Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Demokrāti un republikāņi atklāj savas kārtis

Amerikas lielākās partijas - republikāņi un demokrāti - nupat notikušajos konventos oficiāli nominējušas savus kandidātus novembrī paredzētajās ASV prezidenta vēlēšanās. Jau vairākus mēnešus iepriekš bija zināms, ka demokrāti atbalstīs pašreizējā Baltā nama saimnieka Baraka Obamas kandidatūru, bet republikāņi nostāsies aiz bijušā Masačūsetsas štata gubernatora Mita Romnija.

Abās sanāksmēs apstiprinātas arī partiju pamatnostādnes dažādos sociālekonomiskos jautājumos. Šoreiz partiju platformas jo īpaši spilgti izgaismo vairākus radikāli atšķirīgus uzskatus, kas demokrātu gadījumā ir liberālāki, bet republikāņiem - konservatīvāki.

Ko darīs ar bezdarbu?

Pēdējie gadi ASV ekonomikai ir bijuši vieni no smagākajiem. Visuzskatāmākais piemērs ir augstais bezdarba līmenis, jo bez pastāvīga darba pašlaik ir 12 miljonu amerikāņu jeb aptuveni 8% darbspējīgo iedzīvotāju. Līdz šim abas partijas ir centušās izcelt darbus, kas ir izdarīti, lai bezdarbs nebūtu vēl lielāks, tomēr ne B. Obama, ne Romnijs pagaidām nav nākuši klajā ar konkrētiem plāniem, kā panākt, lai vairākums bezdarbnieku varētu atgriezties darba tirgū.

Pēc stāšanās amatā 2009. gadā B. Obama mērķtiecīgi īstenoja ASV veselības aprūpes sistēmas reformu, kuras mērķis ir sniegt kvalitatīvus medicīniskos pakalpojumus aptuveni 32 miljoniem amerikāņu, kuriem pašlaik tie ir liegti. Viņš to vēlas panākt, nosakot, ka pilnīgi visiem amerikāņiem būtu jābūt veselības apdrošināšanai, bet daļu veselības aprūpes sistēmas izdevumu segtu valsts. Republikāņi iebilst pret obligāto veselības apdrošināšanu un uzskata, ka federālās valdības iesaistīšanās birokratizēs veselības aprūpes sistēmu.

Pilnībā pret abortiem

Demokrāti pirmo reizi savā platformā atbalsta viendzimuma laulības un uzskata, ka homoseksuāliem pāriem ir tādas pašas tiesības kā heteroseksuāliem pāriem. Partija arī aicina pilnībā atcelt 1996. gadā pieņemto Laulības aizsardzības likumu, kas laulību definē kā likumīgu savienību starp vīrieti un sievieti.

Turpretī republikāņi uzstāj, ka laulība ir vienīgi savienība starp vīrieti un sievieti, un vēlas panākt, lai šī definīcija tiktu iekļauta arī ASV konstitūcijā. Viņi arī iestājas par to, ka štatu un federālajai valdībai ir tiesības neatzīt viendzimuma laulības.

Arī jautājumā par abortiem abām partijām ir radikāli pretēja nostāja. Demokrāti atbalsta sievietes tiesības uz «drošu un likumīgu» abortu, neskatoties uz to, vai viņa var par to samaksāt. «Aborts ir ļoti personīgs lēmums starp sievieti, viņas ģimeni, ārstu un mācītāju. Politiķi vai valdība nedrīkst tam stāties ceļā,» teikts platformā.

Republikāņi bez izņēmuma ir pret abortiem, aizliedzot tos arī gadījumos, ja grūtniecība ir iestājusies izvarošanas vai asinsgrēka gadījumā, un pat tad, ja grūtniecība apdraud sievietes dzīvību. «Mēs aizstāvam cilvēka dzīvības svētumu un apstiprinām, ka nedzimušam bērnam ir pamattiesības uz dzīvību, kuras nedrīkst pārkāpt,» uzskata republikāņi, kuri iebilst pret publiskā finansējuma izmantošanu abortu veikšanai.

Lielāki nodokļi bagātajiem

Runājot par nodokļiem, demokrāti uzstāj uz plašāku nodokļu samazinājumu 98% vidusšķiras ģimeņu, kuru ienākumi gadā ir mazāki par 250 tūkstošiem dolāru (140 tūkstoši latu). Partija apgalvo, ka B. Obamas pirmā prezidentūras termiņa laikā šādas ģimenes ir ietaupījušas 3600 dolāru (2016 latu). Partija arī cīnīšoties par lielākiem nodokļu atvieglojumiem strādājošām ģimenēm un cilvēkiem, kuri maksā par augstāko izglītību, tajā pašā laikā prasot bagātajiem un lielajiem uzņēmumiem «maksāt viņu taisnīgo tiesu».

Republikāņi iesaka veikt nodokļu reformu, paplašinot nodokļu bāzi un samazinot nodokļu likmes. Viņi arī vēlas atcelt nekustamā īpašuma nodokli un samazināt ieņēmumu nodokļus cilvēkiem ar zemu un vidēju atalgojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?