Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Domburšovs vajadzīgs, bet atsvaidzināms

Karstu kartupeli, kas turklāt iestrēdzis Latvijas Televīzijas (LTV) rīklē, jau tradicionāli atgādina līguma pārslēgšana ar raidījuma Kas notiek Latvijā? (KNL) autoru Jāni Domburu. Jūnija nogalē beidzas Dombura līguma termiņš, bet nav skaidras atbildes, vai žurnālista vadītais publisko debašu raidījums LTV ēterā būs arī nākamajā sezonā. Mediju eksperti norāda, ka raidījumam LTV būtu jāpaliek, taču viņi nenoliedz, ka tam būtu nepieciešama atsvaidzināšana. Par to, ka J. Domburam arī turpmāk jāvada raidījums, neviens eksperts nepauž šaubas, un daži pat vairās sacīt, ko ieteiktu raidījumā mainīt.

Jāgatavo līgumprojekts

Dienas saruna ar J. Domburu notiek nākamajā dienā pēc KNL 10 gadu jubilejas. J. Domburs gan ironiski noteic, ka nezinot, vai viņš jāapsveic, jo 10 gadu ar raidījumu viņam radījuši gana daudz sirmu matu. Par KNL izredzēm nākamajā sezonā J. Domburs ir mazrunīgs. LTV sarunas ar žurnālistu ritot apmēram divus mēnešus, un pēc apmainīšanās ar savstarpējām «laipnībām» ziemā abas puses vienojušās tās nekomentēt. J. Dombura un LTV vadītāja Edgara Kota atbildes gan ļauj saprast, kurā fāzē ir sarunas - J. Domburs esot izveidojis apkopojumu par situāciju un lūdzis LTV visu apkopot vienā dokumentā, tostarp sagatavojot līgumprojektu.

Ziemā E. Kots aģentūrai BNS paudis, ka KNL būtu jāmainās, citādi tas vairs nesniedzot atbildi uz paša uzdoto jautājumu un nereti kļūstot par raidījuma dalībnieku sabiedrisko attiecību platformu. Vēlāk E. Kots publiski atvainojās J. Domburam par raidījuma komentēšanu, pirms pārrunāts ar viņu pašu.

Auditorijas rādītāji liecina, ka KNL «pīķa laiks» ir 2007. gads, kopš tā laika reitingi samazinājušies. Visas LTV vidējos rādītājus tie joprojām krietni pārsniedz. Tāpat jāņem vērā, ka tieši 2007. gadā KNL izvērsa aktīvāku darbību internetā, kur arī iespējams skatīties raidījumus. LU pasniedzējs Dmitrijs Petrenko norāda, ka raidījuma tematika a priori neļauj piesaistīt ļoti plašu skatītāju loku.

Publika studijā

Eksperti nenoliedz, ka J. Dombura raidījums ēterā jau ir tik ilgi, ka tam būtu nepieciešama «atjaunošanās». «Šķiet, ka visi ir noguruši: pats autors, viesi un arī publika mājās pie TV ekrāna,» norāda Vidzemes augstskolas lektors Jānis Juzefovičs. Viņš gan uzsver, ka to ietekmē arī apstākļi, kas nav saistīti ar raidījuma autoru, proti, tematika atkārtojas, politiķi ir vieni un tie paši.

Rīgas Stradiņa universitātes vadošais pētnieks Sergejs Kruks norāda, ka raidījums sen sevi izsmēlis, jo J. Domburs esot upurējies neauglīgām sarunām ar amatpersonām. Amatpersonas kā attaisnojumu izmantojot normatīvos aktus, taču nerunājot par to, kā vajadzētu būt, par stratēģiskajiem risinājumiem. Pēc S. Kruka domām, problēma esot tā, ka pirmo vijoli raidījumā nespēlē eksperti, tomēr, no otras puses, kad J. Domburs aicinot ekspertus, izrādoties, ka viņiem nav, ko teikt. Vienīgais S. Kruka ieteikums J. Domburam esot brīvāk pieiet raidījuma formātam, arī eksperimentēt. «Jāsaprot, ka ir jāmainās,» saka S. Kruks. Biznesa augstskolas Turība asociētais profesors Ainārs Dimants uzskata, ka raidījums dažkārt «ieiet» tehniskās lietās un pazūdot sabiedriskais nozīmīgums. Dažas tēmas tiekot pārmaltas, bet netiekot attīstītas. Esot jautājums, vai raidījuma vadītājam pašam esot stratēģisks redzējums uz Latvijas attīstību. A. Dimants gan uzreiz piebilst, ka tas nav arguments, lai mainītu vadītāju.

Pēc dažu ekspertu domām, viena no iespējām, kā atsvaidzināt raidījumu, būtu mainīt cilvēku aicināšanas stratēģiju un ieviest publiku studijā. Tas radītu sajūtu, ka saruna notiek starp varas personām un publiku, norāda J. Juzefovičs. S. Kruks pret šādu iespēju ir skeptiskāks, uzsverot, ka to izmanto kā «PR elementu» ar domu, ka gan jau tad studijā klātesošo cilvēku radinieki paskatīsies, bet, ja šiem cilvēkiem nav, ko teikt, viņš no aicināšanas neredz labumu. A. Dimants uzskata, ka varētu raidījumā vairāk izmantot interneta medijus, lai vairotu interaktivitāti.

Maz alternatīvu

Aptaujātie eksperti neapšauba J. Domburu kā raidījuma vadītāju, un vairāki pat nevēlas dot viņam padomus, sakot, ka viņš ir gana augsta līmeņa žurnālists, lai varētu pats izlemt, kā attīstīt raidījumu. Tiesa, J. Domburs jau agrāk ir stāstījis par saviem plāniem attīstīt raidījumu, tostarp arī ieviešot studijā publiku. Tagad viņš pauž, ka nevēlas par to vēlreiz runāt, jo tam neesot jēgas. Žurnālists uzsver, ka, viņaprāt, absurdi vērtēt KNL atrauti no LTV kopumā. Tas saskan ar J. Juzefoviča teikto, jo viņš uzskata, ka nevar mainīt J. Dombura raidījumu, nesakārtojot visu LTV programmu.

Pēc J. Juzefoviča domām, LTV diskusiju žanrā nemaz neesot citu alternatīvu J. Domburam, jo pārējie diskusiju raidījumi esot vāji, kas nesekmē KNL attīstību. Problēma esot spēcīgu žurnālistu trūkums, kas pierādījies arī priekšvēlēšanu diskusiju ciklā. J. Juzefovičs neredz «gatavu» žurnālistu, ko varētu likt J. Dombura vietā, lai iegūtu asu, tiešu diskusiju par «smagajiem tematiem» - politiku, ekonomiku. Tā, viņaprāt, ir LTV vaina, jo sabiedriskā televīzija neesot uzaudzinājusi spēcīgus raidījuma vadītājus, turklāt nav spējusi noturēt arī esošos, kuri tagad strādā TV3. E. Kots iepriekš atzina, ka gan LTV, gan citos medijos redz žurnālistus, kuri spētu vadīt šāda veida raidījumus. «Domāju, ka ir divas dažādas lietas, ko mēs abi ar Kotu saprotam ar profesionāli novadītu diskusijas raidījumu,» pieļauj J. Juzefovičs.

Citi eksperti ir mazāk skeptiski pret iespēju atrast labu LTV diskusiju vadītāju, lai arī nenoliedz, ka KNL «saaudzis» ar vadītāju un ne velti to dēvē par Domburšovu. D. Petrenko uzskata, ka labu vadītāju var atrast, bet viņam vēl būtu jāaug, tāpat kā J. Domburs laika gaitā izauga.

2006. gadā, kad LTV nevarēja vienoties ar J. Domburu par līgumu, iejaucās toreizējā Nacionālā radio un televīzijas padome, kura uzdeva LTV rast naudu KNL. Padomes locekle Dzintra Geka ir pārliecināta, ka raidījums paliks LTV ēterā, katrā ziņā viņa padomē iestāšoties, lai tas paliktu. Padomes priekšsēdis Ābrams Kleckins līdz šim par J. Domburu izteicies neglaimojoši, savukārt viņa vietniece Dace Buceniece, vaicāta, vai padome vajadzības gadījumā arī šogad varētu iejaukties šajā procesā, īsziņā pauž, ka, viņasprāt, tai nebūtu jāiejaucas.

LTV vadītāju Dienai šonedēļ neizdevās sazvanīt, un elektroniski uzdotais jautājums E. Kotam, vai viņš var apliecināt, ka arī rudenī trešdienu vakaros LTV būs debašu raidījums, palika neatbildēts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas notiek Latvijā? vēsture

Pirmais raidījums LTV ēterā skatāms 2001. gada 23. maijā. Raidījuma iniciatori ir inteliģences pārstāvji Māra Zālīte, Jānis Vanags, Imants Ziedonis, Pēteris Bankovskis, Alberts Bels, Juris Rubenis, Ilmārs Lazovskis un Jānis Rožkalns.

2006. gadā LTV draud palikšana bez Dombura raidījuma, jo žurnālists un LTV vadība ilgstoši nespēj vienoties. Iejaucas toreizējā Nacionālā radio un televīzijas padome, kura uzliek par pienākumu LTV rast līdzekļus J. Dombura raidījumam.

2007. gadā raidījumam izveidota mājaslapa knl.lv, kā arī raidījums sāk «dzīvot» jaunā studijā.

2009. gadā J. Domburs pirmos pāris mēnešu strādā uz pagaidu līguma pamata, jo iepriekšējā gadā vairākus mēnešus netiek panākta vienošanās par darbu turpmākajos divos gados.

2011. gada 30. jūnijā beigsies J. Dombura līgums. Notiek žurnālista sarunas ar LTV.
Raidījumā Kas notiek Latvijā? piedalījušies 1325 dalībnieki. Visbiežākais viesis - Ivars Godmanis (37 reizes).

Avots: knl.lv un Dienas apkopotā informācija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?