Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Balkons lētāks, bet istaba, iespējams, dārgāka

Nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) pārskatīšana ir viens no apsvērtajiem instrumentiem, kā nākamgad konsolidēt budžetu, atzīst par budžeta izstrādi atbildīgajā Finanšu ministrijā. Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka ieņēmumi no NĪN paaugstināšanas paredzēti budžeta konsolidācijas tabulā, kas iesniegta starptautiskajiem aizdevējiem. Tiesa, kādiem īpašumiem nodokli varētu paaugstināt un cik lielā mērā, pagaidām tiek turēts slepenībā un publiski par to neviens nerunā.

Netiešs apstiprinājums plāniem īstenot nodokļa palielināšanu varētu būt Tieslietu ministrijas paspārnē esošā Valsts zemes dienesta (VZD) iniciatīva jau no nākamā, nevis, kā plānots, no 2012. gada pilnīgot kadastrālos vērtējumus, uz kā balstās NĪN maksājuma aprēķini. Iecerētie soļi mazinātu daudzu mājokļu kadastrālo vērtību, tuvinot to tirgus vērtībai, un tādējādi dotu zināmu atspaidu iespējamam NĪN pieaugumam.

Pilnīgos vērtēšanu

NĪN bija teju vienīgais nodoklis, kā celšanu pirms 10. Saeimas vēlēšanām pieļāva gandrīz visi redzamākie politiskie spēki. Taču vairāki norādīja, ka nodokļa slogs jāaudzē vien līdz ar kadastrālās vērtēšanas sistēmas pilnīgošanu. Valsts zemes dienesta (VZD) vadītāja Elita Baklāne-Ansberga Dienai saka, ka nekustamo īpašumu kadastrālā vērtība Latvijā ir pamatota; sistēmu par labu esam atzinuši arī starptautiskie eksperti. Tomēr tas nenozīmē, ka vāju vietu nav, tāpēc sistēmu plānots uzlabot un vērtēšanu - pilnīgot. Daļu no iecerētajām izmaiņām bija paredzēts iedzīvināt nākamgad, daļu - 2012. gadā. Taču, tā kā jaunais tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība) kadastrālās vērtēšanas pilnīgošanu izvirzījis par prioritāri risināmu jautājumu, tad visas ieceres paredzēts ieviest jau no nākamā gada.

VZD speciālists Gatis Kalniņš Dienai stāsta, ka plānotās izmaiņas būs visai būtiskas - mazāk labiekārtotu mājokļu kadastrālā vērtība varētu pazemināties krasāk, bet labiekārtotākiem mājokļiem tā varētu pat pieaugt. «Sistēma paliks tā pati, un pamata lietas nemainīsies. Izmaiņas būtiski pilnveidos kadastrālo vērtēšanas sistēmu un kadastrālo vērtību tuvinās reālajām tirgus vērtībām,» uzskata G. Kalniņš. A. Štokenbergs uzskata, ka iecerētās izmaiņas kadastrālajā vērtēšanā nebūs fundamentālas, tomēr tās ir lietas, ko var paspēt izdarīt jau no nākamā gada. Tam, ka kadastrālās vērtēšanas sistēma ir smagnēja un neelastīga, ko pārmet nekustamā īpašuma tirgus dalībnieki, VZD pārstāvis nepiekrīt. Kadastrālā vērtība, pēc viņa sacītā, tiek pārskatīta reizi gadā. Ja to darītu biežāk, tiktu pārkāpts tiesiskās paļāvības princips, ņemot vērā, ka šī vērtība tiek ņemta par pamatu NĪN aprēķinam, teica VZD speciālists. Viņaprāt, kadastrālā vērtība neietekmē NĪN maksājuma apmēru tik ļoti kā paša nodokļa likmes izmaiņas. Ja NĪN dzīvojamām platībām būtu augstāks, tad, piemēram, Jūrmalā par sabūvētajām lepnajām mājām nodoklī būtu jāmaksā vairāk nekā par ne tik glauniem mitekļiem. «Jūrmalas problēma ir tā, ka zemei likme ir 1,5%, bet dzīvojamām platībām tā ir salīdzinoši neliela. Šie maksājumi turīgajiem un mazāk turīgajiem sanāk līdzīgi, un tur ir tā sāpe.»

Tikai sakritība

A. Štokenbergs skaidro, ka gaidāmajām izmaiņām nav nekā kopīga ar varbūtējo NĪN likmes paaugstināšanu un uz problēmām kadastrālajā vērtēšanas sistēmā norādījušas pašvaldības. «Nodokļu likmes ir valdības kopējs jautājums,» piebilda ministrs. Tiesa, jāatzīmē, ka no šā gada ieviesto NĪN par dzīvojamām platībām Starptautiskais valūtas fonds (SVF) šopavasar mudināja paaugstināt. Tika ieteikts pašreizējo 0,1-0,3% likmes progresiju mājokļiem celt līdz 0,5%-2%, zemei un dzīvojamai platībai piemērot 1% likmi vai arī mājokļiem noteikt 1,5% no kadastrālās vērtības. Ņemot vērā SVF ieteikumus, FM vasarā aprēķināja, ka fiskālā ietekme, izvēloties vienu no trim NĪN likmes celšanas variantiem, būtu ap 60 miljoniem latu. Arī A. Štokenberga partijas biedrs, finanšu ministrs Andris Vilks, kad vēl bija tikai ministra amata kandidāts, Dienai norādīja, ka NĪN likmi dzīvojamajai platībai varētu paaugstināt divas trīs reizes, bet nesasniedzot 1% no kadastrālās vērtības.

Jautāta, ko FM rosinās nākamgad darīt ar NĪN dzīvojamām platībām, ministrijas pārstāve Baiba Melnace vien norādīja: «FM piedāvās valdībai izlemšanai visus jautājumus, kas saistīti ar 2011. gada budžetu, tai skaitā iespējas pārskatīt NĪN.» A. Štokenbergs Dienai sacīja, ka viņš FM rosinājis pašvaldībām noteikt lielāku rīcības brīvību, plānojot NĪN iekasējamo līdzekļu apjomu un arī nosakot likmes. «Tas ir tīrs pašvaldību nodoklis. Valdība vien noteiktu diapazonu likmei, kas varētu būt robežās no 0% līdz 3%,» sprieda tieslietu ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?