Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Bargi sodi Turcijas skandalozajā prāvā

Mūža ieslodzījums ir sods, ko Stambulas tiesa pirmdien piesprieda Turcijas bruņoto spēku bijušajam ģenerālim Ilkeram Bašbuham. Tāpat tiesa neskopojās ar gadu desmitiem ilgiem cietumsodiem, izziņojot spriedumu gandrīz 300 cilvēkiem, kurus saista ar nacionālistu pagrīdes organizācijas Ergenekon plānoto valsts apvērsumu.

Prāva, kas jau nodēvēta par vienu no skandalozākajām valsts vēsturē, iezīmējusi šķelšanos Turcijas iedzīvotāju vidū. Vieni apgalvo, ka tā ir uzvara pār ietekmi alkstošo armiju, bet citi pārmet, ka tā atgādina valdības rūpīgi izplānotu vēršanos pret oponentiem.

Notiesā prominentos

Spriedums izziņots pēc gandrīz piecu gadu ilga tiesas procesa, kurā uz apsūdzēto sola sēdēja 275 cilvēki. Apsūdzēto vidū bija armijas ģenerāļi, opozīcijas politiķi, žurnālisti, zinātnieki un citi Turcijā ievērojami cilvēki. Viņiem pārmesta dalība pagrīdes ultranacionālistiskajā organizācijā Ergenekon. Tās nosaukums aizgūts no turku mitoloģijas, kurā Ergenekon apzīmē kādu mītisku vietu kalnu nepieejamajās ielejās.

Grupējumu apsūdz plānos gāzt premjera Redžepa Tajipa Erdogana Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) kontrolēto valdību. Organizācijas biedri esot iecerējuši ar uzbrukumu un atentātu palīdzību izraisīt valstī haosu, kas pāraugtu militārā apvērsumā. Ergenekon biedri vēlējušies valstī sēt tik lielas bailes, ka Turcijas bruņotajiem spēkiem «nāktos pārņemt varu, lai atjaunotu kārtību», apgalvo prokuratūra.

Process aizsākās 2007. gadā, kad kādā mājā Stambulas priekšpilsētā policija atrada lielu daudzumu munīcijas. Laika gaitā izvirzītas apsūdzības arvien jauniem aizdomās turamajiem. Izvirzītās apsūdzības variēja, sākot no dalības pagrīdes organizācijā līdz ļaunprātīgai dedzināšanai, nelikumīgai ieroču glabāšanai un kūdīšanai un par bruņotu sacelšanos.

Vairums apsūdzēto pirms tam atklāti kritizējuši valdību, pārmetot tai attālināšanos no valsts sekulārajiem pamatprincipiem un centieniem palielināt islāma lomu valsts pārvaldē.

Ergenekon lietā notiesāts Turcijas bruņoto spēku bijušais komandieris I. Bašbuhs, kurš no 2008. līdz 2010. gadam ieņēma Turcijas armijas ģenerālštāba priekšnieka amatu. Vīrietim par sazvērestību ar mērķi gāzt valdību piespriests mūža ieslodzījums. Viņš, tāpat kā citi apsūdzētie, vainu noliedz un dēvē apsūdzības par «traģikomiskām», vēstīja BBC.

Arī citiem armijas ģenerāļiem, žurnālistiem, juristiem un politiķiem piespriests mūža ieslodzījums. Pārējiem piespriesti pat gadu desmitiem ilgi cietumsodi. Attaisnots 21 apsūdzētais, taču virkne notiesāto solījuši spriedumu pārsūdzēt.

«Raganu medības»

Tiesa notika Silivri cietuma kompleksā, kur jau vairākus gadus atrodas vairāki lietā apsūdzētie. Pirmdien ap kompleksu izvietoja papildu drošības spēkus, un Turcijas vara aizliedza tiesas apkaimē protestēt. Tas neapturēja vairāk nekā tūkstoti aktīvistu, kurus policija centās aizgaiņāt ar asaru gāzi un ūdensmetējiem. Protestētāji varai pārmeta oponentu apspiešanu. «Tā ir Erdogana tiesa, tas ir teātris,» aģentūrai Reuters apgalvoja opozicionārs Umuts Orans. «XXI gadsimtā valstij, kas vēlas kļūt par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti, šādai acīmredzami politiskai tiesai prāvai nav juridiska pamata.» Protestētāji skandēja: «Pienāks diena, kad AKP nāksies par to samaksāt.»

R. T. Erdogans ir premjers kopš 2003. gada, kad iekaroja vēlētāju simpātijas ar jaundibināto AKP partiju, kurā apvienoja konservatīvos islāmistus, nacionālistus un labēji orientētos spēkus. Viņam izdevās iegrožot armijas varu, kas iepriekšējos 40 gados gāzusi četras valdības.

R. T. Erdogana valdīšanas laikā arestētas jau simtiem militārpersonu. Vēl pagājušajā gadā sods piespriests vairāk nekā 300 militārpersonām, kurām pārmeta mēģinājumus gāzt R. T. Erdogana valdību 2003. gadā.

Kritiķi apgalvo, ka Ergenekon prāva atgādina «raganu medības», jo R. T. Erdogans šādi atbrīvojoties no politiskajiem sāncenšiem. Bažas par Ergenekon prāvu pirms tam paudusi arī Eiropas Komisija.

Premjers kritiķu pārmetumus noraida. «Mēs demonstrējam stingru un drosmīgu pozīciju, lai varētu aizstāvēt savu valsti no mafijas un bandītiem,» R. T. Erdoganu citēja Deutsche Welle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas ir Ergenekon?

Pagrīdes tipa ultranacionālistisks tīkls, kuru vaino valsts apvērsuma plānošanā. Prokuratūra Ergenekon raksturo kā teroristisku organizāciju. Aizdomās par mēģinājumu gāzt premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību izvirzītas apsūdzības 275 cilvēkiem, kurus saista ar Ergenekon, to vidū opozīcijas politiķiem, armijas ģenerāļiem, žurnālistiem, juristiem, zinātniekiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?