Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Baznīcai netīk melnais metāls

Lietuvas Anikšu pilsētā vietējie kristieši nopietni kritizējuši jūlijā tur notikušo metālmūzikas festivālu Devilstone Open Air, pēc kā ierosināta pirmstiesas izmeklēšana. Vietējie katoļi un baznīcas dekāns apgalvojuši, ka viņu reliģiozās jūtas aizskartas, kad viņi ieraudzījuši fotogrāfijas no norvēģu black metal grupas Mayhem uzstāšanās - grupas līderis valkājis ko līdzīgu sutanai, apgrieztu krustu, asiņainu masku un ap kaklu apmetis karātavu cilpu.

Šis bezprecedenta gadījums tiek plaši apspriests Lietuvas medijos, sabiedrības viedoklis dalās - lielākoties šis gadījums tiek novērtēts kā tumšo viduslaiku cienīgs. Taču daļa sabiedrības uzskata, ka festivāla saturs ir traumējošs cilvēku morālei.

Latvijas smagās mūzikas dzīves organizatorus gan šādas problēmas līdz šim nav skārušas. Ilggadējs metālmūzikas koncertu organizators, kluba Melnā piektdiena līdzīpašnieks Valdis Bērzvads norāda: «Ar kristiešiem nekad nav bijušas nekādas problēmas.» Jāatgādina, ka jau pavisam drīz, 18. septembrī Liepājas klubā Fontaine Palace uzstāsies trīs Skandināvijas black metal apvienības, no kurām pazīstamākā - Marduk - koķetē ar antikristietības propagandas elementiem un scenogrāfijā izmanto antireliģiskus simbolus.

Festivāla Devilstone organizatori izplatījuši paziņojumu, kurā uzsver - festivāla mērķis nebija aizskart vai provocēt jebkuru reliģijas, nacionalitātes, rases, etnisko vai citu grupu. Organizatori uzskata, ka jebkuri, pat paši ekstrēmākie uzvedumi ir jāuztver kā skatuves māksla, turklāt mākslinieciskās izteiksmes brīvību nedrīkst ierobežot.

Romas katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs uzskata, ka mākslu nevar izolēt no dzīves. «Jāskatās, kā tā ietekmē cilvēkus. Baznīcai ir tiesības vērtēt arī mūziku - ja tā cilvēkus ietekmē negatīvi, viņi ir jāaizsargā.» Uz jautājumu, vai turpmāk baznīca sāks vērtēt ekstrēmās metālmūzikas izpausmes arī Latvijā, arhibīskaps atbildēja: «Laika gaitā analizēšu un skatīšos, pagaidām rūpju ir gana.»

Lietuvā šis ir pirmais gadījums, kad katoļu baznīcas pārstāvji vēršas pret koncertu organizatoriem, tomēr domstarpības starp festivāla Devilstone organizatoriem un vietējo katoļu komūnu pastāvējušas jau iepriekš - dekāns sūdzējies gan par tā nosaukumu Devilstone (Velnio Akmuo - velna akmens (lietuviešu val.)), gan par pērnā gada festivāla galvenajiem māksliniekiem Sepultura, ko katoļu baznīcas pārstāvis nodēvējis par «sātana bandu».

Regulāra katoļu baznīcas un metālmūzikas apvienību saķeršanās ir citā katolicisma citadelē - Polijā. Skaļākais notikums bija 2004. gadā, kad norvēģi bija nolēmuši filmēt Gorgoroth koncertu DVD ierakstam Krakovā un šim nolūkam nolīguši valsts televīziju TVP. «Uz skatuves visur bija asinis. Vismaz desmit bezgalvainas aitas un krustā sisti kaili cilvēki. Visur bija sātanistu simboli,» ar sašutumu tolaik stāstīja TVP direktors Andrejs Jezireks. Lai arī grupai draudēja pat ieslodzījums līdz diviem gadiem, tas netika piespriests, jo grupas pārstāvji apgalvoja, ka neesot informēti par šo darbību nelikumību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?