisko rēķinu apmaksu, un mēnesī internetbankā automātiski tiek samaksāti ap 350 000 rēķinu.

Bankas Citadele klientiem atšķirībā no SEB un Swedbank klientiem nebūs iespējas izvēlēties manuālu e-rēķinu apmaksu. Klienti savus e-rēķinus varēs aplūkot sadaļā E-rēķinu regulārā apmaksa. Citadele atšķirībā no citām bankām nepiedāvā bezmaksas e-rēķinu apmaksu par iekšbankas maksājumiem. Datus, cik klientu pašlaik izmanto automātisko rēķinu apmaksu un cik rēķinu šādā veidā tiek samaksāti, Citadele gan nevēlējās sniegt.

DNB bankas klientiem, tāpat kā Citadeles klientiem, e-rēķina saņemšanas iespēja ir tikai tad, ja tiek veikta automātiska tā apmaksa. DNB banka ir noteikusi vienādu maksu par e-rēķina piegādi neatkarīgi no pakalpojuma sniedzēja, un tā būs 28 centi par katru rēķinu. Šo summu - 28 centus - maksās klients.

Līdztekus bankām e-rēķinus varēs saņemt arī interneta vietnē rēķini.lv. Tur rēķinus nevarēs samaksāt, vienīgi aplūkot. E-rēķina saņemšana ir bez maksas. Katru reizi, kad portāla klienta apskatei būs izveidots jauns e-rēķins, viņam tiks nosūtīta e-pasta vēstule uz paša norādīto e-pasta adresi. Vēstulē būs saite, kas ļaus uzreiz tikt pie konkrētā rēķina, ievadot savu lietotāja paroli.

Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr. 260/2012, kas regulē automātiskos maksājumus tā dēvētajā vienotajā eiro maksājumu telpā un noteica to pārtapšanu e-rēķinos, uzsverot, ka maksājuma iniciators ir klients, nevis rēķina izrakstītājs, tika pieņemta 2012. gada martā. Vienotā eiro maksājumu telpa apvieno Eiropas Savienības dalībvalstis, kā arī Islandi, Lihtenšteinu, Monako, Norvēģiju un Šveici. Vienotā eiro maksājumu telpa tika izveidota 1999. gadā līdz ar eirozonas nostiprināšanos, un tās ieviešanas projekts Latvijā aizsākās jau 2007. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Maksas lielums par e-rēķina pārskaitījumu

SEB banka: bankas klientu komplekta īpašniekiem (maksa 2 eiro mēnesī) bez maksas, pārējiem 14 centu par e-rēķina izrakstīšanu; maksā klients, maksa atkarīga no pakalpojuma sniedzēja.
Swedbank: pārskaitījumi bankas iekšienē bez maksas, pārskaitījumi uz citas bankas kontu - 36 centi, par e-rēķina izrakstīšanu maksā pakalpojuma sniedzējs.
Citadele: pārskaitījumi bankas iekšienē 28 centi, uz citu banku - 36 centi.
DNB: regulārā maksājuma rīkojuma izpilde bankas iekšienē ir bez maksas, uz citu banku - 36 centi, maksa par e-rēķina izrakstīšanu 28 centi, maksā klients.
AB/LV: saviem klientiem e-rēķinu pakalpojumu nesniegs, jo pēc tā nav pieprasījuma. Saglabāsies regulārā rēķinu apmaksas iespēja par fiksētu summu.
Avots: komercbanku informācija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?