Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Brokastu kafija mājās

Domāju, neviens cilvēks nav vīlies tajā kafijā, ko ikdienā sev mājās ieradis gatavot. Varu tikai ieteikt dažas nianses, kam pievērst uzmanību, gatavojot ikdienas kafiju.

Krūzītē uzlieta kafija

1. Jo svaigāka kafija, jo garšīgāka. Tāpēc pērkot pievērsiet uzmanību datumam, kurā tā grauzdēta. Ja kafiju dzerat maz vai dzīvojat viens, nepērciet lielos iepakojumus. Kafija atvērtā pakā aromātu un garšas īpašības sāk zaudēt nedēļas laikā. Līdzīgi kā ar maizi - arī pēc trim dienām tā vēl būs ēdama, tomēr vairs ne tik svaiga un garšīga.

Es ieteiktu labāk nopirkt (vai atrast vecās, no padomju laika saglabājušās) kafijas dzirnaviņas un malt pupiņas pašam. Taču, ja pērkat pupiņas nevis pakā, bet specializētajos veikalos, kur kafija tiek pārdota vaļēja uz svara, pievērsiet uzmanību, kā tā tiek glabāta. Vislielākais kafijas ienaidnieks ir gaiss un gaisma. Ja pupiņas tiek glabātas vienkāršos stikla vai citos traukos, nevis speciālās vakuuma tvertnēs, aromātu un garšu kafija ir zaudējusi jau veikalā.

2. Kafijas un ūdens proporcija. Ja nedzerat īpaši vāju vai īpaši stipru kafiju, vidējais stiprums ir 8 g kafijas (apmēram divas tējkarotes ar mazu kaudzīti) uz 100 ml ūdens.

3. Ūdens temperatūra. Ūdenim, ar kuru apliesiet brokastu kafiju, optimālā temperatūra ir 95-96 grādi. Parasti tāds arī tiek uzliets kafijai - verdošais ūdens lejot paspēj atdzist, turklāt daļu siltuma tas atdod aukstajai krūzei.

4. Nelieciet krūzei virsū šķīvīti. Labāka ekstrakcija - kafijas eļļu atdalīšanās - notiks, ja kafijai tiks klāt vairāk gaisa. Uzlejot ūdeni, biezumus ar karotīti kārtīgi samaisiet, lai tie labāk samirkst. Pēc trim minūtēm kafija būs ievilkusies un gatava dzeršanai. No tā, vai kafiju uzliesiet krūzītē vai franču preskannā, dzēriena garša nemainīsies.

Kafija mokas kanniņā

Ja jums mājās nav kafijas automāta, es tomēr ieteiktu kafiju uzliet nevis krūzītē, bet nopirkt mokas kanniņu. Piemēram, Itālijā tā ir katrā mājā. Dažnedažāda materiāla kanniņas atšķirīgos izmēros (1-18 tasēm) nopērkamas arī Latvijā virtuves piederumu veikalos. Es lietoju oriģinālo šīs kannas izgudrotāja Alfonso Bjaleti 1933. gadā radīto Moka Express modeli. Viegla alumīnija kanniņa divām tasēm kafijas ar bakelīta (elektroizolējošs materiāls) rokturi. Manuprāt, vislabākā no visām. To pirku Rīgā apmēram par 15 latiem.

Kafijas pagatavošana. Kanniņas pamatnē līdz ventilim ielej ūdeni, filtra trauciņā ieber kafiju. Ja izmantosit rupjāk maltu, dzēriens būs vieglāks. Pārāk smalkai ūdens tvaiks netiks cauri, tāpēc vislabākā ir vidēja maluma kafija. Tad uzskrūvē kanniņas augšdaļu (cieši!), liek kannu uz elektriskās vai gāzes plīts un vāra. Uzmaniet no liesmām rokturi! Ūdenim kannas apakšdaļā sakarstot, uzkrājas tvaiks, kas spiež ūdeni pa speciālu caurulīti uz augšu. Tas filtrējas cauri kafijai, eļļas ekstrahējas, un dzēriens uzkrājas kanniņas augšējā traukā. Kamēr kafija vārās, nav ieteicams vāciņu vērt vaļā. Var apdedzināties. Kad ūdens tvaiks pa kanniņas snīpi sāk nākt ārā, skaidrs, ka kafija gatava. Kannu noņem no plīts, dzērienu lej krūzē un dzer melnu vai ar pienu un cukuru. Kanniņu atdzesē, izmazgā un kārtīgi izslauka.

Moka Express kanna ir ērta arī līdzņemšanai laivu braucienos, snovojot un ceļojot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?