Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Budžetā paklusām atgūs 60,5 miljonus

Nodokļu maksātāju nastas samazinājums, ko valdība 2014. gadā sola saistībā ar darbaspēka nodokļu likmju pazemināšanu, kopumā tomēr var izrādīties visai pieticīgs, jo valdība vienlaikus skaļi solītajam darbaspēka nodokļu sloga samazinājumam par 87,1 miljonu latu paklusām ar jaunu nodokļu un nodevu palīdzību cer no sabiedrības valsts kabatā atgūt atpakaļ aptuveni 60,5 miljonus latu, liecina uz Finanšu ministrijas datiem balstītie Dienas aprēķini.

Savukārt, ja tiktu ieviests arī Veselības ministrijas plānotais akcīzes nodoklis atsevišķām neveselīgo pārtikas produktu grupām, kopējais jauno nodokļu un nodevu slogs palielinātos vēl par 33,4 miljoniem latu, sasniedzot 93,9 miljonus latu, un attiecīgi kopumā sabiedrībai solītās nodokļu nastas samazinājuma vietā tā 2014. gadā pieaugtu par aptuveni 6,8 miljoniem latu.

Tiesa gan, iespaidīgāks nodokļu likmju pieaugums tiešā veidā galvenokārt skar atsevišķas nozares, no kurām lauvas tiesu jauno nodokļu - vairāk nekā 31,8 miljonus latu - nāksies segt enerģētikas nozarei. Ar nodokli elektroenerģijas ražotāju subsīdijām ir iecerēts iekasēt papildu 24 miljonus latus, savukārt ar šī nodokļa ieviešanu saistītie pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi augs vēl par 5 miljoniem latu. Papildus no nozares un patērētājiem tiks iekasēti vēl 2,8 miljoni saistībā ar autogāzes akcīzes nodokļa kāpumu. Enerģētikas nozares uzņēmumi daļēji būs spiesti uzņemties arī valdības iecerēto dabas resursu nodokļa 4,9 miljonu latu papildu ieņēmumu nodrošināšanu, jo nodokli piemēros arī par ūdens izmantošanu mazajās hidroelektrostacijās.

Vēl papildu nodokļu slogs būs jāuzņemas azartspēļu nozarei, no kuras ar lielāku azartspēļu nodokļa likmi cer iekasēt papildu 1,7 miljonus latu, kā arī autopārvadājumu nozarei, no kuras ar ceļu nodevu palīdzību plāno saņemt papildu 3 miljonus latu. Vēl no uzņēmumiem, mainot PVN piemērošanas kārtību, paredzēts iekasēt papildu PVN 5,7 miljonu latu apjomā, savukārt saistībā ar valsts sociālo iemaksu kopējās likmes samazināšanu par 1% valsts no darba ņēmējiem cer iekasēt papildu iedzīvotāju ienākuma nodokli 4,5 miljonu latu apjomā, bet no darba devējiem - 1,5 miljonu latu apjomā.

Jau vairākas nodokļu kāpuma skartās nozares asi kritizē valdības paklusām apstiprinātās budžeta papildināšanas ieceres, norādot, ka tās var arī neīstenoties. Piemēram, Latvijas Spēļu biznesa asociācijas pārstāvis Arnis Marcinkēvičs prognozē, ka azartspēļu nodokļu paaugstināšanas dēļ valsts budžeta ieņēmumi nevis augs, bet gan saruks par 3 miljoniem latu, jo nozarei nāksies samazināt darbinieku skaitu, kas savukārt veicinās citu nozares nomaksāto nodokļu apjoma samazinājumu. Turpretim autogāzes tirdzniecības uzņēmumi prognozē, ka, augot akcīzes nodokļa likmēm, var palielināties degvielas kontrabandas apjomi un mazināsies autogāzes patēriņš. «Autogāzes cenai būtiski palielinoties, patērētājiem samazināsies ekonomiskais pamatojums izvēlēties šo produktu,» uzskata SIA Eko gāze finanšu direktors Andrejs Laškovs. Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas pārstāvis Andris Kārkliņš ir pārliecināts, ka subsidētās enerģijas nodoklis apdraud aptuveni 300 uzņēmumu un 2500 darbvietu atjaunojamās enerģijas nozarē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?