Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Dombrovskim ir jāturpina strādāt

Vai pieļaujat iespēju, ka Vienotība varētu nebūt valdības koalīcijā?

Neapšaubāmi tāds scenārijs pastāv, ņemot vērā 11. Saeimā ievēlēto spēku salikumu, bet tas ir ļoti maz ticams scenārijs. Mūsu elektorāta izvēle ir bijusi par labu Vienotībai un Zatlera Reformu partijai. Mums kopā ir pietiekami daudz balsu, kas nozīmē, ka mēs būsim valdības kodols, mēs būsim tie, kas nosaka valdības modeli, un mēs būsim valdībā.

Kā vērtējat valdības veidošanas sarunu gaitu, vai tā neraisa kādas bažas?

Salīdzinot ar to, kā ir tikušas veidotas valdības iepriekš, šoreiz notiek ļoti kvalitatīva diskusija par programmatiskajām lietām, darāmajiem darbiem, bet jautājums par to, ar ko konkrēti veidot kopā izpildvaru, ir atlikts uz priekšu. Tā ir normāla Eiropas valstu pieredze, ka valdības veido nevis uz sitiena - nedēļas vai divu laikā -, bet veido ar ļoti konkrētu mērķi, ļoti pārdomāti un ļoti nosvērti.

Kālab ir tāda relatīvi ilga neskaidrība par trešo partneri koalīcijā?

Godīgi sakot, tas nav pat relatīvi ilgi. Pat likums noteic, ka premjera kandidātu nevar nominēt ātrāk kā mēnesi pēc vēlēšanām, kas liek domāt, ka mēnesis ir optimāls termiņš, kura laikā ir jānoskaidro iespējamais valdības sastāvs un iespējamie darbi. Tas nav degošs jautājums, kas būs trešais partneris. Šodien mēs mēģinām ar visticamāko valdības partneri salāgot to, kā un kas tiks darīts.

Tātad domājat, ka premjers tiks nominēts 18. oktobrī?

Domāju, jā, ja nebūs kaut kādu saasinājumu valdības veidošanā. 17. vai 18. oktobrī tiks nominēts jaunais premjera kandidāts. Es ceru, ka kādam no politiķiem uzdos veidot valdību un viņš piedāvās scenāriju, ko un kā darīt.

Šadurska kungs vakar publiski pačukstēja noslēpumu, ka esot jau bezmaz pilnīgi skaidrs, kas būs trešais partneris. Ja pilnīgi skaidrs, kālab to godīgi nepateikt?

Šadurskis mums ir pieredzējis runas mākslas meistars, viņš ir labs orators un māk atrast precīzus formulējumus. Es saku, ka diezgan daudz izšķirsies šīs nedēļas nogalē. Arī masu medijos ir izskanējušas versijas, kurš no iespējamajiem scenārijiem varētu būtu tīkams. Pagaidām, lai neizdarītu spiedienu uz kolēģiem, mēs centīsimies darīt visu laikus, nevis apsteigt notikumus. Domāju, ka liela loma būs tam, ko Zatlera partija izrunās seminārā, ko viņi gatavojas rīkot nedēļas nogalē. Tur viņiem pašiem daudzas domas izkristalizēsies un taps skaidrākas. No šī semināra viņi atgriezīsies ar diezgan precīzi nodefinētu viedokli. Ceram, ka kolēģi pieņems tādu viedokli, ar kuru mēs varēsim normāli tālāk strādāt.

Vai varat paust savu personisko viedokli par to, kādu trešo koalīcijas partneri jūs redzētu?

Teikšu tā. Šoreiz pirms vēlēšanām tiešām ļoti daudz biju kopā ar vēlētājiem un runāju dažādās auditorijās. Man ir skaidrs, kāda veida koalīciju sagaida no mums vēlētāji. Pēdējo mēnešu laikā man diezgan negaidīti bija pārsteigums tas, kā uzvedās Saskaņas centrs - negatīvā nozīmē. Lai neizdarītu spiedienu uz kolēģiem, es tomēr iepauzēšu, nenosaucot savu personisko viedokli par to, kādu trešo partneri es redzētu valdībā.

Skaidrs, ka Nacionāla apvienība VL-TB/LNNK ir ideoloģiski tuvāka Vienotībai, kas no jūsu puses neļauj to piesaistīt uzreiz?

Eksprezidents sāka šo procesu, kas sākās ar lēmumu nr. 2, kam sekoja referendums un vēlēšanas, kuru noslēguma process ir šīs jaunās valdības veidošana. Vietu skaits Zatlera partijai ir drusku lielāks nekā Vienotībai. Iniciatīva nākamā partnera piesaistīšanā tomēr būs jāuzņemas Zatlera Reformu partijai. Ir zināma lietu loģika, kā pašlaik virzās process. Mēs tomēr sagaidām lielāku skaidrību no partneriem. Mēs atceramies Valda Zatlera vēl kā Valsts prezidenta pausto viedokli, ka Saskaņas centrs būtu bijis jau iepriekš jāņem valdībā, jau veidojot valdību 10. Saeimā. Tad, kad tika pieņemts lēmums nr. 2, arī figurēja idejas, ka Saskaņas centru vajadzētu piesaistīt valdībai. Jā, šobrīd politiķi ir ārkārtīgi piesardzīgi atklāti pateikt, ar kādu partiju ir jāiet kopā valdībā, bet nekas nedeg, un domāju, ka pirmdien jau būs lielāka skaidrība.

Tātad Vienotība slieksies pievienoties Zatlera Reformu partijas iniciatīvai trešā partnera izvēlē?

Ja mēs redzēsim, ka Zatlera Reformu partijas iniciatīva netiek ilgu laiku praktiski realizēta, jo par programmām jau var runāt arī līdz nākamā gada janvārim, protams, nāksies mēģināt arī mums dot zināmu paātrinājumu šim procesam. Šobrīd mēs ļaujam Zatlera kungam uzņemties lielāku atbildību par lēmumu nr. 2, ar kuru viņš atlaida 10. Saeimu.

Ņemot vērā, ka izskanējuši arī daudzi ultimatīvi jūsu biedru viedokļi, vai Saskaņas centra piesaistīšana nevar sašķelt Vienotību?

Es ļoti labi saprotu Vienotības deputātus un to, kāpēc tādas saasinātas emocijas ir izskanējušas. Bet es būtu daudz bažīgāks par to, ka tieši jaunajā politiskajā spēkā - tieši Zatlera Reformu partijā - vēlme iet kopā ar politisko partiju apvienību Saskaņas centrs varētu radīt ļoti nopietnas iekšējas kolīzijas.

Vai starp partijām tomēr paralēli netiek runāts arī par MK sastāvu?

Nē. Mēs esam mācījušies no savām kļūdām un šodien ļoti konsekventi pieturamies pie noteiktā sarunu procesa - vispirms programmatiski jautājumi, tad modelis un tikai tad jau paša MK veidošana. Mēs uzskatām, ka Valdis Dombrovskis ir labākais un pieredzējušākais. Bet viņš vēl nav nominēts par valdības veidotāju. Tieši viņš būs tas, kas veidos valdību, ja viņu nominēs, bet neskriesim notikumiem pa priekšu. Mēs rīkosimies prātīgi, un rezultāts, domāju, būs labs.

Pat premjera kandidāts netiek apspriests šajā sarunu fāzē?

Varbūt neesmu piedalījies kādās sarunās aiz slēgtām durvīm, bet man šķiet, ka ne. Mēs apgalvojam, ka tieši Valdim Dombrovskim ir jāturpina strādāt. Ielaisties diskusijās par kaut kādām alternatīvām mums nav pamata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?