Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Biti nomainīt prezidijā palīdz opozīcija

Tā nav laba prakse pieņemt lēmumu par personālijām, cilvēkam pašam klātneesot, Dienai atzina Zatlera Reformu partijas deputāts Jānis Ozoliņš, kura teiktajam piekrita arī kolēģis Gunārs Igaunis. Viņiem šķiet, ka jautājums par Ingas Bites nomaiņu Saeimas prezidijā ar Inesi Lībiņu-Egneri nebija sagatavots, ja jau I.

Bites atsaukšana no Saeimas priekšsēdētājas biedres amata bija iespējama tikai ar opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības un Saskaņas centra balsīm. Tas, ka I. Bite ceturtdien atradās ārpus valsts un ne viņas skaidrojums, ne arī iesniegums par atteikšanos no posteņa nav saņemts, izraisīja dažādus konkurentu minējumus, kas nenāk par labu partijas tēlam.

Par I. Bites atsaukšanu no Saeimas prezidija nobalsoja 55 deputāti, no kuriem 18 pārstāvēja opozīciju. Pret bija Iveta Grigule (ZZS) un Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), 13 deputātu no SC, ZZS un neatkarīgo grupas atturējās, bet vēl 22 balsojumā nepiedalījās - gandrīz visi VL-TB/LNNK politiķi un daļa saskaņiešu, kā arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība). Kolēģes atsaukšanu neatbalstīja neviens no Saeimas prezidija. Dz. Rasnačs un Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs (SC) Dienai apgalvoja, ka I. Bite bija laba un korekta kolēģe, kas veiksmīgi vadījusi sēdes un tikusi galā ar pienākumiem, kuru vasarā arī nebūtu tik daudz.

Zatlera Reformu partijas (ar šo nosaukumu no saraksta ievēlētie 16 deputāti joprojām darbojas parlamentā) frakcijas vadītāja vietnieka Vjačeslava Dombrovska Saeimas sēdē sniegtais skaidrojums stenogrammā ir atspoguļots šādi: «Ingai Bitei, kā zināms, ir mazs bērns - ļoti mazs bērns -, kurš prasa laiku, un Inga Bite ir devusies atvaļinājumā kaut kur samērā tālu ar savu mazo bērnu un mums pateikusi, ka... bija saskaņots ar viņu preses paziņojums, bija pieņemts lēmums, un acīmredzot Inga Bite ir aizmirsusi iesniegt šo iesniegumu.» ZRP frakcija vēlas nostiprināt savu pārstāvniecību «un nepārtrauktu darbību Saeimas prezidijā». Arī Romualds Ražuks (ZRP), kurš pats ir bijis prezidijā, Dienai atzina, ka ar mazu bērnu šādos apstākļos varētu būt grūti strādāt, tāpēc arī valsts ir paredzējusi iespēju doties bērna kopšanas atvaļinājumā. Līdzīgos uzskatos bija arī Juris Viļums un Daina Kazāka, kas to uzskata par partijas iekšējo lietu. I. Bite kļuva par māmiņu marta beigās un turpināja veikt amata pienākumus, bieži vien Saeimā ierodoties ar bērniņu, kurš sēdes laikā tika atstāts gādīgās rokās. Tā bija līdz šim nepieredzēta situācija, kurā frakcija kaut ko nolēma mainīt. Dienai ar I. Biti sazināties neizdevās, bet arī J. Ozoliņš uzsvēra, ka pirms nedēļas frakcijas sēdē I. Bite ir pateikusi, ka ir gatava aiziet no šī amata. Taču ZRP nav izskaidrojusi, kāpēc jautājumu negaidīti vajadzēja iekļaut šīs nedēļas sēdes darba kārtībā, nesagaidot kolēģes atgriešanos.

«Situācija nav ideāla. Es to atzīstu. Taču Inga Bite pirms nedēļas mūs informēja, ka vēlas pamest šo amatu,» žurnālistiem teica jaunā Saeimas priekšsēdētājas biedre I. Lībiņa-Egnere, kuru amatā ievēlēja pārliecinoši ar 76 balsīm. Uz vaicāto, kas nācis ar iniciatīvu par rokādi prezidijā, I. Lībiņa-Egnere atsaucās uz diskusiju frakcijā, kas notikusi pirms nedēļas. Jāatgādina, ka I. Lībiņai-Egnerei šo amatu piedāvāja jau pēc Saeimas vēlēšanām, bet toreiz viņa no tā atteicās - neoficiāli tas tika saistīts ar nevēlēšanos riskēt pēc partijas līdera Valda Zatlera neveiksmes Saeimas priekšsēdētāja vēlēšanās, tāpēc postenim partija deleģēja maz zināmo I. Biti, kuru ievēlēja, tikai pateicoties Zaļo un Zemnieku savienības atbalstam. Kā zināms, ZZS priekšā ZRP ir novilkusi sarkanās līnijas. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis balsojumus skaidro ar parlamenta praksi - ja katrai frakcijai ir vieta prezidijā, tad pārējie respektē un atbalsta tās izvēli. Citu partiju deputāti notiekošo ZRP frakcijā saista ar centieniem nostiprināt to politiķu ietekmi - vispirms jau no V. Zatlera komandas, kurā ir arī I. Lībiņa-Egnere, -, kas var būtiski uzlabot partijas tēlu, un tam var kalpot arī postenis prezidijā, ko I. Bite šādiem mērķiem neizmantoja, viņa arī nebija no tā saucamā kodola.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?