Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Brokastis ᅢᅠ la France

Pagājušajā nedēļā biju Parīzē, ko pārņēmis pirmssvētku drudzis. Cilvēki skrien pa Rivoli ielu vieglā riksī, iepirkumu tarbas rokās, šaudās no veikala veikalā, Galeries Lafayette skatlogos ierastās, skaistās izrādes bērniem, ko arī pieaugušie ar mazliet labsirdīgi muļķīgu smaidu sejā vēro pavērtu muti. Daži vēl noteikti atceras, ka Rīgas universālveikala Bērnu pasaule skatlogs savulaik varēja lepoties ar kaut ko līdzīgu. Man tas bērnībā likās tik skaists!

Šoreiz Parīzē pievērsu uzmanību tam, ka pārtikas veikalu pilsētas centrā gandrīz nav. Ja neskaitām mazos maizes un siera veikaliņus ar īstu francūzi kā tā neatņemamu elementu aiz letes, tāds kārtīgs gastronoms būs tiešām jāpameklē. Es nevaru pretendēt uz Parīzes pazinējas statusu, tomēr savi vērojami atkārtotos braucienos uz šo pilsētu man liek domāt, ka, jo īpaši darbdienās, franči sevi ar ēst gatavošanu mājās neapgrūtina. Brasseries un mazi krodziņi ir uz katra stūra, mūždien pilni, paskaļi un ar pietiekami plašu ēdienu izvēli. Un tiešām, kāpēc tērēt tam laiku, ja vieglas vakariņas ir jau sagatavotas un rokas stiepiena attālumā? Vakariņu pievienotā vērtība noteikti ir sarunas, tikšanās ar draugiem un ģimeni. Divvientulība arī, protams, der!

Arī brokastis Parīzē iesaku ieturēt nevis viesnīcā, bet tuvējā brasserie. Pasūtiet kruasānu ar džemu un sviestu vai bageti ar pastēti un sviestu, glāzi svaigi spiestas apelsīnu sulas un lielu krūzi kafijas. Izejiet uz ielas pie mazā Parīzes galdiņa, kas ir katrai brasserie, un baudiet! Skaisti gan agrā vasaras rītā, gan vēlā rudenī, kad lapas skraida pa ielu. Un garšīgi! Un, starp citu, tas, ka pasūtījumu veicat angliski, bet atbildē saņemat franču «oui, madam», pieder pie lietas!

Atpakaļceļā Paris-Charles de Gaulle satiku draugus, kas ik gadu decembra sākumā apciemo Parīzi, jo pirms daudziem gadiem divi latvieši, studējot Parīzē, šeit iepazinās. Ir vērts to atcerēties!

«Mēs esam, ja tā var teikt, Parīzes Pārdaugavas cienītāji - cenšamies apmesties Luksemburgas dārzu apkaimē, kur arī studiju gados dzīvojām.» Kad kopīgi noskatījāmies, kā citi tautieši lidostas taxfree veikalā steidza iepirkt vīnus un sierus, ko tepat Rīgas Stockmann var nopirkt stipri vien lētāk, draugi noteica, ka īstais franču smeķis ir tad, kad mazā Parīzes veikaliņā nopirktu sieru, bageti, olīvas, laba vīna pudeli, ko tev turpat atkorķē, ieliek grozā un dodas uz tuvējo skaisto parku, izklāj deķi un iegrimst vairāku stundu garās sarunās, cilājot vīna glāzi… franču šarms!

Nu jā, bet Rīgā laikam joprojām parkos nedrīkst sēdēt zālienā un publiski vīnu dzert jau nu noteikti ne… tāpēc atstāsim Parīzes šarmu Parīzei. Novēlu katram šo šarmu un romantiku kaut reizi dzīvē izbaudīt!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?