Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Budžeta klases auto - ērtāki un viedāki

Normunds Avotiņš

Vislētākais jauna auto modelis Latvijā ar sākuma cenu 7 872 eiro ir Dacia Logan. Pat Lada Kalina ir dārgāka.

Jāpiebilst, par šādu summu automašīnā būs tikai stūre, sēdekļi, motors, ātrumkārba, riteņi, logu stikli un vēl šķipsniņa braukšanai vitāli nepieciešamu detaļu. Par paaugstinātu komfortu, plašāku drošības aprīkojumu un pievilcīgu izskatu labāk aizmirst. Taču budžeta klases markas un modeļi nebūt nav lemti mūžīgiem pazemojumiem un nīkšanai bestselleru ēnā. Pie laba vēja tie pat spēj radīt to, ko angliski sauc par «trendu» jeb tendenci. Viens no šādiem «tendenču veidotājiem» (trendsetter) ir Dacia Duster.

Pasaules pilsonis

Duster panākumi ir apskaužami. Trīs gados pārdots gandrīz pusmiljons pieticīgo apvidnieku. Rumānijā un vēl piecās citās pasaules valstīs ražotā tautas džipa pieticīgo noformējumu bagātīgi atsver sniegums un cena, tāpēc Duster var sastapt gan greznas Ziemeļfrancijas villas pagalmā līdzās nospodrinātai E-klases automašīnai, gan graustu rajonā Mumbajā.

Tieši pieprasījums attīstītajās (lasi: bagātajās) valstīs bija tas, ar ko Dacia mamma Renault nekādi nebija rēķinājusies, tāpēc ieplānotajā modeļa modernizācijā nācās iekļaut arī Duster civilizēšanu. Priekšējā reste vairs neizskatās kā ražota tanku rūpnīcā, bet gan līdzinās Renault smalkajiem režģīšiem, bet trīssekciju lukturi ar dienasgaitas spuldzītēm piešķir Duster industriāla un mūsdienīga automobiļa stāju.

Ar navigāciju

Visvairāk kritikas agrāk ķēra Duster primitīvo kabīni, kurā ir pārāk maz ērtību un pārāk daudz lētu materiālu. Tagad distance līdz vislētākajam Renault Captur mazliet sarukusi, sevišķi, ja darīšana ar kādu no dārgākajiem Duster, piemēram, Privilege. Tad brašais krosovers lepojas ar ādas imitācijas stūres apšuvumu un tādiem Duster agrāk nesasniedzamiem civilizācijas labumiem kā cruise-control un, ak tu pasaulīt, pat apsildāmiem sēdekļiem.

Centrālais modernizācijas elements ir jaunā multimediju sistēma ar skārienjutīgu ekrānu un rūpnīcas navigāciju. Izdarīgais aparāts maksā 500 eiro, bet 19 000 eiro dārgajam Privilege tiek par velti. Ja Duster nav pirkts par pēdējo naudu, labāk tēmēt uz augstākajām komplektācijām. Tās, lai arī dārgākas, toties paaugstina dzīves kvalitāti, uzlabo omu, labāk izskatās un dod par velti pat nepraktiskas vizuālās ekstras.

Tūristu klase

Vienīgais, ko Duster joprojām nevar nopirkt par naudu, ir veiksmīgāka sēdpozīcija. Bezformīgais sēdeklis un stūre, ko var regulēt tikai augstumā, neļauj atrast optimālu pozu, un agri vai vēlu organismā iezogas neērti velkoša sajūta. Paskaties uz cenu? Nu, nu... Nesēdēšanas liga ir absolūti sveša attālam Duster radiniekam, kas nāk no Renault-Nissan alianses japāņu gala. Jaunā Nissan Note mazliet atgādina lidmašīnu. Ne jau tāpēc, ka ātri lidotu, bet tāpēc, ka sēdekļi ir plati un ērti, bet iesēšanās tajos drīzāk būtu dēvējama par iekāpšanu.

Nelielā minivena durvis ir tik platas, ka automašīnā var ieiet, nevis iekāpt. Stiklotais laukums pēc platības tiecas pārspēt ar metālu klāto, redzamība ir perfekta kā no aviodispečeru torņa, bet vadības ierīces - vienkāršākas par vienkāršu. Panelī gluži kā mākslas dienu instalācijās sadzīvo jaunā parauga stūre (līdzīga jaunā Qashqai stūrei), modernas mērskalas un savāds klimata iekārtas bloks, kas izskatās paņemts no citas mašīnas. Tā tas arī ir, jo apaļā acs ar pogām riņķī aizgūta no Nissan Micra. Aizmugurē vietas kājām ir tikpat daudz kā dažā limuzīnā, un bagāžnieks ir vidēja kompaktklases auto izmēros. Nolaižot atzveltnes, Note pārvēršas kravas mašīnā.

No augšas labāk redzams

Ko vēl vairāk var gribēt? Nu, piemēram, tādu nieku kā dinamiku. Ar 1,2 litru benzīna dzinēju Note vairāk rūc, nekā iet uz priekšu. Tiklīdz 80 zirgspēku šujmašīnas vietā stājas kas jaudīgāks, superzemā cena sadeg zilās ugunīs un no kārdinošiem 11 590 eiro uzlec līdz vismaz 14 390 par versiju ar DIG-S turbodzinēju. Pircējs apgriežas uz papēža, pāriet pāri ielai un nopērk Golf Startline. Nissan pārdevējam tad atliek sist galdā pēdējo trumpi, kas saucas «apkārtskata monitors». Pusducis kameru, kas ekrānā veido automašīnas apkārtnes ainu 360 grādu leņķī, ir parasta lieta luksusa SUV par 70 000 eiro, bet nekādi ne mazauto ar ļenganu piekari un septiņas reizes zemāku cenu. Nissan Note ir gan kameras, gan speciāls mazgātājs atpakaļskata acij, gan joslas radars, gan rūpnīcas navigācija nu jau diezgan vecmodīgā un miniatūrā monitoriņā.

Dacia Duster un Nissan Note netrūkst dažādu nepilnību, tomēr šīs automašīnas ilustrē zemāko automobiļu klašu straujo izaugsmi. Ir naivi priecāties par to, ka Duster stiklu pacēlāju pogas beidzot atrodas tur, kur visos normālos auto, taču automobilim, kas dzimis rāceņu laukā, tas ir milzīgs kvalitatīvs lēciens - turklāt par veco cenu. Abiem auto kopīgs «kaut kas labs», un tas ir Renault 1,5 litru dīzelis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cenas

Dacia Duster 1.6 4x2 11 155 eiro
Dacia Duster 1.6 4x4 13 684 eiro
Dacia Duster 1.5 dCi 4x4 17 144 eiro
Nissan Note 1.2
11 590 eiro
Nissan Note 1.2 DIG-S 14 390 eiro
Nissan Note 1.5 dCi
14 190 eiro

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?