Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Brīnumi Venēcijā

Pirmais brīnums, bez šaubām, tieši attiecas uz Latviju - režisores Lailas Pakalniņas vārds jau otro reizi piesaistījis Venēcijas kinofestivāla programmas veidotāju uzmanību, jo viņas jaunā, pusstundu garā dokumentālā filma Pa Rubika ceļu iekļauta starp tām pasaulē tapušajām teju 70 visdažādāko formātu un žanrisko piederību filmām pēc subordinācijas otrajā nozīmīgākajā Venēcijas konkursa programmā Orrizonti/Horizonti, - tīrs eksperimentāls, meklējošs kinematogrāfs, kurš, kā uzskata VF veidotājs Marko Millers, piedāvā «nākotnes kino trendus jeb perspektīvos virzienus».

Kopā ar meistariem

Protams, var strīdēties līdz nemaņai, vai piecu cilvēku žūrija, ko vada irāņu māksliniece un režisore Širina Nešata (žūrijā ir arī filipīniešu režisors, tunisiešu scenārists un režisors, kritiķis no Austrijas un itāļu režisors, kuru vārdi pat latviešu kinokarsējiem maz ko izteiks), maz ir spējīga būt «objektīva» un no šādas filmu gūzmas izvēlēties vienu (!) balvu katram no filmu formātiem - īsfilmām līdz 29 minūtēm, vidējām filmām (līdz 52 min) un pilnmetrāžas filmām (pāri 52 min) neatkarīgi no to žanra. Šoreiz Latvijai patiešām ir svarīgs pats piedalīšanās fakts, jo Pakalniņas filma ir nokļuvusi ļoti labā kompānijā - jo Horizontos startē tādi pasaulē atzīti bezkompromisa kino meistari kā Rustams Hamdamovs (īsfilma Briljanti ar Renāti Ļitvinovu), superilgstrādātājs 102 gadus vecais Manuels de Oliveira ar pavisam svaigu darbu, franču «kinoporno» provokatore Katrīna Breijā ar filmu Dusošā princese un citas slavenas kino personības.

Otrs brīnums, par kuru arī nav šaubu, - Kventina Tarantīno izvēle galvenās skates žūrijas priekšsēža lomai. Jo Kventins taču vienmēr ticis uzskatīts par «Kannu atklājumu un īpašumu»! Un vēl šādā kompānijā - ar meksikāņu scenāristu Giljermo Arjagu, franču režisoru Arno Deplešēnu, amerikāņu komponistu Deniju Elfmenu un dieviem itāļiem - Luku Gvadanjīni un Gabriēli Salvatoresu. Vienīgā pērle sājā vīru pulkā - Krievijā strādājošā angļu - lietuviešu aktrise Ingeborga Dapkunaite.

Vairāk nekā intriģējoša

Galvenajā konkursā atlasītas 22 filmas - starp tām franču «joprojām enfant terrible» Fransuā Ozona Pods (ar Katrīnu Denēvu un Žerāru Depardjē mūziklā), izcilā gleznotāja Džūliana Šnābela jaunais darbs Mirāls, Japānas kulta režisora Takasi Mijikes 13 slepkavas, amerikāņu intelektuāļa Dārena Aranofska Melnais gulbis (ar Natāliju Portmani un Vensānu Kaselu), lieliskās stilistes Sofijas Kopolas Kaut kur (ar Stīvenu Dorfu), Francijā strādājošā irāņa Abdelatifa Kešiša Melnā Venera, izcilā mockumentary meistara krieva Alekseja Fedorčenko spēlfilma Auziņas (ar Viktoru Suhorukovu), neekranizējamā Parfimēra autora Toma Tikvera Trīs un eleganti vardarbīgā ķīnieša Cuja Harka Detektīvs Dī un rēgu liesmas noslēpums. Programma izskatās vairāk nekā intriģējoša.

Bieži vien tiek aizmirsts kāds būtisks fakts - Venēcijas kinofestivāls notiek pasaulē joprojām visprestižāko mākslas un arhitektūras izstāžu jeb tā dēvētās Venēcijas biennāles ietvaros. Tās pašreizējais direktors Paolo Barata kopā ar kinofestivāla vadītāju Millera kungu strikti postulē, ka «Venēcija ir un paliks festivāls kinematogrāfam kā mākslas formai». Atšķirībā no Kannu glamūra un pēdējos gados īpaši aktīvās koķetērijas ar Holivudu vai Berlīnes pārlieko politisko angažētību. No šī skatpunkta loģiski izriet, ka realitātē Venēcija patiešām ir vienīgais izņēmums starp sakompromitējušamies izcilībām. Starp citu, pierādījums tam, ka Millers nemānās un Lido salā visu nosaka māksla, nevis draugu būšana, ir fakts, ka Dārena Aranofska «jocīgais trilleris par balerīnām» - filma Melnais gulbis - burtiski pēdējā mirklī no konkursa listes izstūma Venēcijas direkcijas (un publikas) absolūtā mīluļa aktiera un nu arī režisora Džordža Klūnija debijas filmu Amerikānis.

Trešais brīnums ir tāds, ka visi Venēcijā cer sagaidīt, ka savu jauno filmu līdz 1. septembrim, kad Lido sākas festivāls, būs pabeidzis kinovizionārais ģēnijs režisors Terenss Maliks. Venēcijas biennāles filmu programmu direktors Marko Millers: «Maliks ir ārpus jelkādas konkurences, pat ja viņa filma būs neveiksme. Nebūsim naivi - visiem taču ir skaidrs, ka ir liela atšķirība, vai kļūdās Pikaso vai kāds stiprs, bet vienkārši profesionālis.»

Festivālu pasaules dekadences galvaspilsētā mūžīgi slīkstošajā Venēcijā 11. septembrī noslēgs britu avangardistes Džūlijas Teimores Šekspīra Vētras ekranizācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?