Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Biznesa intereses aizēno ādas vēža riskus

Pavasaris solāriju biznesā ir pļaujas laiks - iedegums kļuvis par vienu no «aksesuāriem», piemēram, izlaidumos, kam jaunieši sāk gatavoties laikus. Cilvēki mākslīgajām saules peldēm nododas arī, lai līdz īso piedurkņu uzvilkšanai paspētu atvadīties no ziemas bāluma.

Valdības noteikumi liedz solārija pakalpojumus sniegt nepilngadīgām personām, ja vien netiek uzrādīta ārsta izziņa. Sauļošanos solārijā nedrīkst pieļaut arī riska grupām - cilvēkiem ar dabiski rudiem matiem, ādas problēmām un jutīgu ādu -, un solārija personālam ir pienākums pārliecināties, vai šie sauļoties gribētāji konsultējušies ar ārstu. Taču, kā pārliecinājās Diena, minētie noteikumi daudzviet tiek klaji ignorēti un ienākumu gūšana solāriju īpašniekiem ir prioritāte.

Ieejot vairākos solāriju salonos un sakot administratorēm, ka āda ātri apdeg un ārsts neiesaka sauļoties, taču ir vēlme tikt pie iedeguma, visur atskanēja ieteikums solārijā gulties uz «pāris minūtēm», kas efekta sasniegšanai esot jādara regulāri. Vienā no saloniem darbiniece vaļsirdīgi atzinās, ka arī uz klientu vecumu skatoties caur pirkstiem: «It kā jau ārsta izziņa jāpieprasa, bet, ja nav, - prom nedzenam. Ja jaunietim ir 17 gadu un tūlīt būs astoņpadsmit - neredzu iemeslu atteikt. Visi tomēr grib būt skaisti.»

Iedegums ir bīstams skaistuma veids - speciālisti norāda, ka pārmērīgi saņemts ultravioletais starojums ir viens no galvenajiem ādas vēža izraisītājiem. Statistika Latvijā ir satraucoša - 2012. gadā ar ādas vēzi saslimuši 1626 cilvēki, tas ir teju divreiz vairāk, nekā reģistrēts 2010. gadā, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Tādējādi ādas vēzis mūsu valstī ierindojies pirmajā vietā starp visiem ļaundabīgā audzēja veidiem, apsteidzot tādas onkoloģiskās slimības kā krūts, plaušu un zarnu vēzis. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa norāda, ka ādas vēzi konstatē aizvien jaunākiem cilvēkiem.

Solāriju darbības kontrolēšana ir Veselības ministrijas (VM) pakļautībā esošās Veselības inspekcijas (VI) pienākums. Tur Dienai skaidro, ka pārbaudes tiekot veiktas regulāri visā Latvijas teritorijā - pērn kontroles notikušas 118 no kopumā 750 vietām, kur tiek sniegti solāriju pakalpojumi. Dažādi pārkāpumi konstatēti 80 procentos gadījumu, un VI apturējusi 11 solāriju salonu darbību, deviņi no tiem neatbilstības novērsuši un darbību atjaunojuši vai arī pārtraukuši pavisam.

Neraugoties uz satraucošo situāciju ādas vēža izplatībā un solāriju darbības praksē, VM trauksmi neceļ. Tieši pretēji - tā noplāta rokas, atzīstot, ka nav izdevies sasniegt Onkoloģisko slimību kontroles programmas 2009.-2015. gadam mērķi mazināt saslimšanas risku ar onkoloģiskajām slimībām un pagarināt onkoloģisko pacientu dzīves ilgumu. Attiecībā uz solāriju kontrolēšanu ministrija «apņēmusies šogad tikties ar Latvijas Dermatovenerologu asociāciju un lemt par grozījumu izstrādi MK noteikumos», norāda VM pārstāvis Oskars Šneiders un piebilst, ka, iespējams, solāriju pakalpojumu izmantošana nepilngadīgajiem tiks aizliegta pavisam.

Latvijas Solāriju un sauļošanās asociācijā (LSSA) savu rūpalu aizstāv: «Nav pierādīts, ka ādas vēzis rodas tikai no sauļošanās. Pie vainas varētu būt gan vitamīnu trūkums, gan iedzimtība, gan dzīvesveids un uzturs. Taču daudziem, īpaši dermatologiem, patīk deklarēt, ka pie vainas ir tikai solāriji,» norāda LSSA valdes loceklis Ģirts Ģederts.

Solāriji sava pakalpojuma iespējamo kaitīgumu slēpj aiz spilgtām uzlīmēm «Atbilst ES normām». Ģ. Ģederts skaidro, ka šie uz salonu durvīm uzlīmētie vēstījumi nozīmē, ka solāriju iekārtas aprīkotas ar Eiropas Savienības normām atbilstošām spuldzēm, kas garantējot drošu sauļošanos un samazinot apdeguma riskus. Taču dermatologi atgādina - āda atceras ikvienu ultravioleto staru, ar ko dzīves laikā saskārusies, un laika gaitā zaudē spēju sevi aizsargāt, bet ļaundabīgais audzējs visbiežāk veidojas uz sejas, ausīm, kakla, pleciem un muguras.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?