Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Debesu viešņa šaipus sliekšņa

Kad solītā desmitā stunda ir situsi, Anna Kalvi parādās uz skatuves un sāk spēlēt instrumentālo ģitāras ievadu, mākoņos tīta. Spēlējot šo skaņdarbu, kura nosaukums ir Rider To The Sea, viņa nudien ierodas kā no pašām debesīm, uz skatuves palaistajiem baltajiem dūmiem saplūstot ar mākoņiem nemainīgajā fona attēlā.

Tomēr Kalvi absolūti neatgādina atsvešinātu būtni, kura atšķirībā no saviem klausītājiem atrodas uz skatuves, kur uzkāpusi, lai izpildītu savu «obligāto» dziesmu programmu un nozustu tikpat pēkšņi, kā parādījusies. Šķiet pat, ka viņa starp dziesmām tūliņ ierunāsies skaidrā latviešu valodā, kaut valodai vai tās barjerai galīgi nav nozīmes ne viņas dziesmās, ne starp tām, kad Kalvi uzrunā publiku tik biklā un maigā guļamistabas balstiņā, kas līdz galam salauž visu klātesošo sirdis.

Kas svaigs un tīrs

Annas Kalvi dziesmas, dziedāšana un ģitārspēle, kā jau tas mūsdienās ierasts, tikusi salīdzināta ar dažādiem slaveniem māksliniekiem. Šoreiz tikai viena vienīga iemesla dēļ: mūzikā ir noticis tik daudz, ka grūti nepiemeklēt «gatavu tērpu tavam pakaramajam». Citu iemeslu nav, pat ja pati māksliniece intervijās min dažādus savus iedvesmotājus, jo koncerta laikā nostiprinās pārliecība, ka Anna Kalvi ir kas svaigs un tīrs. Viņa ir gājusi pati savu ceļu - ģitārspēli izgudrojusi no jauna, jo rotaļājas ar savu instrumentu tik kaislīgi, it kā būtu paņēmusi to rokās pirmo reizi. Dzied, kā jūt: te tik tikko paverot mikrofonam piekļautās spilgti sarkanās lūpas čukstiem, te uz ģitāras basa stīgām balstītajā dziesmā Suzanne And I iedziedoties zemā, mazliet piesmakušā balsī kā panroka operdīva Sūksija no Siouxsie and the Banshees (pliķis pašam autoram par salīdzinājumiem), te pamodinot visus kā sirēna, kuras galvenais uzdevums ir būt sadzirdamai visiem. Arī dziesmu uzbūvē parādās negaidīti muzikāli pavērsieni, kuri klausītājam liek salēkties, pat ja viņš nedzird tās pirmo reizi. Pavērsieni, kuri mūzikā ir neierasti, tāpēc it kā nepareizi, un tieši tāpēc kļūst par Annas Kalvi autogrāfiem klausītāju apziņā. Pēkšņi šķiet, ka Kalvi atvērusies vēl viena balss un viņa dzied kā duets, kas atkal ir viens iemesls salēkties, jo tas taču nav iespējams! Izrādās, otra balss pieder bundziniekam Danielam Meidenam-Vudam, un atkal atrisinājums slēpjas tajā vienkāršajā (it kā) faktā, ka Kalvi un viņa balsis ir tik dažādas, bet saskanīgas, ka šķiet uz viena burvju mājiena radītas. Trešā mūziķe ir Mallija Harpaza, kura papildus dažādām perkusijām vajadzības gadījumā spēlē ar nelielām rokas plēšām darbināmas ērģeles.

Pēc Kalvi nespēsit...

Ideālajā variantā katram koncertam jābūt tādam, kuru baudot šķiet, ka tas ir pats labākais, kas iespējams. Ka tajā gūtais apmierinājums vismaz uz kādu laiku būs pietiekams - gribēsies klusumu un mieru. Tam ļauties, protams, gadās reti, jo apkārtējais informācijas un piedāvājumu slogs ir grūti izturams - cits koncerta apmeklētājs tūliņ dosies baudīt kādu citu labu koncertu, jo to deficīta apstākļos kaut ko laist garām ir grēks, cits mājupceļā klausīsies mūziku savās austiņās, vēl kāds steigsies uz ballīti, jo ir sestdienas vakars. Un viņi visi mirklī aizmirsīs savu varbūt skaļi neizteikto, bet noteikti atnākušo atziņu, ko drīz pēc Annas Kalvi koncerta tviterī publicēja Pēteris Pūrītis: «Kas bijis uz viņas koncertu, vairs nespēs klausīties s***s.» Pilnībā piekrītot gan šim apgalvojumam, gan salīdzinājumam ar arfu, kuras spēlēšanas manieri atgādina Annas Kalvi slaido pirkstu graciozi veiklais dancis pa džeza mūziķu visbiežāk piekoptajā augstajā tvērienā turētās ģitāras stīgām, šis koncerts un Kalvi kā parādība jādēvē par muzikālu notikumu ne vien Rīgai, bet visai mūsdienu mūzikai. Šādas mākslinieces rodas reti. Pie suvenīriem gan vēl jāpiestrādā - pašas mākslinieces atturīgi valdzinošais tēls ar atpakaļ atglaustajiem matiem un lielo daudzumu sarkanās krāsas gan dzīvajā koncertā, gan albuma vāciņā ir perfekts, bet tirgotavā atrodamo melno krekliņu metālistu tradīcijās ieturētais dizains liek atturēties no iegādes. Toties dziedātājas plates Rīgas koncertā tika izpirktas pilnībā.

Varbūt lielu lomu šajā tiešo trāpījumu ķēdītē spēlē arī fakts, ka Palladium Rīga telpas turpina pierādīt savu piemērotību ļoti dažādiem pasaules līmeņa koncertiem - ja jau gan elektroniskie klauni FM Belfast, gan darbaļaužu roks Kaiser Chiefs, gan liktenīgā dīva Anna Kalvi tajā šķita īstajā vietā un laikā. Sevis saudzēšanas nolūkos labāk nemaz nesāksim lēst, cik daudz muzikālo piedzīvojumu mums tur gājis secen, kamēr šīs telpas bija vienkārši mirušas - no kinoteātra slēgšanas līdz koncertzāles atklāšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?