Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Baltijas aizsardzības plāns esot apstiprināts

Maskava netradicionāli mierīgi reaģējusi uz interneta vietnes WikiLeaks publiskoto informāciju, ka NATO ir izstrādājusi un apstiprinājusi Baltijas valstu aizsardzības plānu pret iespējamo Krievijas militāro agresiju. Tas liek domāt, ka Kremlim par šādu plānu ir bijis zināms.

NATO paziņojusi, ka neuzskata Krieviju par savu ienaidnieku, tomēr uzsver, ka tai ir jāaizsargā alianses locekļi.

Nopietna palīdzība

Janvārī NATO vadība pēc aktīviem ASV un Vācijas aicinājumiem esot piekritusi paplašināt Polijas aizsardzības plānu, iekļaujot tajā arī Igauniju, Latviju un Lietuvu, otrdien vēstīja britu laikraksts The Guardian, kura rīcībā nonākusi WikiLeaks noplūdinātā amerikāņu diplomātu sarakste. Dokumentos atzīts, ka šos militāros plānus nevajadzētu publiski apspriest, lai nevajadzīgi nepalielinātu saspīlējumu starp NATO un Krieviju.

Laikraksts apgalvo, ka alianses dalībvalstis, visticamāk, plānu slepeni apstiprinājušas novembrī notikušajā NATO samitā Lisabonā, kurā piedalījās arī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Stratēģija, kuras kodētais nosaukums ir Eagle Guardian, paredz, ka Krievijas uzbrukuma gadījumā uz Baltijas valstīm tiktu nosūtītas deviņas NATO divīzijas no ASV, Lielbritānijas, Vācijas un Polijas, bet ostas Vācijā un Polijas ziemeļos uzņemtu jūras kājniekus un ASV un Lielbritānijas karakuģus. Plānots, ka jau nākamgad Baltijas jūrā varētu notikt pirmās apjomīgās NATO mācības.

Atsevišķās sarunās Vašingtona Varšavai piedāvājusi pastiprināt Polijas drošību pret Krieviju, izvietojot ASV jūras spēku specvienības Baltijas jūras ostas pilsētās Gdaņskā un Gdiņā, kā arī no ASV karabāzēm Vācijā pārceļot uz Poliju iznīcinātāju F-16 eskadriļas un transporta lidmašīnas C-130 Hercules.

Dokumentos teikts, ka šogad Polijā netālu no robežas ar Kaļiņingradas apgabalu uzstādītā ASV pretraķešu aizsardzības iekārta Patriot ir vērtējama kā simboliska, jo nav kaujas spējīga un paredzēta tikai mācībām.

Krievija mierīga

Baltijas valstis jau pirms vairākiem gadiem aktīvi aicināja NATO izstrādāt plānu to aizsardzībai pret ārēju iebrukumu, jo īpaši sparīgi šie aicinājumi kļuva pēc 2008. gada augustā notikušā Krievijas militārā iebrukuma Gruzijā. Par to zināja arī Maskava, tādēļ tā uz WikiLeaks noplūdināto informāciju reaģējusi salīdzinoši mierīgi.

Avoti Krievijas Ārlietu ministrijā paziņoja, ka Maskava ir neizpratnē par šādiem plāniem, ņemot vērā, ka NATO samitā abas puses vienojās sadarboties kopīgas Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidē.

Savukārt anonīms avots Krievijas militāri diplomātiskajās aprindās apgalvo, ka NATO plāns Baltijas aizsardzībai nav nekas jauns. «Koncepciju un konkrētas stratēģiskas darbības Kaļiņingradas militārā grupējuma aplenkšanai, sadalīšanai un iznīcināšanai NATO izstrādāja pirms pieciem vai sešiem gadiem,» avots paziņoja aģentūrai Interfax.

Reaģējot uz ASV diplomātisko dokumentu noplūdi, Ziemeļatlantijas alianse otrdien paziņoja, ka NATO un Krievija neapdraud viena otru, tomēr īpaši akcentēja, ka tai ir pienākums jebkurā brīdī aizsargāt dalībvalstis, arī Baltijas valstis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ignorējot kritiku, Gutērrešs apmeklē Putinu

Neskatoties uz asu Ukrainas un tās sabiedroto kritiku, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs vakar ieradās Kazaņā Krievijā, lai piedalītos Kremļa saimnieka Vladimira Putina organizētajā...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?