Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dombrovskis parāda partneriem dzelteno kartīti

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) beidzot ir saņēmies parādīt partneriem no Zaļo un Zemnieku savienības brīdinošo dzelteno kartīti (runājot futbola terminoloģijā). Pirmdien pēc abu sabiedroto tikšanās valdības vadītājs atzina viedokļu atšķirības tiesiskuma jautājumos. «Tas ir sasniedzis zināmu robežu, un vēl vienu tādu balsojumu koalīcija var nepārdzīvot,» sacīja V.

Dombrovskis. Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis šo vēsti neuzņēma ar noliektu galvu, bet apstiprināja gatavību konstruktīvi strādāt, jo valsti nevarot atstāt šādā situācijā bez valdības. A. Brigmanis uzsvēra, ka Aivars Lembergs joprojām ir ZZS premjera kandidāts.

Kad Valsts prezidents Valdis Zatlers svētdienas vakarā telekompānijas LNT rīkotajā prezidenta kandidātu diskusijā skaidroja savas rīcības motīvus, rosinot Saeimas atlaišanu, viņš pieminēja arī neapmierinātību ar koalīcijas partneru attiecībām valdībā, kur viens no partneriem bloķējas ar opozīciju. V. Zatlers nosauca vairākus gadījumus, kur Saeimas lēmums varēja būt pieņemts A. Lemberga interesēs, piemēram, neapstiprinot tiesnešus un arī ģenerālprokuroru Jāni Maizīti. Arī tiesībsarga amatā nonāca nevis Vienotības izraudzītā kandidāte, bet opozīcijas nominētais pretendents, kuru atbalstīja ZZS. Pagājušajā ceturtdienā ZZS nebalsoja par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vēlmi veikt kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (LPP/LC) dzīves vietās, kas bijis pēdējais piliens prezidenta pacietības mērā.

Pārmetumiem par šo balsojumu ZZS frakcijas vadītājs A. Brigmanis nepiekrita, jo viņš pats uz sēdi neesot paguvis atgriezties un tā esot organizēta sasteigti. Tagad viņš balsotu par kratīšanu kolēģa mājokļos. A. Brigmanis atgādināja, ka V. Zatlers vairākas reizes pats esot ticies ar A. Lembergu un nekādu nosodījumu neesot viņam izteicis. Tikšanās faktu V. Zatlers LNT diskusijā apstiprināja, taču uzsvēra, ka ar A. Lembergu ir ticies kā ar pilsētas mēru. Prezidents tiekoties arī ar citiem pašvaldību vadītājiem. Te gan jāatgādina, ka A. Lembergs, kurš ir ievēlēts par Ventspils domes priekšsēdētāju, ir apsūdzēts smagos noziegumos un šā iemesla dēļ viņam ir noteikti vairāki ierobežojumi - arī pildīt domes vadītāja pienākumus, kurus veic Jānis Vītoliņš.

No V. Zatlera teiktā pēc vēsturiskā paziņojuma izriet, ka viņš arī aicinājis veidot jaunu valdību, kas faktiski nozīmētu valdību ar Saskaņas centru. Tam ne Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, ne V. Dombrovskis nav piekrituši. Premjers pirmdien žurnālistiem paskaidroja, ka vairāki lēmumi, kurus kritiski vērtēja prezidents, ir pieņemti ar apvienības Par labu Latviju!, ZZS un arī ar Saskaņas centra balsīm. SC arī neatbalstīja kratīšanu kolēģa dzīvesvietā. Koalīcijas politiķi ir arī uzsvēruši - valdības maiņa pēc paziņojuma, ka ir rosināta Saeimas atlaišana, radītu papildu nestabilitāti. Ņemot vērā jauno situāciju, arī iekšlietu ministre Linda Mūrniece (Vienotība) pēc aiziešanas no šā amata jūnija sākumā neplāno atjaunot Saeimas deputāta mandātu, un viņas pienākumus līdz jaunās Saeimas izveidotās valdības apstiprināšanai, visticamāk, veiks kāds no ministriem.

Līdz šīs valdības pilnvaru beigām Vienotība nolēmusi panākt vairāku likuma grozījumu pieņemšanu, lai mazinātu oligarhu jeb ietekmīgu cilvēku iespaidu uz politiku. Tā jau ir sagatavojusi grozījumus Satversmē, kas paredz izslēgt no pamatlikuma normu, kura nosaka, ka nepieciešama Saeimas piekrišana kratīšanas veikšanai pie Saeimas deputāta. Šīs Vienotības iniciatīvas būs pārbaudījums partneriem no ZZS, kuras vadība pagaidām vēl sola tikai gatavību diskutēt. Satversmes grozījumu pieņemšanai ir nepieciešams divu trešdaļu Saeimas deputātu vairākums, bet koalīcijā ir 55 deputāti. A. Brigmanis vairāk ir nobažījies, kā «puspalaists parlaments spēs vienoties par budžetu». Referendums par Saeimas atlaišanu paredzēts 23. jūlijā, Saeimas ārkārtas vēlēšanas varētu notikt septembra vidū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?