Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Cildinājums cilvēka ķermeņa uzbūvei

Linda Liepiņa

Filigrāns, fascinējošs ir cilvēka ķermenis, kuru caurvij asinsrites loki. To pašu var teikt par starptautisko ceļojošo izstādi Fabrica vitae, kas skatāma P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā Rīgā un vienkopus apvieno anatomiju, mākslu, filozofiju. Tas ir viens no pasākumiem, kas daudzviet pasaulē norit par godu Andreasa Vezālija jubilejai, un izstāde, kuras kuratores ir beļģu medicīnas mākslinieces māsas Paskāla un Šantāla Poljēras, vispirms tika atklāta Grieķijā.

Andreass Vezālijs (1514-1564) ir flāmu izcelsmes renesanses laika ārsts, zinātniskās anatomijas pamatlicējs un viena no ievērojamākajām personībām medicīnas vēsturē. Vezālijs bija pirmais, kuram pietikta drosmes un zināšanu stāties pretī iesīkstējušiem un dogmatiskiem uzskatiem; viņš pats veica līķu sekcijas, iedibinot jaunu mācību sistēmu, kas balstīta pārliecībā, ka cilvēka ķermeni var izzināt, tikai veicot rūpīgu tā anatomisko izpēti.

«Izstādē Fabrica vitae skatāmie darbi ir ļoti dažādi - sākot no klasiskām medicīnas ilustrācijām un beidzot ar mākslinieku darbiem, kas tapuši filozofisku pārdomu laikā, meklējot fiziskā un metafiziskā saskares punktu,» teic muzeja Medicīnas vēstures izpētes un ekspozīciju darba nodaļas vadītāja Ieva Lībiete. Izstāde ir mainīga - izstādāmie darbi tiek piemeklēti konkrēti katrai uzņemošajai institūcijai un pilsētai. Latviju izstādē pārstāv Latvijas Mākslas akadēmijas studentu Edītes Zuļķes, Renātes Kurmeļjevas un Kristapa Priedes darbi.

«Man pašai izstāde lika aizdomāties par to, kā laika gaitā - no Vezālija līdz mūsdienām - ir progresējusi cilvēka ķermeņa uzbūves izpēte un vizualizācija,» I. Lībiete stāsta. «Vezālijam bija skalpelis, viņa rokas un acis. Kopā ar mākslinieku tapa grāmata, kas aprakstīja un vizualizēja cilvēka makroskopisko uzbūvi. Arī šodien oriģināli anatomiskie zīmējumi un ilustrācijas ir pieprasītas - gan medicīniska satura grāmatās, gan izglītojošos plakātos, datorprogrammu izstrādē un citur. Taču šodien mūsu izpratnes robežas paplašina dažādas jaunas tehnoloģijas - radioloģiskās izmeklēšanas metodes ļauj apskatīt dzīva cilvēka ķermeni vissīkākajās detaļās, elektronmikroskopi ļauj ieskatīties mūsu organisma pamatvienības - šūnas - iekšienē, iespējams radīt vissīkāko šūnu trīsdimensiju rekonstrukcijas. Mūsu dienās, attīstoties medicīnas zinātnei, cilvēku var izpētīt molekulu līmenī. Kā vizualizēt to, ko nevar saskatīt, ko nevar nofotografēt? Man savā ziņā viens no visfantastiskākajiem darbiem izstādē šķiet Džefa Vickofa (ASV) Bloodlust (Asinskaislība), kur, izmantojot cilvēka plazmas olbaltumvielas, beta-globulīna DNS sekvenci un katram nukleotīdam piemērojot konkrētu skaņu, ticis radīts skaņdarbs, savā ziņā - dzīvības melodija.»

Izstāde Fabrica vitae Medicīnas vēstures muzejā skatāma līdz 30. maijam. Paralēli līdz 16. maijam turpat aplūkojama arī Vezālijam veltītā izstāde Anatoms. Ķermeņa fabrika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?