Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Darbs pāri galvai, jāmeklē papildspēki

Ingas Mundas* uzņēmumam nav biroja tā klasiskajā izpratnē - ar administratori pie ieejas un faksa aparātu. Valodu centrs Password X īrē vairākas klašu telpas biroju centrā Raiņa ielā Jelgavā. Padomju laikos celtajā, tagad renovētajā mājā birojus nomā dažādi nelieli uzņēmumi, sākot ar Ikea preču tirgotāju un beidzot ar kādu politisko partiju. «Nomas maksa šeit ir ļoti pieejama, mans uzņēmums par vairākām telpām maksā 100 latu mēnesī,» stāsta Password X valdes priekšsēdētāja Inga.

Lai gan pavasarīgā diena ir apmākusies, individuālajām apmācībām paredzētais kabinets ir gaismas pieliets. Aiz logiem vīd Jelgavas panorāma, uz rakstāmgalda iedegta smaržo aromātiskā svece. Dzeltenos toņos krāsotā telpa ir iekārtota askētiski. Plauktos redzami mācību materiāli, bet stūrī stāv tāfele. Šī diena valodu mācību uzņēmumā Password X ir īpaša. Ir paredzēta darba intervija.

Grib patstāvīgu kolēģi

«Es vairs netieku galā ar darbiem. Visu laiku bijām divatā - pie manis strādā arī pasniedzēja Sintija Vagale. Es pasniedzu angļu valodu, bet viņa māca gan angļu, gan norvēģu valodu. Norvēģu valodu Sintijai sākumā bija mazliet bail pasniegt, bet nu viņa to dara pavisam brīvi, cilvēki ir priecīgi,» Inga stāsta. Sintija ir viņas pirmā darbiniece, abas pirms kāda laika sastapušās kādā pasākumā. «Aprunājāmies par studiju laikiem, viņa man iepatikās, un es uzaicināju Sintiju sadarboties. Viņai tā mācīšanas lieta ir ļoti labi aizgājusi,» Inga saka.

«Tomēr tagad esmu sākusi nodarboties ar finansējuma piesaisti savam valodu lomu spēļu projektam, vēl man jāpiedalās mājaslapas tapšanā, lai varētu labāk īstenot apmācības internetā. Man vairs visam fiziski neatliek laika,» Inga atzīstas. «Mums ir vajadzīgs vēl viens pasniedzējs. Godīgi sakot, mēs te šobrīd visu darām pašas. Piemēram, šodien saplīsa kopētājs un Sintijai nācās iet un meklēt, kur var nokopēt materiālus. Jelgavā līdz 10.00 rītā tā ir problēma. Man ir nepieciešams cilvēks, uz kuru var ļoti paļauties. Man pašai īpaši nepadodas uzdevumu deleģēšana, tāpēc cilvēkam jābūt patstāvīgam. Jāprot pašam sagatavoties nodarbībām, lai tā nav vēl viena lieta, par ko jādomā man. Atklāti runājot, ja man būtu jāatbild, kā māca Sintija, kā tas viss notiek, es nevarētu pateikt, jo īsti tajā lietā iekšā nejaucos. Viņa atnāk un pastāsta, ka ir uzrakstīts kontroldarbs un vidējais vērtējums ir 95%. Es saku: «Ļoti labi! Tā turpini.» Galvenais, lai cilvēki nebēg projām,» teic valodu centra vadītāja.

Nāk kā saukta

Meiteni, kas atnākusi uz darba pārrunām, arī sauc Inga, arī viņa ir no Jelgavas un arī viņa, gluži tāpat kā Inga Munda, ir beigusi angļu filologus Latvijas Universitātē. «Patiesībā Inga Riharda nāk kā saukta. Mēs nebijām izsludinājuši konkursu, ka meklējam darbinieku. Viņa vienkārši meklēja darbu tuvāk mājām un atsūtīja mums savu CV,» atklāj Password X vadītāja. «Jelgavā nav viegli atrast cilvēku, kuram būtu atbilstoša izglītība, kurš būtu atraktīvs un ar svaigām idejām. Man šķiet, ka man īsti nederētu tāds pasniedzējs, kas, piemēram, 20 gadus mācījis skolā.» Ingai Mundai reiz jau ir nācies pieņemt smagu lēmumu par darbinieka atlaišanu: «Ne visi ir spējīgi iemācīt, šis solis nebija viegls.»

Darba pārrunas notiek angļu valodā. Inga stāsta, kā viņas uzņēmumā tiek organizēts darbs. Apmācību metodika jāizstrādā pašam skolotājam, un galvenais ir aizraut cilvēkus, radot viņos pārliecību, ka viņi spēj runāt svešvalodā. Nodarbinātības forma ir gabaldarba līgums, un samaksa darbiniekam tiek aprēķināta atbilstoši novadīto mācībstundu skaitam.

Ingas uzņēmuma klienti ir dažādi - gan skolēni, kam nepadodas svešvaloda skolā, gan Norvēģijā strādājoši jelgavnieki, kas atvaļinājuma laikā nolēmuši papildināt savas zināšanas. Viņas valodu centrs piedāvā gan individuālo, gan arī grupu apmācību. «Pie mums cilvēki nenāk vienkārši «atsēdēt». Ja tu nemācies, tad nemācies, tad nav jēgas tērēt vienam otra laiku,» Inga saka.

Atkal sākumpunktā

Saruna ar potenciālo darbinieci notiek ļoti draudzīgā gaisotnē. Jaunā sieviete darba interviju iztur godam. Viņa runā lēnām, pareizi un bez akcenta. Jautāta, kādēļ viņa vēlas mācīt cilvēkiem angļu valodu, Inga Riharda atbild, ka viņa ir pārliecināta - cilvēki jau to prot. «Angļu valoda ir mums visapkārt, un cilvēki jau sen to ir iemācījušies. Viņi vienkārši to vēl nezina,» smaida topošā pasniedzēja.

Lai pārliecinātos par potenciālās darbinieces iemaņām, Inga Munda lūdz viņu novadīt vienu mācību stundu, pēc kuras tad arī būs redzams, vai jaunā skolotāja var, spēj un vēlas strādāt šādu darbu. Patlaban testa nodarbība jau aiz muguras, sadarbība izskatījusies visnotaļ cerīgi, taču… Inga atklāj, ka sadarbības tomēr nebūs. Potenciālā pasniedzēja pretēji darba intervijā runātajam atzinusies, ka tā īsti motivēta darbam valodu centrā tomēr nav, jo nejūtas pārliecināta par sevi un savām zināšanām. «Patlaban atrodos turpat, kur biju pirms nedēļas, t. i., meklēju cilvēku, kas ir gatavs angļu valodas mācīšanā ielikt savu sirdi un dvēseli. Ja tuvākajā laikā tādu neatradīšu, būs traki, jo mums abām ar Sintiju brīvu nodarbību laiku vispār vairs nav, bet cilvēki tik zvana un piesakās,» spriež Inga. Jau kopš oktobra viņa cenšas sameklēt arī krievu valodas pasniedzēju. «Pagaidām vēl nav izdevies.»

* Šonedēļ Diena.lv viņa visvairāk portāla lasītāju balsu saņēmusi nominācijā Enerģiskākais starts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?