Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Cik ietaupīs uz traumu rēķina, nezina

Nākamajā dienā pēc otrdienas sēdes, kurā valdība kopā ar virkni būtisku izmaiņu veselības aprūpē akceptēja arī no jūlija plānoto neatliekamās palīdzības sniegšanas pārtraukšanu Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS), premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) Dienai atzina problēmu - nav bijušas diskusijas ar nozares pārstāvjiem. Valdība uzdevusi Veselības ministrijai (VM) nākamā gada pirmajā ceturksnī «šo lēmumu vēlreiz izvērtēt, (..) izdiskutēt kārtīgi ar nozari un, ja nepieciešams, pie šī lēmuma atgriezties», teica premjers.

Joprojām nav skaidrs, cik liels būs naudas ietaupījums, veicot šīs reformas, to VM pārstāvji Dienai nevarēja atbildēt. Zināms vien, ka šis ir viens no vairākiem pasākumiem, lai veselības aprūpes nozarē rastu nepieciešamo 12,3 miljonu latu ietaupījumu. «Galvenais te ir nevis ekonomiskais ieguvums, bet gan principa jautājums. Nevar divas slimnīcas turpināt konkurēt savā starpā, uzņemot neatliekamos pacientus ar traumām,» ar to domājot TOS un Austrumu slimnīcu, Dienai saka VM pārstāve Egita Pole. Par ekonomisko ieguvumu viņa varēja tikai atbildēt, ka nākamā gada otrajā pusē TOS finansējums neatliekamajai palīdzībai tiks samazināts par 135 000 latu.

Jau vēstīts - par būtiskajām pārmaiņām, ka TOS paliks pārsvarā plānveida operāciju veicēja, slimnīcas vadītājs Vitolds Jurkevičs uzzināja tikai pirmdien no masu medijiem. Grozījumus normatīvajos aktos VM virzīja nevis uz valsts sekretāru sanāksmi, kas nozīmētu ilgāku saskaņošanas ceļu un plašākas diskusijas, bet steidzīgi - uz Ministru kabineta komiteju, lai ātri liktu galdā ministriem.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš Dienai izteicās, ka līdz ar izmaiņām neatliekamās palīdzības sniegšanā TOS varētu veikt vairāk endoprotezēšanas operāciju, kuras pacienti tagad gaida garās rindās. Kopējais TOS finansējums esot ap pieciem miljoniem latu gadā. Vai pilnīgi visu TOS akūto pacientu plūsma tiks virzīta uz Gaiļezeru, ministrs neatbildēja tieši: «To mēs vērtēsim.»

Nav gan zināms, cik naudas būs jāiegulda Austrumu slimnīcā Gaiļezerā, kam būs jāuzņem TOS vietā akūtie pacienti ar traumām. Slimnīcai gan papildu finansējums un personāls būšot nepieciešams. «Mēs nevaram izteikt nekādas prognozes par turpmāk nepieciešamo papildu resursu apmēru neatliekamo traumatoloģisko pacientu ārstēšanai,» saka slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova. Slimnīcai neesot informācijas par līdzšinējo TOS uzņemto un ārstēto pacientu skaitu, izmaksām. «Skaidri ir jāzina noteikumi. Faktiski tā summa, kas līdz šim šo pacientu ārstēšanā bija piešķirta TOS, būs nepieciešama arī mums,» saka slimnīcas pārstāve.

VM sola, ka turpmāko triju mēnešu laikā ministrija kopā ar TOS un citām iesaistītajām pusēm izstrādās plānu, kā organizēs neatliekamās palīdzības sniegšanu traumu gadījumos nākamā gada otrajā pusē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?