Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Darba inspekcija savu atbildību nesaskata

Valsts darba inspekcija (VDI) pēc Rīgā, Priedaines ielā 20, notikušās traģēdijas, kad, ielūstot lielveikala Maxima jumtam, gāja bojā 54 cilvēki, sola izskatīt iespējamos darba aizsardzības pārkāpumus, kas bijuši šajā veikalā. Vienā no tiem SIA Maxima Latvija pārstāvji jau atzinās paši - uzņēmuma iekšējās darba kārtības noteikumi paredzot, ka cilvēku evakuācijai no veikala telpām jānotiek nevis uzreiz pēc trauksmes signalizācijas, bet tikai tad, kad apsargs konstatējis tās iemeslu.

Zolitūdē sagruvušajā veikalā trauksmes signalizācija pēdējā laikā skanējusi regulāri, taču no Maxima tirdzniecības zāles un noliktavu telpām cilvēki evakuēti tikai vienreiz, bet pēc apsarga vienpersoniska lēmuma vēlāk ielaisti atpakaļ.

Uzņēmuma pārstāve Viktorija Gulbe svētdien televīzijas tiešraidē norādīja, ka šāda kārtība esot saskaņota ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD). Glābēji gan to kategoriski noliedza, sakot, ka uzņēmumu iekšējās darba kārtības noteikumus VUGD nepārbaudot. Jāpiebilst, ka no citiem šajā tirdzniecības centrā esošajiem veikaliem un bankas filiāles cilvēki bija evakuējušies pavisam, tāpēc neviens no viņiem traģēdijā necieta.

SIA Maxima Latvija ar vairāk nekā septiņiem tūkstošiem darbinieku ir lielākais darba devējs Latvijā. VDI darbinieki gan šajā, gan citos uzņēmumos tiesīgi veikt darba aizsardzības pārbaudes un, konstatējot rupjus pārkāpumus, pilnvaroti apturēt to darbību. Uz jautājumu VDI, kāpēc tās inspektori nepamanīja SIA Maxima Latvija iekšējās darba kārtības noteikumos likumam neatbilstošo punktu par rīcību ārkārtas situācijās, tostarp evakuēšanās kārtību, VDI pārstāvis Aivis Vincevs atbild, ka katru kļūdu nevarot konstatēt: «Ik gadu VDI veic pārbaudes 7-8% Latvijas uzņēmumu, lielāko uzmanību pievēršot nelegālās nodarbinātības apkarošanai un augsta riska uzņēmumiem, kuros ir liela traumu gūšanas iespējamība. Vēl pirms nedēļas neviens nevarēja pateikt, ka arī mazumtirdzniecība pieskaitāma pie riskantajām nozarēm.» Uz iebildi, vai SIA Maxima Latvija iekšējās kārtības dokumentus nebūtu vajadzējis pārbaudīt jau iepriekš, ņemot vērā, ka tās izveidotā kārtība attiecas uz ļoti daudziem cilvēkiem - gan darbiniekiem, gan klientiem -, A. Vincevs atbild, ka šim uzņēmumam ir daudz struktūrvienību un visas pārbaudīt neesot iespējams: «Iekšējā kārtība katrā šīs tirdzniecības ķēdes veikalā lielā mērā atkarīga no tās vadītāja. Attieksme pret Darba likumu liecina par uzņēmuma kultūras līmeni, kas Latvijā nav augsts, tāpēc šī likuma neievērošanai ne reizi vien diemžēl bijusi dzīvības cena. Esmu novērojis, ka cilvēki pret darba aizsardzības prasībām sāk attiekties nopietni tikai pēc traģēdijām.»

Par to, ka daudziem SIA Maxima Latvija darbiniekiem nav bijusi sniegta ievadapmācība par darba aizsardzību un evakuēšanās kārtību, VDI uzņēmumam pagājušajā gadā piemēroja maksimālo - tūkstoš latu - naudas sodu. Par to, ka nepilnības novērstas, uzņēmums pagājušajā gadā informēja VDI. Kā norādīja VDI direktors Renārs Lūsis, inspektori paļāvušies uz SIA Maxima Latvija atbildīgo darbinieku godaprātu un nav gājuši uz uzņēmumu, lai par to pārliecinātos klātienē.

Labklājības ministrijas Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta vecākā eksperte Jolanta Geduša sola, ka VDI rīcība tikšot izvērtēta. Tikmēr kāds SIA Maxima Latvija darbinieks, kurš vēlējās palikt anonīms, Dienai atklāja, ka pēc Zolitūdes traģēdijas uzņēmuma darbiniekiem kategoriski aizliegts runāt ar presi, kā arī vērsties VDI: «Tas notiek Eiropas Savienības valstī, kurā ir vārda brīvība! Uzņēmuma noliktavas ir tā pārblīvētas, ka pārvietoties pa tām ir problemātiski, nemaz nerunājot par iespēju evakuēties. Pārkāpti ir visi iespējamie noteikumi!»

Pagājušajā gadā VDI no SIA Maxima Latvija darbiniekiem kopumā vien saņēma 18 iesniegumu ar sūdzībām par pārkāpumiem šajā uzņēmumā, bet tikai viens no tiem bija saistīts ar darba aizsardzības prasību pārkāpumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?