Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Biznesā pastāvēs, kas pārvērtīsies

Jebkurš plāns agri vai vēlu piedzīvo korekcijas - par to ir runājis gan Indijas princis Sidhārta Gautāma Buda, gan arī dižais latviešu domātājs Rainis savā lugā par kalnā kāpšanas nozīmi garīgās apskaidrības ieguves un labas apprecēšanās procesā. Šī universālā patiesība nav nekas svešs arī biznesa vidē - IBM korporācija sākotnēji ražoja stelles, bērnu konstruktoru giganta Lego bizness sākās ar koka pīlīšu grebšanu, bet _Draugiem.

lv_ radītājs Lauris Liberts pirms Latvijā populārākā sociālā tīkla izveides mēģināja apdrukāt T kreklus un krūzes, kamēr viņa biznesa partnerim Agrim Tamanim piederēja alkoholisko dzērienu kiosks.

No traktoriem pie telpām

No projekta Dienas Starts dalībniekiem vislielākās izmaiņas piedzīvojis Sanda un Tamāras Tutinu* ģimenes bizness. Sākotnējā ideja - piedāvāt smagās tehnikas mazgāšanas pakalpojumus «uz vietas» - izgāzās, jo izrādījās pārāk sarežģīti nodrošināt notekūdeņu savākšanu. Izrādījās, ka ūdens, mazgājot tehniku, tiek piesārņots ar naftas produktiem - eļļām un degvielu - un šādu ūdeni novadīt augsnē var tikai pēc pilnīgas attīrīšanas. Ja attīrīšanu diezgan vienkārši iespējams veikt ar filtru palīdzību, tad savākšana gan izrādījās nepārvarams šķērslis, kura dēļ uzņēmums tutinelli ar tehnikas mazgāšanu nodarbojas ļoti ierobežoti.

Uzņēmuma dibinātājs Sandis Tutins stāsta, ka no tehnikas firma šobrīd piedāvā mazgāt tikai lauksaimniecības agregātus, kuri netiek eļļoti: «Pamatā pārgājām uz namu fasāžu un jumtu mazgāšanu, vēlāk pēc klientu pieprasījuma ķērāmies arī pie mauriņu pļaušanas. Cerējām, ka šo pakalpojumu varēsim piedāvāt arī pašvaldībām, bet tur sākās liela konkurence ar «simtlatniekiem», ko pašvaldības algo šādu darbu veikšanai. Tagad cenšamies tikt iekšā telpu uzkopšanas tirgū. Esam tīrījuši veikalu Stokker, šobrīd notiek sarunas ar vairākiem citiem klientiem. Ziemas sezonā, kad mazgāšanas būs mazāk, apsveru iespēju piedāvāt arī kravu pārvadājumus ar firmas busu. Ir jāmeklē un jādarbojas - pat ja ar pirmo reizi neizdodas, ar otro vai trešo izdosies!» Sandis ir optimists.

Tikai cits pavārs

Cits Dienas Starta dalībnieks, uzņēmējs Gints Zīverts atzīst, ka viņa taizemiešu restorāns Kotai ir vairāk vai mazāk izdevies tāds, kā plānots. «Protams, sākumā bija problēmas ar telpu atrašanu, noskatītā vieta nomainījās divas vai trīs reizes. Arī pirmatnējā doma par pavāru no Taizemes izplēnēja nepārvaramas un neadekvāti dārgas birokrātijas priekšā. Tomēr viss atrisinājās - telpas ir lieliskas un labā vietā, bet virtuve, spriežot pēc klientu atsauksmēm tviterī - izdevusies garda un, pats galvenais, autentiska, ar asumiņu.» Uzņēmējs atklāj, ka iespējas mainīt firmas kursu bijušas uz katra soļa, tomēr viņš stingri turējies pie plāna.

Tirgo, kamēr sāk ražot pats

Elektrisko riteņu tirgotājs Romāns Ruzins, kas beidzot ir ticis pie savas SIA, jau iepriekš Dienai ir atzinis, ka viņa firmas otru atzaru - velorikšu ražošanu - piespēlējis gadījums. «Klients ieraudzīja mūsu mājaslapā velorikšas fotogrāfiju, un tas izrādījās tieši tas, kas viņam bija vajadzīgs. Bildi lapā biju ielicis dekoratīvos un zināmā mērā arī pētnieciskos nolūkos. Es zināju, kur tādas rikšas var dabūt, bet tuvāk nebiju interesējies, vienkārši vēlējos noskaidrot, vai par šādām lietām varētu būt interese. Sanāca tā, ka pirkt un importēt gatavas rikšas bija ļoti dārgi, tādēļ izlēmām projektēt un būvēt paši.» Uzņēmums Eritenis šo novirzienu nolēmis turpināt attīstīt, jo pieprasījums ir liels un šiem braucamrīkiem ir arī labas eksporta iespējas. «Man ir sapnis Latvijā uzbūvēt arī elektrisko skūteri, kaut ko līdzīgu amerikāņu Segway,» smaida Romāns.

Risinājums apstākļu dēļ

Valodu pasniedzējas Ingas Mundas radītā angļu valodas mācību spēle ir tapusi apstākļu spiediena rezultātā. «Lomu spēles kā tādas nav nekas jauns, vienkārši trūkst gatava risinājuma, lai šīs spēles izmantotu valodu apmācībā. Sākotnēji man tas viss bija uz daudzām sakopētām lapām, un tas nebija ne parocīgi, ne arī glīti. Meklējot materiālus internetā, atklāju, ka neviens neko tādu gatavu nepiedāvā, un nolēmu - kādēļ gan ne?» stāsta Inga. Šobrīd lomu spēļu tirdzniecība uzņēmējai ir tikai papildu, «otrā plāna» nodarbe, jo nāk jaunais mācību gads un visas ar to saistītās rūpes.

Viss pēc plāna, tikai lēnāk

Biznesa programmatūras risinājumu uzņēmuma IT Sapiens dibinātāja Eva Narunovska atzīst, ka pagaidām nopietnas idejiskas izmaiņas uzņēmumu nav skārušas. «Jau sākotnēji bija plāns pievērsties uzņēmējdarbības un resursu vadības risinājumu izstrādei, specializējoties CRM/ERP atvērtā koda risinājumu jomā. Mūsu otrs produkts Asistents Bērzs radās, jo dažiem klientiem bija vajadzīgs mazs, vienkāršs palīgs līgumu un pavadzīmju drukāšanai, ko vienmēr var paķert līdzi. Tomēr galvenais uzsvars mums joprojām ir vērsts uz CRM/ERP sistēmu - klientu datubāzu vadību, plānošanas sinhronizāciju, tagad arī ražošanas procesu pārvaldību.»

Uzņēmēja stāsta, ka vienīgais, kas viņai licies, ka būs savādāk, ir milzīgais laika patēriņš dažādām šķietami vienkāršām uzņēmējdarbības blakusproblēmām, piemēram, saistībā ar personālu vai mārketingu.

*Šonedēļ Diena.lv visvairāk portāla lasītāju balsu nominācijā Enerģiskākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara pārējie projekta dalībnieki

Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts)
Gints Zīverts ir uzklausījis sava restorāna viesus un veicis papildinājumus ēdienkartē. Tagad visi, kam Tom Kat zupa šķita par asu, var baudīt Tom Kha, kas esot daudz maigāka.

Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Eva Narunovska sapņo par atvaļinājumu, tomēr tas tik drīz nebūs. Šobrīd uzņēmums strādā pie pieciem pasūtījumiem paralēli. Labi vismaz, ka atrasts vēl viens darbinieks.

Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Ingas Mundas uzņēmums cītīgi gatavojas jaunajam mācību gadam. Labā ziņa ir tā, ka portāls busyteacher.org ir ievietojis reklāmas materiālu par Password lomu spēlēm bez maksas.

Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts)
Romāns Ruzins tik tikko saņēmis jaunu kravu ar elektriskajiem velosipēdiem. Šis ir jauns modelis, kas aprīkots ar spidometru un dažādiem citiem uzlabojumiem. Jau šonedēļ firmas mājaslapā e-ritenis.lv būs aplūkojamas velosipēdu bildes un cenas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?