Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Divarpus latu par stobru sejā un tuberkulozi

«Atalgojuma sistēma ir vienota, bet daži ir vienotāki par citiem» - šāda atsauce uz Džordža Orvela Dzīvnieku fermu bija lasāma vienā no plakātiem, ko piektdien pie valdības ēkas rokās turēja piketējošie Valsts probācijas dienesta (VPD) darbinieki. Viņi vērsa uzmanību uz, viņuprāt, netaisnību valsts amatpersonu vienotajā atalgojuma sistēmā, ka ierēdņi, kas sistēmā ir vienā kategorijā, tik un tā var saņemt dažādas algas atkarībā no viņu pārstāvētās iestādes pārticības.

VPD ir dienests, kas uzrauga nosacīti notiesātos un cietumā jau «atsēdējušos» noziedzniekus, mēģinādams panākt, ka viņi jaunu noziegumu nepastrādās. Tomēr VPD joprojām strādā 2009. gada ziemas režīmā - četru darba dienu nedēļu -, un vairākas tā funkcijas ir iesaldētas. Latvijas Probācijas darbinieku arodbiedrības (LPDA) valdes priekšsēdētājas vietniece Ingrīda Rukmane uzsvēra, ka VPD darbiniekiem ir atņemta arī veselības apdrošināšana, bet piemaksa par darba bīstamību ir tikai 1% no algas jeb aptuveni divarpus latu mēnesī. «Bīstamība ir ļoti reāla, piemēram, ir bijis gadījums, ka klients atnāk pie inspektores un draud viņai ar pielādētu ieroci. Nemaz nerunājot par veselību. Nav noslēpums, ka mūsu klienti ir daudzu lipīgu slimību, piemēram, tuberkulozes, riska grupā,» viņa teica.

VPD darbiniekus pārstāvošā arodbiedrība prasa piemaksas par darba bīstamību palielināšanu, kā arī pilna darba laika un dienesta funkciju atjaunošanu jau no 2013. gada, kā iepriekš bija solīts, nevis pakāpeniski līdz 2016. gadam, kā pašlaik plāno valdība.

Uz piketu pie valdības nama bija ieradušies aptuveni 150 jeb puse no visiem VPD darbiniekiem. Klāt bija arī dienesta vadītājs Aleksandrs Dementjevs, kurš uzsvēra, ka savu padoto aktivitātes atbalsta, jo visas citas iespējas jau esot izsmeltas. A. Dementjevs arī norādīja, ka viņa padoto prasību izpildīšanai būtu nepieciešami 350 tūkstoši latu, kas «salīdzinot ar to, ko tagad dala citām struktūrām, ir niecīga summa».

LPDA valdes priekšsēdētāja Anita Romānova teica, ka LPDA atbalstu solījusi arī Tieslietu ministriju (TM) pārvaldošā VL-TB/LNNK, kā arī atsevišķi Saeimas deputāti, piemēram, krimināltiesību eksperts Andrejs Judins (Vienotība). Ja, par spīti tam, Saeimā tiks apstiprināts pašreiz valdības virzītais plāns, arodbiedrība vērsīšoties Satversmes tiesā.

Pie protestētājiem bija atnācis arī bijušais tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš, kurš patlaban darbojas Saeimas Juridiskajā komisijā, kā arī TM parlamentārais sekretārs Aigars Lūsis (abi VL-TB/LNNK). G. Bērziņš solīja - kad komisija spriedīs par TM budžetu, viņš šo jautājumu aktualizēšot.

Jāpiebilst gan, ka pavisam nesen VL-TB/LNNK jau nāca klajā ar pieprasījumu piešķirt demogrāfiskās situācijas uzlabošanai papildus 31,6 miljonus, uz ko premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) reaģēja, norādot, ka tādā gadījumā sagaida ierosinājumus no abiem VL-TB/LNNK ministriem, ko tieši no viņu nozarēm varētu pārdalīt par labu demogrāfijai. G. Bērziņš, jautāts, kas tad viņa partijai būs svarīgāks - 36 miljoni demogrāfijai vai 350 tūkstošu VPD -, atbildēja ka «šīs lietas nevajadzētu likt svaru kausos».

Šī nav pirmā reize pēdējos gados, kad tieslietu sistēmas darbinieki sākuši aktīvu cīņu par algu. Piemēram, briestošo tiesu sistēmas tehnisko darbinieku dumpi savulaik novērsa toreizējais tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (Vienotība). Viņš norāda, ka tolaik gan situācija bijusi citāda, tāpēc izdevies tiesu darbiniekus nomierināt, sadalot viņu starpā tukšajām vakancēm paredzēto atalgojumu. Par VPD dumpi A. Štokenbergs izsakās piesardzīgāk: «Tas, ka VPD īpatsvars salīdzinājumā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi pieaugs, ir skaidrs, jo tas jau ir iezīmēts likumā. Bet TM jau pati naudu nedrukā - kur to ņemt, tas ir pārrunu jautājums.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?